След нова война няма да има кой да марширува на парада

В Русия започнаха празненствата за Деня на победата
9 май 2016 09:42, Елка Василева
344
След нова война няма да има кой да марширува на парада
Снимка: архив, Reuters

Денят на победата е сред централните теми на електронните медии в Русия. "Свободная преса" помества фоторепортаж от репетиции за тържествени паради в различни руски градове. "Аргументи и факти" информира на сайта си за почти трихилядно шествие в далекоизточния град Южносахалинск - първата в страната акция "Безсмъртен полк", чиито участници носят портрети на свои роднини, сражавали се с нацистките войски.

Над 100 души събра вчера подобна акция във Вашингтон, такива прояви имаше също в Киев, Мадрид, Баку, Пекин и в Кипър. Днес патриотичното движение "Безсмъртен полк" организира шествия във всички руски градове и в още 26 държави. Тази година се очакват двойно повече участници, отбелязва изданието.

"Ден без Победа" е заглавието на материал в "Лента", описващ "как Киев се бори с празника 9 май". На държавно равнище бе решено страната да се откаже от термините "Велика Отечествена война" и "Ден на Победата"; сега в Украйна има "Ден на победата над нацизма във Втората световна война", при все че тя е приключила на 2 септември 1945 г., пише електронният вестник.

Според "Лента" миналата година Киев е направил опит "по принцип да отнеме победата от Русия" и да обяви Украйна за победителка във войната, а тази година "по възможност игнорира празничната дата" с "минимум официални протоколни прояви, никакви отвъдокеански гости". В Украйна дори "Знамето на Победата е категорично забранено от т. нар. закон за декомунизацията", се казва в статията.

Руският президент Владимир Путин поздрави по случай 71-ата годишнина от Победата лидерите на повечето страни от ОНД и ръководителите на Абхазия и Южна Осетия. Поздрави също гражданите на Грузия и на Украйна, но остави без поздрав грузинския и украинския лидер, посочва "Лента" в друг материал.

Москва признава двете отцепнически грузински територии за независими държави и не поддържа дипломатически отношения с Тбилиси от времето на въоръжения конфликт през 2008 г.; отношенията й с Киев се влошиха във връзка с анексията на Крим от Русия през 2014 г. и твърденията на украинските власти, че подкрепя проруските сепаратисти в Донбас.

Авторът на трети материал в "Лента" се обявява против "ежегодните, ритуални, неотменяеми като парада идеологически препирни" във връзка с днешната годишнина в публичното пространство на Русия. Споменава по-специално протестите из социалните мрежи, публикувани от майки, "страшно нежелаещи такава участ за своите дечица. Казват: нека да пропагандираме мир, а не готовността на едно дете да умре за победата".

Тези майки "бяха разпънати на кръст от патриотичните войни, излегнали се вкъщи по канапетата, бяха заклеймени и наречени врагове на народа", напомня публицистът. Ако в Русия "не бъде спряно лумпенизирането на 9 май, ще ни бъде стократно по-трудно да разкажем на своите внуци и правнуци каква е била тази война", добавя той.

"Взгляд" анализира системите за подпомагане на ветераните в Русия и другите страни победителки въ Втората световна война. Основната разлика е, че в Руската федерация липсва специално ведомство - единен център, който да се занимава с проблемите на участвалите във войната. Властите компенсират това, като тълкуват широко понятието ветеран, редовно индексират плащанията и въвеждат нови привилегии. Някои от тях впрочем твърде трудно стигат до тези хора - все още не са отпуснати примерно жилища на всички ветерани от Великата отечествена, изтъква "Взгляд".

Ветеранът Борис Стамблер споделя в "Газета", че и днес ще гледа "военния парад на Червения площад, колоните с танкове, самоходни оръдия и тактически ракети", но подчертава: "Днес тези картинки не будят у мен голям ентусиазъм. Зная добре какво значи война и колко е различна от красивите картинки по телевизията".

Деветдесет и еднагодишният бивш гвардеец от Червената армия се обръща към световните лидери с призив да спрат новата оръжейна надпревара. "Създавате бомба, която със сигурност ще избухне и ще унищожи бъдните поколения. След една нова война вече няма да има кой да марширува на парад на победата", предупреждава той.

Авторът напомня, че общата заплаха от страна на нацизма е накарала навремето бившите съюзници да забравят противоречията помежду си. "За да предотвратим нова война помежду си и да се обединим срещу общите заплахи на тероризма и световния джихадизъм, трябва пак да станем съюзници в единен отбранителен блок. Такъв блок може да бъде създаден на базата на НАТО, в него да членуват и Русия, и Китай", твърди той.

"Идеята може да се стори някому странна", за целта ще потрябва политическа воля, може би и референдуми в няколко страни, но преди време руският лидер Владимир Путин допускаше федерацията да влезе в НАТО, а Китай "просто не може да не бъде част от една система за международна сигурност", пише авторът на "Газета".

"Ще се намерят естествено умници, които ще нарекат идеята ми безумна, но тогава искам да чуя какъв изход предлагат те самите. Нека да кажат своята дума онези, които днес още не подозират, че ще станат "пушечно месо", майките и бабите, чиито деца и внуци може да загинат в огъня на войната", добавя руският ветеран.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: Ден на победатаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Празником вас братя Болгари-ваши деди тоже умиравли против фашистов-ето и ваш празник!!!
168
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 193 Защо мислиш, че в момента не плащаш и повече от това да имаш собствена армия?! Да не мислиш, че "охраната" от НАТО ти излиза по-евтино и изгодно от собствена армия?! А на всичкото отгоре и ще плащаме ... за собствени рециклирани 30-40 годишни стари НАТО-вски самолети! Няколко милиарда! За какво мислиш, че идва преди няколко дни хамереканеца?
167
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКОЙ не е забравен--НИЩО не е забравено!!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!!
166
7
 
7
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Българин=русофил, но съвсем не е = съветофил-сталинист!!!
165
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано поне гей-парада да е по представителен и видим нова техника.Да ги ударим в земята руснаците да видят, какви гейове сме .
164
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравявам швабите с деня на победата!
163
6
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН=РУСОФИЛ преди 7 години
Другото са брътвежи на турчеещи се ***
162
3
 
15
 
! Отговори
матросов преди 7 години
А с "бесмъртния полк", не се гаврете - да ви припомня ли предсказанието на баба ВАНГА - КОГАТО МЪРТВИТЕ ЗАСТАНАТ ДО ЖИВИТЕ ....., четете и треперете - туркофили ........
161
3
 
27
 
! Отговори
майорски преди 7 години
За Руснаците тоа е велик Празни ...нека си го празнуват и да не плюем или изопачаваме исторически факти ....достатъчно жертви дадоха ! Страната им беше разрушена ! ..нека уважим празника им !Да им е честит празника !
160
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 201 Колкото и да е "затънала" Гърция е по-добре от нас и няколко стотин българи работят там нискоквалифицирана работа, а не обратното... А такива, като теб третополови и не хващали пушка, естествено, че така ще разсъждават - не ни трябвало армия! Не си вземате поука от историята, а слушате шефовете си в НПО-тата!?
159
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Праздником,братья!Поклон!
158
4
 
19
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Е това е вече истински военен парад .... Русия демонстрира своята мощ за да вразуми разни ястреби по цял свят, че с Русия може да се говори от позицията на силата. Всеки опитал се да стори това свършва като оня с триъгълната шапка/Наполеон/ и другия с мустаците/Хитлер/. Новите оръжейни системи гарантират ефективността на всяка армия ... жалко за ретропарада на 6 май - 3 архаични Т-72, спрени от производство в Русия 1988г.... всичко беше разпродадено, подарено .. не дай боже да се случи конфликт.
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименпо всичко личи че малко сме хранили чужда армия щом не можем да оценим и малкото направено за нас а се кланяме на тези дето разделиха страната ни и я обсипаха с бомби веднаж 44г и веднаж при бомбардировките в Сарбия
156
10
 
6
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Днешната МедвеПутинова федерация няма НИЩО ОБЩО с истинската царска Русия - нашата Освободителка. Боковата РБ също няма НИЩО ОБЩО с истинското царство България, отпреди 1944 г.
155
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието кърти мивки ! ще цитирам Лавров които каза ,че Русия може да превърне САЩ само за минути в картофена нива.
154
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо Анонимен 185 ***, за разлика от нас Турция и Гърция не съкратиха армиите си!-----------------Е, и какво от това?Понеже не ги съкратиха, Гърция фалира и продължава да затъва.А ние 25 години сме без армия и да не умрехме?Сега за първи път Правителството се готви да купи нова техника и кой е най-недоволен? Естествено - руските ***.
153
3
 
11
 
! Отговори
матросов преди 7 години
Съжалявам, но трябва да се повторя за някои "българи" - в България има, по стечение на обстоятелствата - РУСОФИЛИ И туркофили, така че , тези, против славянството - СА ТУРКОФИЛИ - ТОВА Е ПРИЧИНАТА, ДА ВИ ГЛЕДАМЕ С ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ, ТУРКОФИЛИ - а русите, пак ще помогнат на славянските си братя, ако отново посегнете на България, туркофили.
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 193С какви пари ли??Ами с тези които окраде Боко-тиквата, Сталийски, Цецо василев и т.н.......
151
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не видях около Путин да има 5 бодигарда както около нашия също и не чух да споменава в речта си други държави както нашия спомена Крим !?
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Който не храни своя армия ,храни чужда ..................Понякога векове.........