Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия

Кремъл планира да използва "хибридни" мерки за подстрекаване
16 май 2016 10:52,
164
Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия
Снимка: Reuters

Новите сили за бързо реагиране на НАТО с численост 5000 души няма да могат да се разгърнат в Източна Европа в случай на война с Русия, сочат военните прогнози на алианса, пише в. "Файненшъл таймс".

Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за изданието двама неназовани генерали от НАТО, които са добре запознати с логистичното и военно планиране на алианса.

Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в балтийския си анклав Калининград между Полша и Литва и значителните военни ресурси при границите на Русия означават, че силите за бързо реагиране на НАТО са застрашени да бъдат пометени още преди да са готови за бойни действия, ако се опитат да се разположат източно от река Одер (отвъд източната граница на Германия), казва един от генералите.

Смята се, че недостатъците на натовските сили за бързо реагиране са една от главните причини за решението на алианса да разположи по-многобройни войски за постоянно по източния си фланг, отбелязва "Файненшъл таймс".

Очаква се на срещата си на върха във Варшава през юли страните от НАТО да одобрят редица мерки за по-добра подготвеност на алианса за практическа териториална защита, а не само за възпиране. Мерките са знак колко се тревожи НАТО от конфликт с Русия в Европа, пише изданието.

Една от важните мерки, които се обсъждат, е разполагането на четири батальона в трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Представители на алианса настояват, че макар и да са ограничени като средство за първа реакция в случаи по Член 5, или открита война с участието на страна от НАТО, която води до колективен отговор от всички 28 страни членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват в ситуации по Член 4, или подмолни действия, граждански размирици или гранични нарушения, на които да бъде попречено да ескалират във въоръжен конфликт, пише изданието.

Натовски представители смятат, че руската армия планира да използва подобни "хибридни" мерки за подкопаване, манипулиране или подстрекаване на опоненти преди избухване на открити враждебни действия между държави. Според НАТО такива тактики се прилагат в Украйна, отбелязва "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 117Майка ми две години беше без работа. С Висше Икономическо образование и 20 години трудов стаж по специалността в Статистиката - Програмиране на големи машини. Баща ми е с висша Математика образование (тогава когато е учил се сещате няма такова нещо като програмиране) през това време работеше в банка като ИТ специалист вместо да програмира пълзеше по пода и псуваше кой е ритнал кабела на мрежата. Съдбата на повечето Висишти тогава е после си намериха добри работи но беше трудно
57
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 111Моите родители които бих казал че са първо поколение ИТ в България за времето което бяха на работа успяха да купят 3 стаен апартамент в София Панелка но от по-добре направените не се оплаквам, Винаги сме имали кола, Първо Москвич а после и Шкода, Купиха си половин декър Лозе на село и успяха да покрият Вилата. Дойде Промяната и за 15 години труд - Вилата се разпадна в прекия смисъл на думата заради липса на поддръжка, но поне стегнаха къщата на Дядо ми където живеят сега на село
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма съмнение,че САЩ се готвят за война с Русия използвайки армиите на НАТО и територията на Европа.И пак далече от Америка и смотаните американски войници,пак ще разчитат на европейските армии.От цялата работа първи ще го отнесат Литва,Латвия и Полша.Но при днешното международно положение,когато ЕС е разделен от евротолерасти,ислямисти,джихадисти,неофашисти,хомо сек суалисти,трябва да стане мазало та да се оправят нещата.
55
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До обективен 106Във Влака според теб има само машинист така ли? Умнико във всеки влак има Машинист, Кондуктор и ОХРАНА. ИТ не са само Програмисти - просто те са едни от най-добре платените. Още по-добре са проверяващите работата на програмистите но такива хора само много големи фирми могат да си позволят. Освен това има Прости Асемблатори които сглобяват компютри, през Мрежари като върха са Комуникационни мениджъри, Обикновени многофункционални ИТ като мен от всичко по малко и колкото трябва
54
0
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Е не бе то при соца живеехме лукспзно, да не говорим че за тия пари дето си написал може да си копиш супер готин апартамент и то в София, нямащ нищо общо с тоагавашните панелки, даже и доста хубава къща може да си купил в околностите на София, да не говорим за другите градове
53
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 104Да сега не се чака за кола. Строителни материали се намират лесно. Но Колко струва това + да поддържаш фасада тоест да живееш луксозно3 ст апартамент в София 80-118 000Ев, 16-50000лв кола веднъж на 10 години(фасада да поддържам), 40-80000лв 2 етажна къща на село + декар градина. за 20 години само движ и недвиж имущество 400-450 000лв = 1900лв месечно (БЕЗ ЛИХВИ и ПОДДЪРЖАНЕ НА ФАСАДА а и двете са МНОГО СКЪПИ)
52
3
 
3
 
! Отговори
Berlin преди 7 години
"заявяват за изданието двама неназовани генерали от НАТО, които са добре запознати с логистичното и военно планиране на алианса"Смях в залата и по 100 рубли за автора на статията и двамата неназовани генерали. :)))
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби пак пише глупости, можел да има нов ВАЗ, апартамент, че и двуетажна вила при сица като ИТ спец, абе *** ти знаеш ли колко се чакаше за кола бе? Дедо ми ми е направи вноска за кола през 1974 и така и не ми дойде ред да си взема колата, знаеш ли как се взимаше аоартамен при Тошо? Как се строи двуетажна вила, как се намираха строителни материали, и искам да ми покажеш едно ИТ при соца, което да е взимало повече от 300 лев, ***
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наполеон им се точеше на руснаците, завряха го в .../знае се къде/. Хитлер опита, резултата беше същият. Нека и Нато се пробва. Само трябва да питат Китай какво мисли по въпроса.
49
3
 
13
 
! Отговори
До Смех преди 7 години
Ти си ***. Само този който не познава руснаците,може да пише такива глупости. Русия не е губила никога война !
48
0
 
12
 
! Отговори
Ali Kemal преди 7 години
Rusnacite shte scepiat gazerite na NATO
47
12
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 7 години
Фюрера ---поне издържа на война на 2-фронта и един.....чак в Африка!Путин и днешна Русия ---се кани да издържи на 26-страни от ЕС и САЩ .....ХА,ХА,ХААААААААААА...ГОЛЕМА ИМ "ЛЪЖИЦАТА" НА РАШКИТЕ ,БЕ.....ХА,ХААААААААА........АМА , УСТЕНЦАТА ИМ СА МАЛКИ !!СИГУРНО ЗАЩОТО ----ГЛАВИТЕ СА ИМ БЕТОННИ И ЗАДНИЦИТЕ ЯКИ---издържат на всичко!
46
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 94Ано Умни - Пак Опорни точки - Пак сравняваш Степени НА ЛУКС.Сравни следното По време на Соца аз като ИТ спец(Не съм Програмист) можех да имам Скапан руски ВАЗ(НОВ), до 45 години да съм изплатил апартамент в София и да имам вила на 2 етажа на село където да си гледам старините. А след 1980 година като поправиха Черноморието и да ходя на море или планинаДНЕС ИТ ПРОГРАМИСТ С мин 5000лв Заплата може ли да си позволи ЕКВИВАЛЕНТА това?апарт - 85-118 000 ЕВРО, Кола 16000-50000лв
45
1
 
6
 
! Отговори
баба ти ванга преди 7 години
СПОКО БА ТЪПЧОВЦИ.НЯМА ДА ИМА ВОЙНА.ИМА ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ НА ВОЕННА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ/на вниманието на развиващите се (където ще има) /
44
4
 
20
 
! Отговори
3ти УКРАИНСКИ ФРОНТ преди 7 години
ще възкръсне скоро и южния фланг ще мине през БЪЛГАРИЯ. Затова "канят" тук 5000 американци и са дали БЕЗПЛАТНО оня ден за 10 години краварите да ползват ГРАФА, БЕЗМЕР, НОВО СЕЛО и мнооого други. ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО Е ОКУПИРАНА. Този път от САЩ. Може и "съюзниците" от ТУРЦИЯ да поканят
43
2
 
15
 
! Отговори
О'БАНГО преди 7 години
аха да седне на стола на АСАД, ама ПУТИН прати депеша да си натиска неговия стол в Белия дом и да си трае. А т.урчолятч и саудитите ще *** рани дълго време в СИРИЯ
42
10
 
6
 
! Отговори
Стига глупости! преди 7 години
То ако се стигне до война и Русия и НАТО ЩЕ БЪДАТ ПОМЕТЕНИ! В смисъл в подобна война НЯМА ДА ИМА ПОБЕДИТЕЛ И ПОБЕДЕН, А САМО ЗАГУБИЛ ПОВЕЧЕ И ЗАГУБИЛ МАЛКО ПО-МАЛКО! Така че едва ли ще се стигне до война между НАТО и Русия, освен ако в САЩ стане президент, някой краен националист и ненормалник от вида на Хитлер и Сталин, като например Тръмп!
41
2
 
17
 
! Отговори
ПОЛОВИНАТА ФИЛМИ преди 7 години
на Холивуд са за война. Какви герои са солджърите и колко са лоши другите. Тотална промивка на мозъци. То не бяха войни, то не спасиха Земята поне 10 пъти от нашествие. Хубаво , ама зомбитата в Афганистан ги насолиха здраво, в ИРАК, ЛИБИЯ се изложиха. В СИРИЯ ПУТИН спаси на ОБАНГО *** от насиняване /спаси го от собствената му агресия/
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пък руснаците трябва да ги вълнува и грам? След 20 годишно изливане на помия по тях какво да очакваме?
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силите за бързо реагиране, дето от 2 години се събират. До края на десетилетието вероятно ще получат инструкции за действие.