Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия

Кремъл планира да използва "хибридни" мерки за подстрекаване
16 май 2016 10:52,
164
Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия
Снимка: Reuters

Новите сили за бързо реагиране на НАТО с численост 5000 души няма да могат да се разгърнат в Източна Европа в случай на война с Русия, сочат военните прогнози на алианса, пише в. "Файненшъл таймс".

Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за изданието двама неназовани генерали от НАТО, които са добре запознати с логистичното и военно планиране на алианса.

Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в балтийския си анклав Калининград между Полша и Литва и значителните военни ресурси при границите на Русия означават, че силите за бързо реагиране на НАТО са застрашени да бъдат пометени още преди да са готови за бойни действия, ако се опитат да се разположат източно от река Одер (отвъд източната граница на Германия), казва един от генералите.

Смята се, че недостатъците на натовските сили за бързо реагиране са една от главните причини за решението на алианса да разположи по-многобройни войски за постоянно по източния си фланг, отбелязва "Файненшъл таймс".

Очаква се на срещата си на върха във Варшава през юли страните от НАТО да одобрят редица мерки за по-добра подготвеност на алианса за практическа териториална защита, а не само за възпиране. Мерките са знак колко се тревожи НАТО от конфликт с Русия в Европа, пише изданието.

Една от важните мерки, които се обсъждат, е разполагането на четири батальона в трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Представители на алианса настояват, че макар и да са ограничени като средство за първа реакция в случаи по Член 5, или открита война с участието на страна от НАТО, която води до колективен отговор от всички 28 страни членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват в ситуации по Член 4, или подмолни действия, граждански размирици или гранични нарушения, на които да бъде попречено да ескалират във въоръжен конфликт, пише изданието.

Натовски представители смятат, че руската армия планира да използва подобни "хибридни" мерки за подкопаване, манипулиране или подстрекаване на опоненти преди избухване на открити враждебни действия между държави. Според НАТО такива тактики се прилагат в Украйна, отбелязва "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
17
 
! Отговори
ПСИХОДИСПАНСЕРА преди 7 години
издирва някой си СТОЛТЕНБЕРГ. Има обявена награда, който го предааде на компетентните власти
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо им е да реагират бързо? В Натото са бавноподвижни. От марсианците ли ни пазят?
36
8
 
5
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
Ако погледнем на отминалия конкурс на Евровизия и погледнем над музиката ще видим 2 неща, че българите явно обичат Русия, но руснаците не ги вълнува и грам тази любов. Мен лично ми прилича на Стокхолмски синдром цялата работа
35
3
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 7 години
Тез *** янки тотално изтрещяха. То е ясно, че нищо не става от тях и НАТО-вските им партньори, ама вече се усеща, че искат тотално да контролират и народните настроения в колониите си - страните от И. Европа.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Известни още и като "силите за бързо умиране" на НАТО.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голям горски пожар най-добре се гаси с контролиран друг пожар. Първо изсичаш просек (опъваш червената линия) и след това по посока на големия пожар, палиш контролиран по-малък пожар. Там където е минал един огън, друг не може да мине, колкото и голям да е.Между НАТО и Русия има такъв просек. Ние попадаме в него. Ако някой има неблагоразумието да запали големия огън, друг ще запали малкия огън, все единия от двата ще мине през нас. Дупе да ни е яко.
32
3
 
14
 
! Отговори
Русия-България братя преди 7 години
Нато не е нужно на никой , да ходят да се спасяват сами Американците , ние сме заедно с Русия!!!
31
1
 
13
 
! Отговори
Благодарим ти , ЕSS! преди 7 години
Икономика на БългарияБВП /номинал/ по данни МВФ 2016 г.78Коста-Рика79Панама80Ливан81Bulgaria демек Болгария83Танзания84Тунис
30
2
 
12
 
! Отговори
Време ли е вече преди 7 години
"случай на война с Русия"...Май сериозно се стягат за война. Втората световна беше най-кървавата досега. Третата най-вероятно ще я надмине. Вече запознаха совалките за набиране на съюзници. И от двете страни.Визитите на Барак Обама не са случайни. Особено тази в Куба. Гарантира си неутралитет.Силно се надявам да греша.
29
11
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 7 години
....и със какво ще ни "ПОДСТРЕКАВА ПУТИН".......със евтина водка и ....сельодка ли....?????...или може би---СЪС ПЕСНИТЕ НА МУСЛИМ МАГУМАЕВ ...ХА,ХА,ХАААААААААААААААА....НАЛИ ГИ ВИЖДАМЕ , НА КЪВ ХАЛ СА РАШКИТЕ...!!!??Дано до доййдат на морето --та да оплюскат гладниците , всичките ментета на България!
28
0
 
9
 
! Отговори
DGDhach преди 7 години
Кремъл заплаши ЕС, че ще отговори на бъдещи санкции с ново повишение на рейтинга на Путин.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5000 души ахахахахх то аз от квартала си мога да събера повече народ отколкото НАТО.
26
0
 
8
 
! Отговори
Извън ЕС, в Азия преди 7 години
Скандал в САЩ големи фирми от електрониката са обвинени че купват злато от КНДР чрез китайски посредници. В края на 2013 г. няколко медии, включително севернокорейската държавна агенция Yonhap, съобщиха, че Пхенян обработва и продава злато на Китай. Според данни на южнокорейското правителство от края на 2013 г. Пхенян разполага с около 2 000 тона злато.България има резерв 40 т.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Мамо, мамо, я ги виж!- Що е? - Идат, погледни ги.С ножове, с дрога... - Що стоиш?Скоро, чедо, поздрави ги!Тях ги бог прати насам,да помагат, чедо, нам. -И детето дава крушкина мигрантите без страхи крещи на тях:аллах акбар, мигранти!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-защитени от НАТО се чувстват жителите на Париж, Брюксел и Кьолн. Факт.
23
1
 
8
 
! Отговори
{<W lr i.wtd! преди 7 години
Вчера Обама се обадил на Путин и му казал:- Не мога повече Владимир Владимирович, не издържам, наистина.- Трябва Щирлиц, трябва - вежливо му отговорил Путин. На гробище, за ралзлика от ЕС, просто ограда не му е необходима - нито някой може да излезе, нито някой иска да влезе.
22
7
 
4
 
! Отговори
Имам преди 7 години
Искаме по-активно участие на Исляма в управлението на Европа
21
2
 
13
 
! Отговори
Смятай преди 7 години
Мдаааа, щом и Файненшъл таймс си признават че 5000 натовци ще бъдат разпарчетосани за секунди от едно гранично поделение на Русия смятай какви са страхът и ужасът във великия и непобедим атлантически съюз. И така по тези изчисления на пакта ще са му необходими около 50 млн. армия за да победи Путин. Ама то и Китай няма толкова. И кво правим сега?
20
4
 
18
 
! Отговори
Of преди 7 години
НАТО е мишка пред величието на Русия!!!Една въшка е НАТО-то, каква мишка!
19
3
 
12
 
! Отговори
:D преди 7 години
Силите за бързо умиране.