Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия

Кремъл планира да използва "хибридни" мерки за подстрекаване
16 май 2016 10:52,
164
Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия
Снимка: Reuters

Новите сили за бързо реагиране на НАТО с численост 5000 души няма да могат да се разгърнат в Източна Европа в случай на война с Русия, сочат военните прогнози на алианса, пише в. "Файненшъл таймс".

Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за изданието двама неназовани генерали от НАТО, които са добре запознати с логистичното и военно планиране на алианса.

Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в балтийския си анклав Калининград между Полша и Литва и значителните военни ресурси при границите на Русия означават, че силите за бързо реагиране на НАТО са застрашени да бъдат пометени още преди да са готови за бойни действия, ако се опитат да се разположат източно от река Одер (отвъд източната граница на Германия), казва един от генералите.

Смята се, че недостатъците на натовските сили за бързо реагиране са една от главните причини за решението на алианса да разположи по-многобройни войски за постоянно по източния си фланг, отбелязва "Файненшъл таймс".

Очаква се на срещата си на върха във Варшава през юли страните от НАТО да одобрят редица мерки за по-добра подготвеност на алианса за практическа териториална защита, а не само за възпиране. Мерките са знак колко се тревожи НАТО от конфликт с Русия в Европа, пише изданието.

Една от важните мерки, които се обсъждат, е разполагането на четири батальона в трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Представители на алианса настояват, че макар и да са ограничени като средство за първа реакция в случаи по Член 5, или открита война с участието на страна от НАТО, която води до колективен отговор от всички 28 страни членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват в ситуации по Член 4, или подмолни действия, граждански размирици или гранични нарушения, на които да бъде попречено да ескалират във въоръжен конфликт, пише изданието.

Натовски представители смятат, че руската армия планира да използва подобни "хибридни" мерки за подкопаване, манипулиране или подстрекаване на опоненти преди избухване на открити враждебни действия между държави. Според НАТО такива тактики се прилагат в Украйна, отбелязва "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
америлизците да траят
17
0
 
7
 
! Отговори
NATO vs Russia преди 7 години
= ДОСТ срещу ДПС
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
натовските смешници /не войници/ще бъдай пометени като слаботелесни от руския вятър .нато може да предизвика само съжаление и насмешка у нормалните хора ,а шефовете им от сащ са просто.... за връзване
15
2
 
29
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 7 години
НАТО е мишка пред величието на Русия!!!
14
2
 
33
 
! Отговори
Hfhdjd преди 7 години
Еврогеюве, молете се бате ви Путин да е жив издрав дълги години. Той наивно вярва, че ще се споразумее с НАТО-то и ФАЩ-та. Спомнете си Брежнев някога да се е обаждал на ЕSS-овците по телефона. В по-добрия вариант мобилизира ВДВ дивизиите, в по лошия вариант като в Чехия направо ги стоварва и да се оправят хората. Външният министър Громико демокрадите го го наричаха mister NIET!.При бай Сталин няма смисъл да ви напомням той биеше, а после преговаряше.За 30 годишния си мандат, Сталин един път е ходил в Европата - Потсдам, за да подпише господарския акт да се знае кой е господарят, к
13
2
 
16
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Където отидем, ги убиваме отвътре.... Египет, Атила, Византия, Османци, Русия, ЕС. На опашката гледаме - НАТО/САЩ.... Интересни времена, мдам.
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия ако имаше намерение да напада вече да го беше направила 100 пъти. Нямаше да чака 3 годишните натовски мъки да съберат 5000 калпака на границата, нито щеше да чака натовските заседания през юли на тема" достатъчни ли са силите по границата".
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙ-САМО БОЙ ПО НАТОВСКИТЕ ЧУКУНДУРИ..
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12, главата ти е обеднена урановска натовска кратуна. Тоест бедна откъм знания, но за сметка на това - тежка и плътна.
9
6
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Хибридни мерки за подстрекаване... - донбаските "миньори"...
8
10
 
36
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 7 години
Българи, дръжте се за Русия !Оставете тези третополови евроатлантици. Те не знаят на кой свят се намират. Те живеят извън реалността ... Скоро Русия ще ги отрезви ! :)
7
5
 
26
 
! Отговори
сс преди 7 години
Само се чудя защо е такава съдбата на България да е винаги от грешната страна :((( толкова години европа се развива и беше цветуща България беше в източния блок, дойде демокрацията влязохме в европа и тя се усра тотално...
6
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО вече омръзна на всички с хибридните си простотии.
5
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кремъл планира да използва "хибридни" мерки за подстрекаване"Единствения хибрид е НАТО- куха американска кратуна, която управлява тяло на европейски колониален роб.
4
2
 
22
 
! Отговори
4 преди 7 години
Инсталирайте си една кирилица в *** центъра на ДПС, че така много си личите :) Наемете ги тези турски хакери да ви обучат малко :)
3
5
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Силите на нато са различни народности с различни познания във военните тактики.Русия с един език и вътрешните държави които имат същото обучение като руснаците.Те затова краварите се смеят като дойдат в европа и видят евро тъпотиите.
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Turski hakeri ushashaviha ushankaliite
1
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно--САМО мачкане за НАТО-фашистите----само гърбене за тях...