Ядем канцерогенен зарзават! Къде е контролът?

Експерт: Съдържанието на нитрати е 15 пъти над нормата
30 май 2016 10:37, Анисия Иванова
41
Ядем канцерогенен зарзават! Къде е контролът?
Архив: Булфото

Продуктите на пазара ни са неконтролирани и не гарантират безопасност. Наредбата за контрол на храните беше отменена с нова, която допуска 10 до 15 пъти съдържание над безопасното ниво на нитрати за възрастни, да не говорим за деца. Нитратите се превръщат в нитрити, които са директно канцерогенни. Тази информация не достига до потребителя. Можем да произвеждаме най-добрите плодове и зеленчуци, а консумираме замърсени и вредни.

Това алармира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR д-р инж. Лазарина Герова, експерт по безопасност на храните.

Тя обясни, че нитратите са основният хранителен елемент на растенията, но и най-голям замърсител на храните и околната среда. По тази причина е много важна производствената практика и дали съдържанието на нитрати отговаря на стандартите на Световната здравна организация.

"След 1999 г. се отмени контролът по храните. Отмяната на контрола започна точно с тезата, че те са много полезни. Така е, ако нивото им е в безопасни граници. Но когато съдържанието е високо, те стават опасни", посочи Лазарина Герова в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Тя добави, че според СЗО има риск от токсично натравяне на организма при поглъщане на зеленчуци с високи норми на нитрати, дори може да се стигне до фатален край. При продължителна консумация на такива продукти възникват всички неинфекциозни заболявания - инсулти, инфаркти, наднормено тегло.

"Плодове и зеленчуци, отгледани на слънце, са с много по-ниско съдържание на нитрати. Другият добър изход е да приготвяме домашни кълнове, тъй като те са много полезни и не съдържат нитрати. Но кълновете трябва да са с размер до 2-3 мм", обясни д-р инж. Герова.

Гостът посочи и начините, по които да разпознаваме вредните зеленчуци:

"Най-лесно се познават листните зеленчуци - те са големи и с не много зелени листа. Нахранени са повече с азот, отколкото с калий. Те стават по-бледо жълти, болни са и си променят цветя. Имат блед вид и са с по-нежни листенца. Трудно можем да извлечем нитратите от растенията, които са ги усвоили. Доматите, краставиците и чушките не извличат много нитрати, когато са отглеждани на слънце".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
стамат преди 7 години
контрола от това печели
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма контролна институция която да не е затънала до най-горно ниво в корупция!"Ти пък откъде знаеш ? Да не би да работиш в някой контролен орган ?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРСКИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ?
28
0
 
2
 
! Отговори
Нормативен отговор преди 7 години
И двете, и двете!
27
0
 
6
 
! Отговори
Норматив преди 7 години
Последно - 10-15 пъти над нормата ли са нитратите или нормата е завишена 10-15 пъти? Двете неща са коренно различни и за журналисти, които ги бъркат, трябва да има бой с пръчка на голо.
26
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
В тотално разядена от корупция държава каквато е България т.н. "контролни органи" /всякакви/ всъщност пркриват и закрилят това слещу което трябва да се борят до степен на извращение.Няма контролна институция която да не е затънала до най-горно ниво в корупция! Естествено това се случва защото всички те са подчиненин и са под закрилата на управляващите, точно които задават правилата!
25
0
 
5
 
! Отговори
Внимание преди 7 години
Трябва да се знае , че в Турция все още ИЗПОЛЗВАТ ДДТ !!! Това е УЖАСНО!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ффдаффаНяма да ядеш, ще пиеш ракия, в нея няма нитрати. За мезе цигарката, и така ... Здравословно.
23
1
 
10
 
! Отговори
агробизнес преди 7 години
Вредният ефект за здравето се получава при преобразуването на нитрати в нитрити. Това се получава, например, при дългото съхранение за плодове и зеленчуци. Затова и употребата на вносни продукти от далечни страни би следвало да е ограничено. Купувайте свежи зеленчуци с добри вкусови качества и гледайте да не са по-едри от нормалното. В колбасите и консервите пък ви сервират нитрити в готов вид за по-сигурен ефект. Шегувам се. Правят го с пазарна цел, но ефекта наистина е многократно по-вреден.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Субсидиите и стремежа към парите развалиха храната. Аз все по-рядко ям салати, защото са ми безвкусни - зелето масово е пластмасово, доматите са безвкусни...За полските ябълки не ми се коментира.
21
0
 
4
 
! Отговори
Аграр преди 7 години
15пути са нищо.Перди години имаше случаи на 200 пъти превишение на нормите.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма контрол ли?Ами защото държавата е затънала в коруцпия и шуро-бажанащина.Нищо не се прави както подобава, няма контрол, няма наказания.Като хванат някой ***, който не си е платил, за да не го закачат, но продава отрова (примерно, както съобщиха - сирене без капка мляко в него и др. подобни чудеса), никой не може да му направи каквото и да е.Той наглецът дори съди пресата, ако ни информира за името на фирмата му.Заради подкупите само мънкат "някои производители" ни тровят. Но кои?
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците ни продавали Гмо и ***, така ли?!Та ние сами произвеждаме отровни храни бе!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи да видиммесото внос от стари животни, пълно с холестерол, антибиотици и хормони - не става за яденеплодове, зеленчуци и зърнени култури - фрашкани с нитрати, пестициди, и най вероятно има необявено гмо - не става за яденеи кво да ядем?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като дойдат ГМО *** полимери няма въобще да ви притесняват ни нитрати, ни цитрати.
16
0
 
5
 
! Отговори
Даа преди 7 години
Истината е, че нитрати и нитрити са многократно повече допустими в колбасите, но и в плодовете и зеленчуците са натъпкани с прекалени дози от тях, защо ли удобно се пропускат и откровено смъртоносното наличие на пастициди е друг филм?!? На кой му отърва да се прави на псевдозащитни, като нищо не се предприема, защото тук и да има санкции, дали евтиния внос от свободните зони ще е гарантирано проверен???
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ние тук сме напред с материала и вече сме приели американските стандарти за "безопасност"
14
1
 
10
 
! Отговори
агробизнес преди 7 години
Нитратите са вредни в големи концентрации, но пък се натрупват в организма, в смисъл, че освобождаването от тях изисква много време. Внимавайте със зеленчуковите диети, ако включват само внос. Решението е да се подпомогне родното микро производство. Разбирай - да се отреже далаверата на прекупвачите, да не се крадат субсидиите, а да отиват по предназначение и да се наложат мита на вноса. Ограничения тип данък градина, ракия, компот и прочее са обратното на това, което е нужно да направим.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някъде преди 1-2 седмици бях на женския пазар в София. На една сергия пишеше кромид лук пр. България 1.20 кг. До тук добре. Обаче аз се осъмних че е наш, и казах на човека дай доказателсво за производство. Той каза че е някъде от района на Ямбол. Аз пак не бях сигурен, но хайде повярвах му докато не видях един етикет на чувалчето. Като видях от къде е се втрещих. ЕГИПЕТСКИ. Купих 2 главички, колкото да не е без хич. Така че ВЪОБЩЕ не вярвайте на написаното на бележката за произход...
12
3
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Това е подготовка на почвата (обществото) за още повече отрови, които ще последват търговското споразумение с ФАЩ. Важни са печалбите на глобалните концерни, а не здравето на всякакви твари