Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид

Приетата от Бундестага резолюция вероятно ще разгневи Турция
2 юни 2016 15:30, Елка Василева
116
Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид
Снимка: Reuters

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, прие с голямо мнозинство днес резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции.

Още по темата

Резолюцията вероятно ще разгневи Турция - изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор - Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

"Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни", каза той. "Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество."

Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, "но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще".

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник "Бе Цет" съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Арменското министерство на външните работи приветства приетата от Бундестага резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
37
 
! Отговори
Martin преди 7 години
Европа леко почва да проглежда, не може някаква си османска Турция да командва правилата. Ние сме християни и не искаме вашият халифат. За турците това е само началото, сега ще ядат и руския кремвирш. Купона започва сега. Много се изхвърляха тукашните фесове и сороси след свалянето на руският Су, колко силна е Турция, колко могъщи са, като член на НАТО но монетата има две страни. ***, чака ви мизерия, каквото посееш, това жънеш. Оплаквайте се на янките сега, да ама не, бизнеса налапа въздух.
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
горкия Ердоган, ще се обиди !!!!!Обама, бързо на помощ !!
7
1
 
16
 
! Отговори
един бъргарин..... преди 7 години
.....в континента Америка!...Защото-какво друго е това-една шайка криминални престъпници,затворници и бандити от всякакъв калибър и класа--утайката,тинята,*** на т.н."западна цивилизация"--успява целенасочено,методично и хладнокръвно да избие цялото коренно население на един цял континент и върху тяхната кръв да изгради "новият свободен свят"???!...Абсолютен,истински геноцид в най-верният си вариант!Но-ще дойде време,когато света ще отсъди и за това варварство!Историята забавя,но не забр
6
4
 
4
 
! Отговори
Ivancho преди 7 години
Ami da gi razgnevi. Takmo da si pribere milionite turtzi ot Germania. da vidim kak ste stane
5
3
 
32
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
р'доган и дават османоглу са обидени в стратегическата дълбочина.
4
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция да признае и тя!Хем ще е справедливо, хем ще имат шанс за преговори с Европа! Инак- браво на немците!По-голяма от политиката е СПРАВЕДЛИВОСТТА!
3
9
 
43
 
! Отговори
един бъргарин..... преди 7 години
Една наистина добра новина от иначе затъналата до шия Германия!Това ми дава надежда,че някога по-нататък и в БГ-парламента ще влязат истински и достойни БЪЛГАРИ,които ще гласуват и у нас за 500-годишният брутален геноцид на примитивните,варварски диви азиатски орди над БЪЛГАРИТЕ!....А по-нататък,дай Боже,когато и смешният,жалък и палячовски ЕВРО-ГЕЙ-Съюз,и бандитската територия ФАЩ останат само спомен в историята-света да гласува и за варварският геноцид над коренното индианско население
2
39
 
14
 
! Отговори
НИЩО, БЕ..ха,ха,хааа преди 7 години
СЕГА ---ТУРЦИЯ ЩЕ ПРИЗНАЕ ПРАВОТО НА МИГРАНТИТЕ ОТ АЗИЯ И АФРИКА -----ЗА... "СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ из ЦЯЛА ЕВРОПА".....ха,ха,хааааааааааааааааааКАКВОТО ЧОВЕК САМ СИ НАПРАВИ --ДРУГ , НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ!!
1
29
 
11
 
! Отговори
dedo Ta6unko преди 7 години
Turzia otsowa we4e poslannika si ot Derlin. W otgowor turzite mogat da otwartjat kran4eto s emigrantite.