Вотът за арменския геноцид – изпит за приятелството между Турция и Германия

Турският премиер: Неразумно би било одобряването на резолюцията
2 юни 2016 12:37, Елка Василева
29
Вотът за арменския геноцид – изпит за приятелството между Турция и Германия
Бинали Йълдъръм. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че би било "неразумно" германският парламент да одобри символична резолюция, обявяваща за геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г., предаде Ройтерс.

В реч пред представители на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йълдъръм каза, че вотът в Берлин, насрочен за днес, ще е изпит за приятелството между двата съюзника.

Още по темата

"Понякога страни, които разглеждаме като приятелски, когато изпаднат във вътрешнополитическа безпомощност, стигат до такива бляскави идеи, казвайки си: "Към какво ли сега да насочим вниманието". Това е един такъв случай", каза турският премиер, като добави, че вероятно няма да бъде и последният.

Йълдъръм напомни за телефонния си разговор по-рано тази седмица с германския канцлер Ангела Меркел, пред която е възразил срещу резолюцията. По думите му тя отговорила, че ще направи каквото може.

Меркел няма да участва в гласуването на резолюцията в Бундестага днес, обяви вчера говорителка на канцлера, като обясни, че отсъствието й ще бъде продиктувано от други ангажименти.

"Днес Германия ще премине през истински тест за приятелство", каза още Йълдъръм. "В действителност това не е наш проблем, а проблем на Германия. (Там) Има 3,5 милиона избиратели от турски произход, наши граждани. Мисля, че нашите германски приятели нямат право да причиняват разочарования на толкова голяма общност, която има принос от 40 милиарда евро към германската икономика, която притежава 400 хиляди компании и осигурява хляб и прехрана на милиони хора", изтъкна турският премиер.

630-те депутати в Бундестага трябва да се произнесат днес по проекта за резолюция на парламента, озаглавена "Спомен и възпоменание за геноцида над арменците и други християнски малцинства преди 101 години". Той бе внесен от парламентарните групи на мнозинството - консерваторите от ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия, и от опозиционните Зелени. Очаква се проектът да бъде подкрепен.
 

/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 7 години
Разликата е голяма - германците бяха разгромени, бити, техни територии- анексирани завинаги, немският народ се гърчи от чувството за вината на зверствата на техните предци, златото им е във Форт Нокс, искат си го, но началникът не го връща.По същество са окупирана държава - янките си имат бази, полиция, болници. Турция не е наказана достатъчно, затова и се репчи!Е, гърците ги бяха натиснали, Антантата ги разпарчалоса - взеха им Сирия, Месопотамия, Арабския п-в, но не и Западна Армения!А трябваше
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турският премиер: Неразумно би било одобряването на резолюцията"Неразумно едва ли, но справедливо със сигурност!
21
2
 
7
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Германският Бундестаг показа ХАРАКТЕР, въпреки че Меркел, Габриел и външният министър Щайнмайер си намериха други "приоритетни задължения" и не присъстваха на гласуването в Парламента. Все пак Парламента не е Съд, който може да наложи някакви санкции, но тазиРезюлюция ще даде по-нанатъшни права на Арменците да търсят някакви компенсации чрез Международния Съд.
20
0
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Приятелството не е издържало защото Немският парламент е приел резолюция за геноцида над арменците с един против и един въздрвал се! Амин
19
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До elturko 22Шапка свалям на Ердоган че от как е на власт защитава Турския бизнес и разширява пазарите му както и като цяло общото благосъстояние на Турция. ЕВАЛАОбаче с тези си действия той разширява КОНСЕРВАТИВНАТА Радикална Ислямистка популация в Турция. Обаче тези хора със сигурност не стават за БИЗНЕС и не стигат до УНИВЕРСИТЕТ. Те са евтина работна необразована ръка а заради радикалния ислям и спирачка на прогреса.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за нас евра ще има ли ...
17
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
па голяма работа е станало так се налагало так станало па й повечето кланета са ги праикали брачедите им кюрди ам ,те много преди тях ,грабли ,и клали деца и жени така че,истината не е баш тая дет ни подсказват арменските терористи ден щша доде и всьо ша изкопи кой кого
16
2
 
3
 
! Отговори
elturko преди 7 години
ГОЛЕМИТЕ ПОБЕДИ СЕ ХРАНЯТ С МАЛКИ ЗАГУБИ
15
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Ген полк ГадорянПри тях практиката е О БЕЗ ГЛА ВЯ ВА НЕ или ПРЕ БИВ НЕ С КА МЪ НИ по избор.
14
1
 
11
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Вота мина успешно! Спете спокойно деца. Ердоган сега ще си направи харакири. Уф чакайте забравих, та той не е японец, а най обикновен ислямист.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16 тия ,знаци и политикът,ги използва ииии...
12
2
 
0
 
! Отговори
do 16 преди 7 години
izobsto imali,za kakvo da se shachna ....
11
0
 
10
 
! Отговори
Меркел преди 7 години
Смятам за неразумно за обявения геноцид и контрационните лагери през Втората св. война да се обвинява Германия. Това би било изпит за всички приятелски държави
10
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Гледай, какви сложни знаци, ще ти редя сега: . , ? ! .....и т.н.Шашна ли се?
9
1
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Докато само наблюдаваш без да разсъждаваш и да се интересуваш от причините коментарите ти винаги ще са това лаишко ниво.
8
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а бе клали за 500 лета нито един народ не е изчезнал дори се е развил и запазил стига фантазии козия рог Батак арменското клане аиде де България преди така нареченото робство каква държава била била ли е разделена къде живеели хората и как са се оземлили после ако им е било зле границите с бодлива са тел ли са били изградени или можели да си гледат децата спокойно училища болници имало ли е преди тях ам пътища дет сега не може да ги подържат дори канализацията аве от де проникнал златния лев който само за десет години затриват бг управляващите кат си заминават от тук са оставили злато за 10 Бъ
7
2
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Интересно приятелство на Германия уж демократична държава с Турция държава агресор, която вече 40 години държи окупиран северен Кипър!
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се има в предвид колко от политиците познават историята, резултата от вота е ясен.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога европа ще разбере, че меркел е секретарка ханъм на ердоан. Марш крантоооо
4
1
 
23
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
....Да не забравяме и това,с чия поддръжка турците клаха и с чия поддръжка останаха и държат европейска територия....С поддръжката на Германия и Англия!