ЕС: Великобритания да напусне възможно най-скоро!

Лондон да не "играе игрички", проточвайки процеса!
25 юни 2016 19:45, Елена Кирилова
199
ЕС: Великобритания да напусне възможно най-скоро!
Снимка: БТА

Шестте основателки на Европейския съюз изпратиха ясно послание към Великобритания да напусне блока възможно най-скоро, след като британците гласуваха за отделянето на страната, предава Ройтерс.

Нетърпеливи да укрепят ЕС за останалите 27 членки, външните министри на шестте държави, основали блока, настояха Великобритания да задейства процеса за излизането си, така че те да могат да се концентрират върху оформянето на бъдещето на Европа.

"Сега очакваме британското правителство да даде по-голяма яснота и да задейства прилагането на решението възможно най-скоро“, заявиха министрите от Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург в общо изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че преговорите с Великобритания не бива да се случват по такъв начин, че да са разглеждани като мярка за възпиране на другите страни, както и че не е нужно Лондон да бърза прекалено със задействането на процеса по напускане.

В петък бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който горещо подкрепяше излизането от ЕС, заяви, че нищо няма да се промени в краткосрочен план след гласуването за Brexit.

Единствено Великобритания може да се позове на член 50 от Договора на ЕС и да изиска задвижване на процеса. От своя страна външните министри на Франция и Люксембург предупредиха Великобритания да не „играе игрички“, проточвайки процеса.

"Няма причина да си играем на котка и мишка. Това не би било уважително след решението за организирането на този референдум“, коментира френският министър на външните работи Жан-Марк Еро по време на съвместната пресконференция на шестимата, които се събраха на среща в Берлин.

Стана ясно също така, че високопоставен белгийски дипломат е избран за главен преговарящ на ЕС по излизането на Великобритания от блока, твърдят дипломати в Брюксел, цитирани от ДПА.

Дидие Сейоус ще оглави така наречената работна група за Брекзит в Съвета на министрите на ЕС, който представлява страните членки. Сейоус бе шеф на кабинета на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой до края на 2014 г. В момента заема директорски пост в Съвета на министрите на ЕС.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: ВеликобританияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тая злоба и глобалистка пропаганда! Швейцария също отмени заявката си за членство! Платени писарушки смотани! Е не ви го искат скапания ес и теа е! Точк! Не може някакви чиновници, неизбрани от никого да ми определят живота. Маааарш!
59
5
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
80 Че какво е Европа без Англия , хайде да не пишем глупости . Англия спря Хитлер когато Сталин все още му беше съюзник
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така! Да напускат! Да се махат! Щом не щат Европа - да се махат по-скоро!Ще се оправим без тях и по-добре!
57
2
 
8
 
! Отговори
ВЪН преди 7 години
Англия (не казвам Великобритания, защото се видя разделението вътре) беше Троянският кон на САЩ в ЕС, и тези, които натискаха най-силно, когато ставаше въпрос за прокарване на закон или договор, който касае директно САЩ. Лобистите на Белият дом. Аз мисля, че англосферата няма място в Европа, ингилизите никога не са се чувствали част от Европа, и имат изключително презрително отношение към континентална Европа, и най-вече източната част - смятат ни за ***.
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ангела Меркел сама да се маха по-скоро от ЕС. Тя и Барозу съсипаха съюза, извратиха неговото начало, неговата идея за съюз на свободни нации, а не членове на свръхТОТАЛИТАРНА структура, ограничаваща развитието на членовете си, изтощаваща малките държави, правейки от тях колонии и пазачи на няколкото "големи". Срам за Меркел - машата на злата сила в света. Нейното глynaшко, лицемерно "Добре дошли" към добре организирано нашествие за съсипване на европейската цивилизация сложи гвоздея в ковчега.
55
2
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
От 74 Спомням си на първите свободни избори 1990 беше така. Първоначално беше стъписването от безкрайната глупост на хората да гласуват отново за същите комунисти . Тогава БСП имаше пълно мнозинство сама дори не и трябваха смешниците от ОКЗНИ . После на другия ден София въстана , но Желю Желeв призна избора и така започна нашия Преход
54
7
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Добре де нали ако беше победило доброто , правдата , истината нали тогава трябваше да има ликуващи, радващи и празнуващи по площадите ДЕ ГИ , НЯМА ГИ , ЗАЩО , ЗАЩОТО СЕ СЪТВОРИ ЕДНА БЕЗУМНА ГЛУПОСТ , ЗА ТОВА . Както написа Чарлс Кайзер : Това е най-лошата стъпка назад за Западната цивилизация след края на ВСВ
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А БРЕ ЕЕЕ еее А КВО СТАНА С НАШИЯ РЕФЕРЕНДУМБързо трябва да свалим тая паткка Тиквуня заедно с целия му антураж от гейььове.
52
2
 
10
 
! Отговори
Хер флик преди 7 години
Току що Германия си сбъдна мечтата най накрая да командва Европа, заедно други 5 държави. Очаквам като техни съюзници, да стане 700 евро минималната заплата
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местя си го от единия крачол в другия. Хич не ми пука за Англия и англичаните.
50
3
 
18
 
! Отговори
ЕдиоТ преди 7 години
До ДааПич в Великобритания има демокрация и народа има право да си решава съдбата. Твоята робска съдба я решава *** БокУ или някой друг мастит ***. Относно Индия и Пакистан - прочети малко история и Турското ни Робство, ще ти се стори като комедия пред това което са творили британските колониалисти там векове наред. Тези хора имат моралното и материалното право на британското гражданство, защото просперитета на Албиона в резултат на робска кръв и пиратство.
49
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Два дни ни занимават с прословутите енгилези а няма една статия за това че мутрите вдигнаха бензина и дизела които минаха 2 лева при цена на петрола под 50 долара. Но както се казва това не е важно нека си вдигат по важното е да си пишеме за братята енгелези които заедно с краварите ни бомбандираха през 44 година и хвърляха бомби играчки и осакътиха хиляди български деца!
48
1
 
12
 
! Отговори
леле преди 7 години
леле, как си го набиха англичаните
47
2
 
7
 
! Отговори
летящата вещица преди 7 години
СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ВАДЯТ ВИЗИ КАТО ИДВАТ ДА ЛОЧАТ В БГ:)
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се обзаложим, че бледоликите от острова ще останат в ЕС, но ще останат на бял кон с още повече преференций! Камеран презцялото време плюваше и заплашве ЕС с излизане ако не стане тяхното, И накрая пръв европеец! Смешни английски трикове но затова са империя!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местя
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до василев!Васко, правси около 15%! Защо не си написал пьрво колко е спечелила Великобритания?
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се махат тия пияндури гадни
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДеянДоколкото следя новините започнали са подготовка за нов референдум, тъй като те са за оставане в ЕС, а "овчарите" не са. Все пак нещо ще се случи след този брексит, аз лично ще си сложа пуканките в микровълновата и ще си въртя синджирчето в очакване на вълнуващите събития:)
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че няма да напуснат ЕС, просто сме жертви на хитри междупартийни игрички на бледоликите от острова! И Камерън е в играта срещу ЕС, той съчини тая поставока!