Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!

Руският президент е за 15-и път на посещение в Пекин
Обновена: 25 юни 2016 21:08 | 25 юни 2016 20:56, Анисия Иванова
74
Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!
Снимка: БТА

Русия и Китай се договориха да засилят търговско-икономическите си отношения, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. С китайските партньори се договорихме да увеличим усилията, за да бъде преодоляна тенденцията на спад на стокообмена, каза Путин след преговори с китайския си колега Си Цзинпин.

Руският държавен глава отбеляза, че тази година продажбите на машини и оборудване от Русия за Китай почти са се удвоили. Президентът припомни, че се разширява използването на националните валути във взаимните разчети.
Путин и Си подписаха обща декларация за взаимодействие в областта на информационното пространство.

Двете страни се споразумяха и да започне изплащането на кредити от две китайски банки за строителството на завода за втечнен природен газ "Ямал ВПГ".

Газпром и националната петролна корпорация на Китай (China National Petroleum Corporation) подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на подземните газови хранилища.

Руската Обединена авиостроителна корпорация и Китайската корпорация за гражданско самолетостроене
 подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие по програма за производство на широкофюзелажни пътнически самолети за дълги разстояния.

Руският оператор Ростелком се договори за сътрудничество с китайската компания Хуавей (Huawei).
При официалното си посещение в Китай Путин съобщи също, че строителството на високоскоростната магистрала Москва-Каза ще бъде съгласувано до края на годината.

Китай и Русия сътрудничат тясно в областта на външната политика и сигурността въз основа на общ подход към широк спектър от глобални и регионални въпроси, заяви руският президент Владимир Путин на прием по случай 15-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му двете страни ще засилят координацията на силовите ведомства, включително по въпросите на борбата с тероризма.
Русия ще окаже подкрепа на Китай в тазгодишното председателство на Г-20, каза също Путин след преговорите. /ЦМ/

Отношенията на Русия и Китай имат достатъчно потенциал за успешно развитие и се основават на отчитане на взаимните интереси, заяви руският президент Владимир Путин на среща с китайския премиер Ли Къцян, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че основата на двустранните отношения е икономиката, но добави, че върху нея се надгражда партньорство и в други направления - на международната сцена, в сферата на културата и образованието. "Но практически всичко има икономическа основа", добави руският президент, който оцени високо вниманието на китайските си колеги към въпросите от тази сфера.

"Знаем колко трудно върви тази работа в различни направления, какви усилия изисква разработването на конкретни проекти, съгласуването на позиции, търсенето на баланс на интересите", заяви Путин. "А ние с вас винаги изграждаме отношенията си като отчитаме взаимните си интереси и всичко върви добре".

По-рано Путин се срещна с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Дъцзян. Руският президент подчерта, че неговата страна отделя приоритетно внимание на развитието на отношенията с Китай. Дъцзян отбеляза, че това е петнадесетото посещение на Путин в Китай. "Това несъмнено говори, че Русия придава приоритетно значение на развитието на отношенията с Китай", отговори руският държавен глава.

При срещата си с китайския лидер Си Цзинпин Путин заяви, че честите и редовни срещи на високо равнище между представители на двете страни се дължат на желанието на руския и китайския народ за развиване и укрепване на двустранните отношения, предаде ТАСС.

"Всяка подобна среща е съдържателна. Това се дължи не само на формалното събитие - 15-годишнината от подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важно. Това се определя от самия живот, от желанието на китайския и руския народ да укрепваме и развиваме нашите отношения", заяви Путин, цитиран от БТА.

Той изказа мнение, че през последните 15 години Москва и Пекин са успели да придадат на сключеното споразумение "живо, ярко и много необходимо съдържание за нашите страни и нашите народи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай добре знае, че във военните технологии и организацията на войските е едно чисто нищо без Русия. А идва времето, когато ще трябва да разкара американците от южнокитайско море и ще му трябва както никога помощта на Русия в количествено и качествено отношение. А иначе потенциалът на двете страни за взаимноизгодно сътрудничество е огромен, в сравнение с този на залязващия Запад. Дано двете страни лесно преодоляват дребните разногласия помежду си в името на стратегическата цел.
29
1
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Да, мъдрецо!Какъв контраст спрямо май*уната от белия дом - хърбата, на когото всички са му приятели!И който се облизва за териториите на целия свят.Нали?
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевелът мълчи, генерал Винету-също.Явно няма да нападаме Русия, ХА-ХА-ХА!
27
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До Ха- ха- хаС кого!??
26
13
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Всичко върви добре, а накрая Китай ще граничи с Украйна.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29 за теб ли?
24
2
 
7
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
да,но..германия,франция и англия също се присъединиха към азиатската банка,тихо по терлички..русия както винаги трябваше да се присъедини тържествено..сащ пък ще се присединят тайно,някой да не ги помисли че вече не са най великите...пътя на коприната ще ги остави отвъм,поради географското им положение..чустват се изолирани
23
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
:)))-какво е това бе ***..л. Колко усмивки слагаш това да не ти е форум за запознанства.
22
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Путин казва, че е всичко върви добре, значи нещата са много зле !
21
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО НА ПУТИН!!! ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИК!
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво трябва да признават нещо, което е ясно. Голяма работа, Крим е руски, целият свят го разбра.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще си търгува спокойно и с Великобритания :)
18
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и с Турция беше добре.То не бяха най-голямата джамия в Европа и Москва,то не бяха турски потоци,то не беше руско -турска дружба,подкрепена със смесени бракове на руски девочки и турски юнаци ,то не бяха милиони туристи по турското средиземноморие,то не бяха чартъри от Русия до Турция.Цялата работа беше шербет ,баклава и водка,а каква стана накрая.За разлика от Турция, Китай е много по-развита и силна държава от Русия и скоро ще им сърбат попарата.Русия търси приятели.Няма такива.Защо ли?
17
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важното е че Китай категорични не признаха Крим за руски..ха.ха
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Даже наскоро заграбиха бая стабилни руски територии. :)))" Ти това да не си го прочел в чакалнята на Америка за България?И какво значи "бая стабилни" ?
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО И ГОЛЕМИ СДЕЛКИ, А ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМПАНИИ ЩЕ ГЛЕДАТ ОТДАЛЕЧ
14
2
 
2
 
! Отговори
сс преди 7 години
Добре че смятате колко пъти путин в китай
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"че се разширява използването на националните валути във взаимните разчети" Книжното доларче май наистина ще се превърне в тапети?.
12
1
 
2
 
! Отговори
Kitai преди 7 години
Putin iasno razbira, che Evropa i US sa mu dulgosrochnite suiuznici a Kitai dulgosrochnia vrag... no kratkosrochnite mu planove opravdavat 15 mu viziti!
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА БОЙКО БОРИСОВ НЕ МУ СТРОИХА ТАКАВА ГВАРДИЯ...