Половин Европа е закриляла Ахмед Чатаев

Швеция, Украйна и Грузия също отказали екстрадацията му
Обновена: 2 юли 2016 10:32 | 2 юли 2016 10:28, Петя Славова
89
Половин Европа е закриляла Ахмед Чатаев
Снимка: архив, Булфото

Въпреки солидните доказателства за терористична дейност България, Швеция, Украйна и Грузия отказали да го предадат на Русия, защото се водел политически бежанец в Австрия.

Няколко европейски държави години наред са спасявали от екстрадиция и затвор в Русия Ахмед Чатаев, заподозрян от турските власти като организатор на кървавия атентат на летище "Ататюрк", при който загинаха 44 души, а над 200 бяха ранени.

Още по темата

 След като стана ясно, че той е бил освободен преди 5 години от съд в България, вчера се оказа, че подобни дела в Швеция, Украйна и Грузия също са завършвали с отказ от екстрадицията му, въпреки че Москва го е обвинявала в тероризъм и организиране на незаконна въоръжена група от 1999 до 2007 г.

Случаят е показателен с това как се подценява опасността дори при сериозни доказателства за терористична дейност, пише „Сега”.

През 2003 г. Чатаев отива в Австрия, където получава статут на политически бежанец. През 2008 г. е обявен за международно издирване. През годините е арестуван последователно в Швеция, Украйна, Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници. Чеченецът, наричан още Едноръкия, през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП Кулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията ражда тероризъм
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живеят организациите.Вземайте си паричките,какво че половината са терористи и убиват хора
72
2
 
17
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Щом Русия ги търси, значи ние ще ги пазим, нищо че са терористи и гадини.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е бил агент на ЦРУ, както и самият терористичен удар. Той беше активиран в момент когато Турция обяви желание да възстанови отношенията с Русия. Друго обяснение за мен няма. Недопустимо е върху съда да се оказва натиск от НПО-та за защита на терористи.
70
0
 
24
 
! Отговори
Пуснат преди 8 години
ПУСНАТ поради натиска на ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТИКВАТА по ЗАПОВЕД НА ЦРУ и сДЕЙНОТО съдействие на "БЪЛГАРСКИ" хелзински - на които пак плаща ЦРУ.
69
3
 
0
 
! Отговори
Пустиняк преди 8 години
До РадостинРадуков зад-ориенталски примитивен форумен мишок с логика в мисленето равна на нула.
68
2
 
22
 
! Отговори
край преди 8 години
Русия в ЕС. Това е правилната за ЕС реформа. Боевете н Украйна за граници стават излишни защото няма да има такива. ЕС има хора и технологии, Русия има ресурси и ЗДРАВ РАЗУМ.
67
1
 
5
 
! Отговори
до #40 преди 8 години
"Бат мутрак" хич,ама хич,не го е срам.Притакива като него срам няма и знаеш ли защо?Защото милионите овССе си избирзт точно такива мутраци(със,или без бели якички) и чинно си изпълняват,това,което им нареждат мутраците.Докато това е така,мутраци ще "управляват" и затриват и държават и народа,по нареждане на техните господари.Не са виновни мутрците,както мнозина си мислят и непрекъснато блеят жалостиво.ВИНОВНО Е САМО И ЕДИНСТВЕНО,ОФФФЧЕТО СТАДО!!!САМО ТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
0
 
20
 
! Отговори
дц§ преди 8 години
Мдааа.... който, сее вятър - жъне бури!!!Това е цената на политическата про...сти...туция!!!Жалко за невинните жертви, заплатили с живота си за подобна политика провеждана от политическите им лидери
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е НИЕ,ВСИЧКИ ПРИЕЛИ ДИРЕКТИВИТЕ НА УБИЙЦИТЕ,ЗА ***,НАЙ-ПОСЛЕ,НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ ВДИГНЕМ И ГИ ИЗМЕТЕМ!!!Иначе,те ни измитата.Непрекъснато,последователно,планомерно!Цялата политическа *** и не само,така наречената "родна",но и цялата международна такава.Виждате ли,как международните бандити се групират в разни партии и вкупом,чрез създадения от тях "международен тероризъм",воюват срещу нас,обикновените хора,паплачтта за тях и гоите,за техните господари!!!Какво чакаме?!!!
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чатаев да бъде пуснат, БХК и Протестна мрежа 9а бъдат събрани и да проведат среща в гей-клуб.
63
0
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
До АнонименЗащо са бездействали, те си знаятИ всички знаят но журналистите няма да го покажат.
62
0
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
До Анонимен67"Всъщност ЕС е доста наивна организация , която съди от собствената си камбанария."ЕС изобщо не е наивна, тя се е водела от желанието този Чатаев дано извърши атентат или каквато и да е терористична дейност, но на територията на Русия. Думите на Путин ," вие осъзнавате ли какво натворихте" , изразяват точно ограничения и подъл начин на мислене на европейската върхушка.
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК е античовечна организация. Пасмина *** , крадливи помиярчета , псевдо хуманни тарикатчета , долни гадни ***.
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност ЕС е доста наивна организация , която съди от собствената си камбанария. Лидерите и са някаква странна комбинация от котарака Леополд , пчеличката Мая и крокодила Гена. Те си мислят , че що е на два крака е все европеец и мисли като швейцарец. Всъщност още едно доказателство колко е силна Русия, щом фалирала и унижавана от всички, даже и от нашия президент, разби тази пасмина чеченските ислямисти. Не само това, а нейната намеса в Сирия ще доведе и до края на ИД, която Обонго обгрижва .
59
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави впечатление, че посланиците в София на САЩ, Франция и други западни страни, които са доказали, че могат да "обръщат" решения на български съдилища, не са предприели нищо. Наивно е да се мисли, че не са знаели какво представлява Чатаев. Защо са бездействали, те си знаят.
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко стаа бе,демоНокрадци?!Май се оказва,че демоНокрадцията,в която ни натикаха демоНокрадците,се оказа развъдник и закрилник на тероризЪЪма!!!Къде са сега НПО бЮклуците,да се вдигнат в защита на всички терористи,закриляни така свирепо от майката им демоНо Крадция?!
57
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закрилящата Европа и чеченеца споделят общи "ценности".
56
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направете си извода кой се бори с тероризма и кой го подкрепя... По делата ще ги познаете!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много поръчки е вземал щом толкова се е движел,значи агент,ама как са го пускали като са го хващали като обикновен гражданин навсякъде как неспазващ правилата,туй няма покритие с представите на обикновените граждани как става с ало,ало-ало,ало-ало-ало.ало-ало-ало-ало направо го пуснете с защита е при защитниците направо защитник на поръчка около вратите все се мотка а-ха да сбърка към коя,ама хвърлил един къч и всички в тъч и балона пукнал,защитата се объркала и не може да поеме вина без мезета.