Жан-Мишел Жар, принцеса и още 30: "За" Бокова в ООН

Известни французи призоваха за подкрепа на българката
5 юли 2016 14:14,
26
Жан-Мишел Жар, принцеса и още 30: "За" Бокова в ООН
Снимка: архив Reuters

Известни френски дипломати, музиканти, политици, бизнесмени, представители на културата и модата призоваха с отворено писмо френското правителство да застане зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

В призива си те пишат, че светът е изправен пред безпрецедентни промени, на които трябва да противостои.

"Мирът, сигурността и дори здравият разум в нашите общества са повече от всякога поставени под въпрос", пишат изявените французи.

Още по темата

Според тях никой не е в по-добра позиция да поеме това определящо за общото ни бъдеще предизвикателство от Ирина Бокова.

"Жена, франкофон, говореща на четирите от шестте официални езика на Обединените нации, избирана на два пъти за Генерален директор на ЮНЕСКО, тази голяма жена дипломат превърна диалога на културите, толерантността и междукултурното и международното сътрудничество в свое основно средство за действие", пищат 30-те.

Сред подписалите се са Пиер Берже, предприемач, бизнесмен и меценат, близък на Ив Сен-Лоран; Кристин Албанел, бивш министър на културата; Ерве дьо Шарет, бивш външен министър; Г-жа Едит Кресон, единствената досега жена премиер на Франция; Кзавие Даркос, дипломат, писател, бивш министър, член на Академията; Принцеса Шантал дьо Франс, представителка на аристократичен род, художничка; Пиер Гатаз, председател на Съюза на ръководителите на френски предприятия (Medef); Г-жа Никол Гедж, известен адвокат и политик; Жан-Мишел Жар, световноизвестен композитор на електронна музика.

Под призива стои и името на френската писателка и психоаналитичка от български произход Юлия Кръстева.

"Истински сме убедени, че Ирина Бокова ще бъде Генералният секретар, от когото светът се нуждае днес", пишат французите. Те настояват френският президент и правителството да подкрепят кандидатурата й и да поемат задължението да прокарат тази идея сред останалите членове на Съвета за сигурност и на Общото събрание на ООН.

"Наша отговорност на французи, европейци и граждани на света е да се уверим, че следващият Генерален секретар, мъж или жена, ще е не само франкофил, но и съвършен франкофон, след като френският език е призван да стане един от най-говорените и най-влиятелни езици в света през 2050 г., с оглед развитието на африканския континент", допълват подписалите се в призива си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
24
 
! Отговори
... преди 7 години
А Тиквата и пречеше с всички сили да се кандидатира.