В Турция не на шега мислят за смъртното наказание

Един от генералите метежници е убит, петима са разжалвани
Обновена: 16 юли 2016 21:51 | 16 юли 2016 19:41, Камелия Цветанова
85
 В Турция не на шега мислят за смъртното наказание
Снимка: Reuters

Възможността за връщане на смъртното наказание в Турция ще бъде обсъдена от Конституционния съвет на страната, който ще заседава в събота, съобщи на пресконференция министър-председателят на страната Бинали Йълдъръм, цитиран от Интерфакс.

Още по темата

"Вината на организаторите в рамките на правната система на Турция е ясно определена. Съгласно конституцията смъртното наказание е отменено“, заяви премиерът.

"Днес Конституционния съвет ще проведе среща, на която ще бъде обсъдена целесъобразността на тази мярка наказание. Също така ще бъдат проведени междупартийни консултации на тази тема“, отбеляза Йълдъръм.

След опита за преврат в социалната мрежа Twitter хаштагът "#Idamistiyorum" стана най-често споменаван в Турция. В превод означава "искам смъртно наказание" и досега е споделян над 23 000 пъти.

От "Амнести интернешънъл" призоваха властите в Турция да не прилагат смъртното наказание след потушаването на метежа.

"Турция се обедини, за да се защити от хунтата. Връщане към смъртното наказание и репресии срещу дисидентството ще означава, че победата ще е пропиляна. Сериозната заплаха от военно управление бе предотвратена, сега заговорниците трябва да бъдат изправен пред правосъдието и върховенството на закона да бъде спазено за всеки", написа в социалната мрежа Twitter Андрю Гарднър от правозащитната организация.

Турският премиерът съобщи още, че един от генералите, взели участие в опита за военен преврат, е убит.

Освен това, към настоящия момент са лишени от званията им петима турски генерали и 29 полковника от въоръжените сили на Турция.

В предотвратяването на опита са взели участие турски военни, поддръжници на президента Реджеп Таийп Ердоган.

За участие в бунта до този момент са арестувани над 1500 души.

По време на опита за военен преврат в Турция загинаха най-малко 194 души.

От тях 104 души са от силите опитващи се да осъществят преврата, а останалите са другите участници в сблъсъците – 41 полицаи, двама военни и 47 цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа хвърли народа с голи ръце срещу танкове , това само един побъркан ислямист може да направи..Само призова, никой не е хвърлял, но народът в Турция излезе, а е българия щяха да се изпокрият като мишки защото са страхливци.
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е не е за Европа тази държава ...
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От "Амнести интернешънъл" призоваха властите в Турция да не прилагат смъртното наказание след потушаването на метежа.САЩ искат смъртно наказание за Сноудън и Асанж. Амнести интернешънъл какво ще изходят по въпроса?
21
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, учете румънски и сръбски. Скоро може да ви се наложи да бягате оттук.Агент Басеску, Секуритате!!!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човечеството отчаяно има нужда от духовни лидери, не от политически. В момента голямата част от световните лидери са долнопробни мошенници, имащи късмета да играят на едро. Да играят със живота и съдбите на милиарди!
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, Европа! Браво, евролиберасти! Унищожавате "диктаторът" Асад, а оставяте този мустакат турски чобанин "законно" да унищожи светския и военен елит на Турция! Плюя на вашето лицемерие! Заслужавате по един камион да ви гази сутрин и вечер, гмеж сбъркана!
18
1
 
9
 
! Отговори
чакаме продължение преди 7 години
Театрото свърши.
17
1
 
8
 
! Отговори
MAKEDONO преди 7 години
Abre ........ Bolgari ova e teatar pak ne vi teknuva kako mozi 500 vojnici da napravat voen udar vo 86 milioni . Sega Erdogan ke organizira sudenje i ke pominat uste 10 godini.....
16
1
 
25
 
! Отговори
nilesev преди 7 години
Те отказаха да стрелят срещу "хората". И "хората"( миролюбивите ислямистчета) им се отблагодаряват.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
досега е убил над 2 милиона кюрди, колко му е да обесят и 100 200 хиляди турци. гордост за европа и нашия *** плевнелиев
14
4
 
16
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Ти не го мисли Путин:) Турската армия беше унижена пред цял свят от тайфа заптиета и ислямисти. Путин върна моща на руската армия. Познай кои е шахматиста и кой табладжията;)
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен фарс, тия "военни превратаджии" убиха по-малко хора от едно мьосли с камион. Ако последствията от тая постановка не бяха толкова трагични, щеше направо да е смешно...
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***. Абсолютни скапани ***. Вместо фалшиви "бежанци" що не приемат в Европа тези войничета като хора имайки нужда от политическо убежище? Защото са именно такива.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тези искат в ЕС.
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МимиГорките войничета и те незнаят на кой господ да слугуват...
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горната снимка е много показателна за приматския режим и фанатиците които го подкрепят в Турция. Наистина ми е жал за тези войничета които са искали някаква нормалност в държавата им и сега ще бъдат линчувани и убити публично.
8
3
 
24
 
! Отговори
ист преди 7 години
Аз съм за смъртното наказание на серийни убийци, но не и за политически опоненти.Когато смъртно наказание се възстановява с обратна сила, ще кажа на Ердоган -който нож вади, от от нож умира. Възможно е и той след време да намаже въжето.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвратително се разправиха с войниците, които искаха да върнат светското в Турция. Заколиха ги на моста, по нищо не се различаваше от екзекуции на ислямска държава. Извода е само един - Ердоган е отражение на Ал-Багдади. Турция на исляма! Честито на всички толерасти! Имаме си 100 милионна държава бъкана с ислямисти. И ни се води "партньор" и "комшия".
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сте видели в някоя европейски държава да ритат по главата и да бият с камшици безпомощни войници които лежат на земята със завързани ръце? Достатъчно е да видите снимките от "арестуването" на тези (поне за мен изключително ХРАБРИ) войници и ще ви стане ясно що за държава е Султанството на ислямиста Ердоган. А тези действия са подкрепяни от всички западни държави.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имайте предвид, че не само западняците, но и Путин е изразил подкрепата си към "демократично избрания" Ердоган.