В Турция не на шега мислят за смъртното наказание

Един от генералите метежници е убит, петима са разжалвани
Обновена: 16 юли 2016 21:51 | 16 юли 2016 19:41, Камелия Цветанова
85
 В Турция не на шега мислят за смъртното наказание
Снимка: Reuters

Възможността за връщане на смъртното наказание в Турция ще бъде обсъдена от Конституционния съвет на страната, който ще заседава в събота, съобщи на пресконференция министър-председателят на страната Бинали Йълдъръм, цитиран от Интерфакс.

Още по темата

"Вината на организаторите в рамките на правната система на Турция е ясно определена. Съгласно конституцията смъртното наказание е отменено“, заяви премиерът.

"Днес Конституционния съвет ще проведе среща, на която ще бъде обсъдена целесъобразността на тази мярка наказание. Също така ще бъдат проведени междупартийни консултации на тази тема“, отбеляза Йълдъръм.

След опита за преврат в социалната мрежа Twitter хаштагът "#Idamistiyorum" стана най-често споменаван в Турция. В превод означава "искам смъртно наказание" и досега е споделян над 23 000 пъти.

От "Амнести интернешънъл" призоваха властите в Турция да не прилагат смъртното наказание след потушаването на метежа.

"Турция се обедини, за да се защити от хунтата. Връщане към смъртното наказание и репресии срещу дисидентството ще означава, че победата ще е пропиляна. Сериозната заплаха от военно управление бе предотвратена, сега заговорниците трябва да бъдат изправен пред правосъдието и върховенството на закона да бъде спазено за всеки", написа в социалната мрежа Twitter Андрю Гарднър от правозащитната организация.

Турският премиерът съобщи още, че един от генералите, взели участие в опита за военен преврат, е убит.

Освен това, към настоящия момент са лишени от званията им петима турски генерали и 29 полковника от въоръжените сили на Турция.

В предотвратяването на опита са взели участие турски военни, поддръжници на президента Реджеп Таийп Ердоган.

За участие в бунта до този момент са арестувани над 1500 души.

По време на опита за военен преврат в Турция загинаха най-малко 194 души.

От тях 104 души са от силите опитващи се да осъществят преврата, а останалите са другите участници в сблъсъците – 41 полицаи, двама военни и 47 цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да внимават със смъртната присъда, защото следващия преврат може да е успешен и тогава .......
43
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турския ВАРВАРСКИ народ!!!!!
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали е истински преврат или театър не е толкова важно. Най-важното нещо, което се разбра е, че мнозинството турци са брутални диваци. Как изклаха младите войници на моста. ПОТРЕСЕН СЪМ. Как въобще сме оцелели 500!!!!
41
0
 
2
 
! Отговори
До smith преди 7 години
До smithТелевизионни водещи и то от опозиционните медии - много интересен фактхахахаха
40
2
 
16
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, много армии са избивали собствените си народи, но народ, който си избива армията не познавах до сега.Агент Берия, НКВД!!!
39
0
 
15
 
! Отговори
Smith преди 7 години
ЦРУ или ЕРДОГАН??? ЕВТИНА ПОСТАНОВКАПРИ ПРЕВРАТ ОЩЕ ПЪРВИТЕ МИНУТИ СЕ АРЕСТУВАТ ПРЕЗИДЕНТИ И МИНИСТРИ А НЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ ВОДЕЩИ И АКО ТОВА Е ПРЕВРАТ НА ЧАСТ ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ ... МНОГО ИМ Е АМАТЬРСКО НИВОТО ИЛИ Е ПРОСТО ИНСЦЕНИРОВКА ЗА ЗАТВЪРЖДАВАНЕ НА ВЛАСТА И ЗАЯВКАТА ЗА СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО
38
6
 
21
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Време е Москва да удари Турция по въздух, за да зъдвори ред в региона. Назначаването на премиер от кюрдски произход ще е най - добрата стъпка за тази загиваща държава...
37
2
 
22
 
! Отговори
Бахтън преди 7 години
Видно от кадрите на побой на разерена тълпа над аредтуваните войничета, мнозинството от турците са примитивен народ, който не се отличава с нищо от арабския свят.
36
3
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Голямата къртеШница е съмнително дали можеш да я държиш. Още по съмнитено е дали знаеш кой е предния и задния край. Сто по сто обаче знаеш кой е азис и слави трифонов.
35
2
 
3
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 7 години
От името на ЕС, каня всички мюсюлмани, които се чувстват застрашени! Никой няма да ме спре да прилагам европейските ценности и за в бъдеще!
34
0
 
8
 
! Отговори
turchin преди 7 години
predi malko gledah klip kak naroda obezglavi edin turski voynik tochno na mosta nad bosfora tankove i f16 izstrebiteli bombardirali turskiqt parlament voenni helikopteri strelqli po naroda ne moga da povqrvam che vsicko tova se sluchva voynicite daje ne znaqt za kakvo stava vapros samo izpulnqvat zapovedi zatova povecheto se predadoha na policiqta zashtoto ne iskat da strelqt po svoq narod neka gospod da e s nevinnite
33
4
 
1
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 7 години
Всеки турчин, който се чувства застрашен от тероризъм, е добре дошъл в Европа!
32
2
 
28
 
! Отговори
Ss Waffen преди 7 години
И тия диваци искаха да стават Европейци та те си живеят още в средновековието и не са мърдали от там.Жалко за войничетата които се опитаха да отстранят кучето Ердоган , сега ще ги пребиват , избиват и всичко лошо което може да се случи на човек.
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция няма нищо общо с Европа. В европа брадати араби газят с камиони гражданите и едвам го спират. Турците спряха цяла армия.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Петър Младенов извика танковете но те изобщо не излязоха от поделенията. Тогава имахме армия, поделения танкове и т.нт. Военните не го послушаха защото никой войник не може да стреля срещу собствения си народ.Затова в Турция войниците въпреки дисциплината и подчинението към командирите накрая се предадоха като се изправиха пред тълпата.
29
1
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Я се хвърли със голи ръце срещу танк. Ама екипажа да има разрешение да води бойни действия и да няма морални скрупули. Що не си залягаш над книжките за поправителните, ако въобще посещаваш училище.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше никакви жени деца пред танковете. Имаше мъже наметнали турски флагове на гърба.
27
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българия "мъжете" ще да се изпокрият в миши дупки ако излязат танкове, то в българия танкове няма де...
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКаква Европа бе отворен, тя се разпадна, скапаното ЕС вече се разпадна, никой не е умрял за Европата ви, там вече има повече араби и африканци от Турция.
25
1
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Няма сигурно във цялата човешка история армия която се е стреляла или клала собствения си народ. Това е работа на слугите на богоизбраните търтеи. Подобно на мафиотски босове винаги се обграждат със *** създания които биха направили всичко което им се каже, щото за друго не стават.