Страх, смърт... сирийци в България

Режимът в Сирия е оставил отпечатъка си върху Мохамад Ал Бармауи
28 юли 2016 13:44,
137
Страх, смърт... сирийци в България
Снимка: bgonair.bg

Режимът в Сирия е оставил своя отпечатък и върху семейството на Мохамад Ал Бармауи. Братовчед му е бил арестуван през 2013 г.

"Искаха да го изнудват, да му взимат парите. Седя в затвора година и половина. Междувременно са му изтеглили голяма сума пари. Обвинението му беше, че поддържа връзка с революционери от опозицията на режима", разказа той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Неприятните събития не спират до тук - два месеца след като мъжът е освободен, арестуват неговия 19-годишен син. Преди няколко дни стават ясни и обвиненията срещу младежа, а именно съвпадение с имената.

"Той се казва Абдулрахим Ал Бармауи и има някой си със същото име, който трябва да бъде арестуван, но разликата във възраста е 40 години. След година тормоз за родителите, изнудване с пари, взети около 400 000 долара, за да може да бъде освободен, се обадиха от болницата, за да кажат да се вземе смъртния акт на детето. Той не бил издържал в затвора, бил прекалено слаб. Трупът няма как да се вземе, не можем и да питаме какво се случва, защото ще бъдем арестувани", добави Мохамед.

Трагедията ни не е нещо ново за диктаторския режим, както и за Ислямска държава, която е подкрепена от него.

"Защо го нямаше това преди самата революция в Сирия. Защо я нямаше тази омраза към сирийците и арабите. Защо се появяват сега тези варвари? Защото, когато започна революцията в Сирия, започна да ги има и тези така наречени ислямисти. Преди го нямаше това нещо. В България съм от 18 години и преди не се чуваше за терорист - сириец, както го съобщават навсякъде", коментира Мохамед.

Полемиката в европейските парламенти е концентрирана върху това как да се справят с хората, за които се знае, че са терористи, на свобода са, но няма мотив за техните арести, посочи и журналистът Мохамед Халаф.

"Не може и да ги хвърляме в затворите, защото във Франция 60% от тези, които са там, са френски граждани от арабски, мюсюлмански произход и точно там голяма част от тях се радикализират и се превръщат в терористи. Проблемът е, че тези хора не се чувстват граждани в тези държави. По-голямата част са обвързани с религиозната, а с не с културната идентичност", обясни Халаф.

Според журналиста много е лесно да се радикализира на територията на Европа.

"ИД много умело използва мреждите Facebook, Twitter, YouTube. Само за предния месец са произвели 900 клипа и са ги пуснали в мрежата. Според мен те пренасят дейността си от територията на Сирия и Ирак в Европа с една ясна цел - да подкопават европейското общество и да създават проблеми вътре в него", добави той.

Мохамад Ал Бармауи от своя страна смята, че не е толкова сложно справянето с тероризма и трябва сериозно политическо решение. Според него обаче има политическа игра.

Запитан дали България е защитена от терористични атентати, сириецът отговори, че на фона на събитията от последните години, няма страна, която да е защитена.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #23И такава ще остане, *** от яд!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A защо не отиде в Турция или близките сродни, учтиви, подкрепящи страни, ами дойде в България?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 26 Точно защото нямаш отговор, пал.ячо лъжлив. Дай една статия където Асад е пуснал от затворите престъпници да се бият на негова страна...Защотоаз мога да ти дам статия където американци пускат от затворите главорези от Саудитска Арабия и ги финансират за борба срещу Доктора!
24
0
 
12
 
! Отговори
18 преди 7 години
Значи Асад пуска ислямистите, за да създадат ИД и да има още един враг.. така ли? Много *** този човек, а?А кой създаде ИД в Ирак? Аз ли? Или пак Асад? И защо преди включването на Русия, американците 2 години нищо не "успяха" да направят срещу ИД? Хвърляха бомби по камънаците, а ИД напредваше и завзимаше нови територии? Май ти си този, който нищо не знае :)
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалист,Точно пък християните не бягат от Сирия, стига си се омотвал... Ако са бягали, това са такива, които са извън териториите контролирани от Асад, но такива хора не ги пускат пред камерите..
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 24 Не думай, а кой пусна арабските терористи от затворите на Саудитска АРАБИЯ 2012-ТА ГОДИНА ЗА ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ ДОКТОРА, А? ХАМЕРИКАНЕЦА ИЛИ БАБА МИ?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 Дори не заслужаваш отговор защото си *** колкото си искаш
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18 Що лъжеш като дърт ***.нгал, бре? Точно американците пуснаха всякакви убийци и изнасилвачи от затворите на Саудитска Арабия , въоръжиха ги, финансираха ги за да се бият сега срещу Доктора.
19
3
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
22 Терористите дойдоха после , чак през 2013 , до тогава си беше Революция
18
14
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
21 Сирия беше и си остава диктатура а кланът Асад е марионетка на Москва . Тя е остатък от Студената война и трябваше отдавна там всичко да е приключило
17
2
 
11
 
! Отговори
сиктир преди 7 години
Каква революция в Сирия!?терористи от вън се опитаха да свалят законната власт по същия план на САЩ като в Ирак и Либия,на властта там се оказа по здрава и започна касапницата подкрепяна от вън.
16
2
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Сирия беше светска държава с умерен ислям и много християни. Тия дзверове където ги дават по тв с *** и автомати са внос от други защитавани от Плевнелиев и сие... Базите са им в Турция. Демократичните протести в Алепо си беше метеж въоражен от САЩ и Ердоган.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
17 Специално в Украйна , военните не са се месили , виж в Сирия една част от войската мина на страната на бунтовниците
14
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12 Нищо не знаеш . Когато избухна Революцията в Сирия Асад пусна всички ислямисти от затворите нарочно за да я подкопаят. 2011-12 нямаше все още ИД
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо в Сирия и Украйна са революционери, а в Турция превратаджии?!И като се оплаква от репресиите в Сирия, да види какво се случва сега в Турция.И да не бягат като плъхове от потъващ кораб.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не съм го разбирал тоя етнос ама става ясно,че за да не се радикализират е необходимо всеки от тях да бъде специално обгрижван от институции да има много пари прислужници,охолен живот и безкрайно права.С други думи трябва да бъде дундуркан като дете на разглезени милиардери.Чудесна идея! Сега само да кажат колко трилиона евро ще са необходими за доставянето на тия блага към почти 1 милиард от тези хора откъде ще се вземе тая сума и да почват.На бас ,че всички българи ще се пишат араби.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пост номер две е от Ал Гафари.... Оня дето е рошав като аржентински национал...
10
0
 
14
 
! Отговори
Леле )))))))))))))) преди 7 години
Dnesa , абе измислите нещо другото и намерите нормален Сириец !
9
1
 
15
 
! Отговори
за това преди 7 години
До защоЗащото там не приемат страхливци и шарлатани,който вместо да се бият за своята страна са дезертирали от армията и сега се правят на репресирани.
8
3
 
16
 
! Отговори
Този как лъже... преди 7 години
ИД била подкрепяна от Асад :) Какво подкрепа им оказва? Избива ги?