Проф. Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Като че се стреми да се закачи към оста Белград - оттам към Москва и към Унгария
Обновена: 11 май 2024 13:03 | 11 май 2024 13:03, Елка Василева
54
Проф. Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Македония тръгва към югославското си минало. Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония.

Още по темата
"Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е толкова страшно нещо, защото оттам се вижда добре в различни посоки. Но когато си обърнат към погрешната посока и не само си обърнат натам, а въпреки това, че ти дават достатъчно сигнали добронамерени хора - не само България, но и сигналите, които идват от ЕС, че не това е посоката, значи има нещо, което създава доста сериозно безпокойство и то не само заради двустранните ни отношения. Създава безпокойство, че днешната Република Северна Македония като че ли се стреми да се закачи към оста Белград - оттам един път към Москва, един път когато става въпрос само за Европа - към Унгария и Орбан. Не трябва да забравяме, че освен голямото сръбско влияние, което вече десетилетия не изчезва, че Унгария има силни икономически връзки и присъствие в Северна Македония и дори притежава телевизията на управляващата сега партия ВМРО-ДПМНЕ. Там има интересна връзка, която вече създава по-сериозна причина за безпокойство за регионалната сигурност", обясни проф. Димитров.

По думите му загубата на Социалдемократическия съюз е катастрофална. Донякъде той отдава това на неубедителното присъствие след смяната на Заев на Ковачевски като лидер на партията, както и на недоволството на хората.

"Сред хората има много различни нагласи, но основната е незавидната политическа култура. Високите резултати не са винаги израз непременно на разбиране на идеите, които лансира партията-победител, а са по скоро наказателни спрямо другата партия или просто едно поддаване на емоционалната вълна, която създават в предизборната обстановка. А Република Северна Македония живееше в предизборна борба през последните 2 години", каза проф. Димитров.

По думите му в Северна Македония всичко някак е като че ли с "двойно дъно".

"У нас още в самото начало, а и преди 1990-а година, историците започнаха да разчупват темите табу, докато там е трудно да се видят такива процеси", коментира проф. Димитров. Той подчерта, че Съвместната комисия по историческите въпроси е единственият функциониращ орган, създаден по Договора за приятелство и добросъседство. Комисията работи вече близо 6 години, но напредък няма. Според него македонските му колеги са поставени в много неприятна ситуация:

"Да съчетаеш вяра с безпомощност - никога не води до добри резултати. Те са поставени в такава ситуация".

По думите му няма нито един документ, който да подкрепя македонската позиция.

Според него обаче наша политика не е достатъчно последователна, ефективна и представителна. През последните 4-5 години България изгуби дори това, което беше постигнала като позиция в ЕС и особено в региона, смята проф. Димитров. По думите му ние трябва да бъдем критични към всичко и най-вече към себе си, ако искаме да постигаме резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Балкани
Мицкоски след думите на Главчев: Ще чакаме да дойде някой разумен, с когото да разговаряме
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Климент преди 1 седмица
До 40.Тоооо,щото ние сме много богати🤣
46
3
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
Братята македонци изглежда ще се спасят от извратения ЕС! Няма да ядат отпадъците от европейските хранителни борси. Браво. Ние след украинците сме най-загубени от славянските народи!
45
1
 
4
 
! Отговори
Бозаджията преди 1 седмица
Добре че има албанци в С. Македония да ги свалят на земята от време на време.
44
4
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ преди 1 седмица
Крим е Руски🤣
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те не са излизали от там професоре, явно не си много запознат с нещата :)))
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не са ли забавни макетата? Хем искат да са С. Македония, хем да са със сърбите, унгарците и руснаците. Най-големият пазар във Виена - Naschmarkt е основан през 1750-та година от сърби и унгарци. За унгарците е ясно Австроунгария. За сърбите също. Наричат Виена Беч. "Долазим у Беч" - отивам до Виена. И сърбите, и унгарците няма да си загубят западните пазари заради психопати. Ами вижте историята на Сърбия и Унгария. И после на С.Макакенланд. За руснаците.. Хората са във война, не им е до макета..
41
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Македонските предатели забравиха как само до преди век техните майки гониха българските войници с баници и цветя като ги освобождават. Жалко за всички, които дадоха живота си за тези неблагодарници, защото много млади момчета не са се завърнали
40
4
 
15
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 седмица
Щом не искат ЕС да си стоят бедни и недоразвити. Никой не караме на сила да ходи в ЕС, но пред историята всички трябва да наведат глава. Историческите факти са ясни и потвърдени от няколко източника- България е владяла тези земи повече от хилядолетие
39
0
 
2
 
! Отговори
До до гризел преди 1 седмица
но го слушай тоя. от руЗЗЗките тролещари е
38
2
 
12
 
! Отговори
до гризел преди 1 седмица
""""Македония е по-достойна от България. """"" ---- И в кво се отличава "достойнството" им - в м::::::гарешкия им инат или в липсата на разум???
37
2
 
15
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Албанците шъ покажат в коя посока е бъдещето на марсианците, въпрос на време!
36
27
 
10
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Македония е по-достойна от България.На България ако й кажат да построи вавилонска кула - веднага ще го направи;ако й кажат да си свали гащите - също.
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой бг ли дето е все с украйна и умре честито
34
9
 
5
 
! Отговори
Лошо преди 1 седмица
....тръгва по пътя на Украйна.
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бе-гетото е бумбаш буркан баце
32
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Кой ти каза,че няма никъкъв документ,това е ПРОСТОТЙЯТА,че разгаваряме със диваци.
31
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг е мрътва колония ко щете
30
13
 
3
 
! Отговори
Е ние към къде преди 1 седмица
Ние сме тръгнали пак към Руснаците и ще се върнем към тоталитарната система ,защото не умеем да живеем в Демокрация която е гнила ...
29
11
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
На балканите всички ще оцелеят само бг не дерзайте
28
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много и здраве на колонията бг