Ким се хваща за ракетата като удавник за сламка

Ще бъде ли разположен щит за ПРО в Южна Корея?
4 авг 2016 20:55, Елка Василева
48
Ким се хваща за ракетата като удавник за сламка
Снимка: архив, Reuters

Балистична ракета, изстреляна от територията на КНДР, падна в морето край Япония - може би дори в изключителната й икономическа зона от 200 мили. Премиерът Шиндзо Абе нарече това агресивен акт и смъртна заплаха за сигурността на Япония.

Откакто Ким Чен Ун дойде на власт в Пхенян през 2011 г., Северът извърши над 30 изстрелвания, а също и ядрени опити. В отговор Вашингтон и Сеул ще разположат в Южна Корея подвижен комплекс за противоракетна отбрана (ПРО), пише Владимир Скосирев в "Независимая газета".

Севернокорейските ракетни изпитания, погазващи забраната, наложена от ООН, обикновено не нанасят щети на околните страни, тъй като бойните глави не съдържат експлозиви. Но остатъците от гориво в корпуса може да се запалят и да избухнат.

Още по темата

През юни обаче оръжейниците в Северна Корея очевидно са постигнали напредък. Както информира "Уолстрийт джърнъл", по това време те са изпробвали балистична ракета със среден обсег от нов тип. Тя може да поразява мишени в Япония и на остров Гуам, където са разположени бази на САЩ.

Проблемът се изостря допълнително от нежеланието на Вашингтон да държи сметка за опасенията, дори фобиите, господстващи в Пхенян. Там са убедени, че САЩ и съюзниците им смятат да използват военното си надмощие, за да свалят севернокорейския режим. И едничката гаранция срещу задействане на този сценарий е наличието на ракетно-ядрени оръжия в ръцете на Пхенян.

Щом изключиха възможността да бъдат подновени многостранните преговори в Пекин за уреждане на ядрения проблем с КНДР, САЩ и съюзниците им заложиха на друго - засилиха натиска върху Пхенян. Заявиха, че ще разположат в Южна Корея щит за ПРО, наречен THAAD (мобилен наземен комплекс за височинно прехващане на ракети).

Президентката на Южна Корея Пак Гън Хе заяви, че решението е окончателно: "Как иначе можем да защитим страната?". По данни на американските военни THAAD ще може да предпази от севернокорейски атаки две трети от територията на Република Корея. При все това опозицията в парламента посрещна договорката с американците без особен ентусиазъм. А хората от околията, където ще се монтира противоракетната система, излязоха на демонстрация с бурен протест. Според тях мощните радари са опасни за човешкото здраве и увреждат околната среда.

Същевременно проектът за разширяване на ПРО, което да обхване и Корейския полуостров, може да влоши обстановката в цяла Източна Азия. Китайски специалисти отбелязват, че американската система може за денонощие да бъде пренасочена към ядрените средства на Китай и на Русия. За целта е достатъчно да се смени софтуерът.

Пекин и Москва решително възразяват срещу разполагането на THAAD. Официалният "Женмин жибао" изтъква, че за "ястребите" от Вашингтон разгръщането на този щит над Корейския полуостров е междинна победа, преди да изградят азиатска версия на НАТО, защото системата THAAD в Южна Корея може да бъде интегрирана с действащите вече в американските военни бази в Япония и на остров Гуам.

Системният радар на комплекса THAAD, работещ в Х-диапазона, засича цели на разстояние 1900 км от полуострова. Така САЩ могат да следят почти половината територия на Китай и южната част от руския Далечен изток, което застрашава националната сигурност на двете страни. Пекин и Москва ще бъдат принудени да вземат стратегически контрамерки, предупреди органът на китайската компартия.

За щастие в Азиатско-Тихоокеанския регион все още няма войни. Напрежението на Корейския полуостров обаче провокира доста агресивни изблици у политиците. След ядрения опит на Севера през февруари южнокорейският в. "Чосун илбо" съобщи, че в страната се чуват призиви за създаване на собствени ядрени оръжия. А Шиндзо Абе заяви през април, че конституцията не пречи Япония да разполага с ядрени оръжия и да ги използва.

Във връзка с това сп. "Форин афеърс", рупор на елитите в САЩ, писа, че запасите от плутоний в Южна Корея и Япония растат. И двете страни може би трябва да получат възможност за създаване на собствени бомби. Това, първо, ще сплаши Северна Корея, като намали шанса за ядрен сблъсък при невярна преценка. Второ, частично ще разтовари САЩ от отговорността да бранят съюзниците си, съответно ще намали твърде раздутия военен бюджет.

"Някои политици в Южна Корея настояват тя да създаде собствени ядрени оръжия или да разположи на своя земя ядрени сили на САЩ. Това течение обаче не представлява мейнстрийма. А САЩ винаги категорично отказват да насърчат тези стремежи" с оглед строго да се спазва договорът за неразпространение, коментира за "Независимая газета" Александър Воронцов, завеждащ отдела за Корея и Монголия в Института по ориенталистика към Руската академия на науките.

Списанието обаче доказва, че договорът за неразпространение вече е накърнен - ядрени оръжия притежава Израел, а постоянните членки на Съвета за сигурност са признали Индия за ядрена сила. Тъй че защо пък да не разрешим на Сеул и Токио да си набавят средство за възмездие?

Действията, за каквито зове маститото издание, не обещават нищо, освен да засилят рисковете и факторите, водещи до непредвидимост. Поне политиците обаче трябва да се замислят как да спрат взаимните заплахи и да тласнат двете корейски държави към подновяване на диалога.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Магелан преди 7 години
Важна в случая е посоката на движение. В Корея хората бягат от север на юг, а не обратно. Както на времето в Германия бягаха от изток на запад. Останалото е от лукаваго.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да е чул за атентати в Пхенян?Да, един, но го застреляха със зенитно оръдие.Ким не е прав!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил ли си в КНДР?Да, няколко пъти. Кое ме впечатли? Абсолютната чистота. Тъй като съм малко недоверчив, стоях десетина минути пред метростанцията. Корейците пушат, все очаквах някой да хвърли фас, цигара, билетче. Напразно. Може би не са хора, а комунисти?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами вземи под всяка новина да ни разказваш за опасността от СА.В тази става дума за друго. Това, че не виждаш опсността от КНДР се дължи на бързото ти развитие. Като няма какво да кажеш по темата просто се развива другаде, остави ни нас бавно развиващите се да си коментираме по темата. Не ни "падай" на нивото, с други думи казано, и без това ти е непосилно. Пък и това със СА се изтърка, помоли някой да ти напише и даде нови опорки.
19
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Стига си се правил на бързоразвиващ. Бил ли си в КНДР?
18
0
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Българите, сегашните сме катастрофа. Тотален провал за държавата и погребение няма да има. КРУМ СТРАШНИ е пуснал цялата византийска войска да си ходи по живо по здраво. За разлика от василий ***.
17
4
 
6
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Някой да е чул за атентати на идил в северна. Корея.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Северна Корея в кофите няма храна. В Северна Корея никъде няма храна.
15
7
 
6
 
! Отговори
Гъзи-бъзи преди 7 години
Хванаха го за шлифера. Тя, ракетата отлетя..Колко атомни бомби имат джапанките, та коментират великата КНДР? Дребни сте, много дребни. Ким просто ви бъзика. "Мила, да ги събудим ли и днес, тез сиромаси от Джапанско? - Стига де, не ти ли омръзна да тормозиш тез нещастници? - Е, скучно ми е. Айде, само за днес, утре няма да правя така""
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не му се качите на "самолетоносача"?
13
7
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Абе, що не го хванете Ким-а за "ракетата" ?! :)
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Северна Корея върлува глад. Умират сами и гладни в държавните апартаменти, защото им е забранено да ровят в кофите за ***.
11
1
 
14
 
! Отговори
Разликата в косата преди 7 години
Ким се хваща за ракетата като удавник за сламкаБоко се хваща за косата си, същ барон Мюнхаузен. Забравя, че е плешив горкия!
10
5
 
3
 
! Отговори
Умната тролове! преди 7 години
Врагът ви следи!КНДР има повече елитни хакери от САЩ и Япония за кибервойна. Северна Корея е удвоила броя на елитните си хакери през последните две години, за да засили кибератаките, съобщиха военни източници, цитирани от Йонхап.Комунистическата държава ръководи хакерско звено чрез Главното бюро за разузнаване, което е дом на 1200 професионални хакери", каза представителят, подчертавайки, че те провеждат хакерски атаки от бази в чужбина и специално
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сламката да не е оная работа на кандидата-прецедентин в РБ резервата?Не се бъзикайте с Ким, там има 30 000 армия хакери. Е, засега не сте им интересни, понеже дребни амеби. Но не се знае. То и китът се храни с планктон.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Северна Корея е забранено да се рови в кофите за храна. Дори и да умират от глад трябва да се крият, за да не развалят социалистическия морал.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те викат Ким умре - а той иска да ги ***!Прогнози за Олимпийските игри в Бразилия класиране по медали - КНДР 15-то място/5-6 златни медала/, РБ -70-то място/1 бронзов медал максимум/.Разликата между развитите и недоразвитите се увеличава драстично.
6
2
 
0
 
! Отговори
Завещавам Ви Здраве преди 7 години
... най-добрият бестселър за здраве - книгата *** - търси в Гугъл - *** . *** . com
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 2В демократична Германия дадоха под съд немски журналист който се е изказал против Ердоган.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 2Ами я излез в КНДР и кажи една дума срещу вожда.Там не може да се говори срещу вожда. Но в свободна България пенсионерите и порсяците докато ровят за огризки от храна в контейнерите за отпадъци са свободни да говорят колкото си искат срещу властта. А също така и тези 76% българи които живеят под прага на бедността са свободни да говорят против правителството.