Драми из Франция: Ден на буркините в аквапарк

Срещу събитието обаче се обявиха редица политически фигури
5 авг 2016 11:14,
41
Драми из Франция: Ден на буркините в аквапарк
Снимка: кадър БНТ

"Ден на буркините" – събитие под този надслов предизвика драми в Марсилия. Организатор на феста е женската асоциация "Смайл 13", която действа в бедните северни квартали на френския град. За целта тя е наела местен аквапарк и възнамерява да проведе мероприятието си на 10 септември.

Тогава посетителките на аквапарка трябва да дойдат, облечени с буркини - бански, който прикрива тялото им от гърдите до коленете. В Деня на буркините в аквапарка ще бъдат допускани само момчета до 10 години.

"Ще се радвам, ако хората започнат да бъдат по-отворени към такива неща. Не разбирам как пречим на другите, като просто сме по-облечени от тях", споделя Нисрин Самали, учителка, която носи буркини на плажа.

Кметът на предградието Пен-Мирабо, в което се намира аквапаркът, обяви, че ще предприеме стъпки за забрана на проявата с мотива, че тя може да доведе до проблеми с обществения ред.

Според него, организирането на подобна проява може да се възприема за провокация в настоящия контекст. Представители на социалистите също призоваха за анулиране на Деня на буркините.

"Нашата религия изисква определена скромност по отношение на показността на женското тяло. Нашите костюми обаче най-често се посрещат от намръщени лица в обществените басейни. Сега се опитват да ни забранят частно събиране. Това е много тъжно", смята Нисрин, цитирана от БНТ.

Носенето на ислямски дрехи на обществени места не се гледа с добро око във Франция. В учебните заведения и в държавните учреждения там е забранено носенето на ислямско було.

Появата на буркини и на хиджаби в колекциите на модните марки беше критикувано през март от министърката за правата на жените Лоранс Росиньол, която съзря в това насърчаване към "затваряне на женското тяло".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 години
svoboda za muslumanite po celiq svqt
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е за ден на ""кожухини-те" по плажа....и мнооого еротично!!!Ужас !
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:33 Имам в предвид ,чисто човешки живот,религията не я намесваме,като комшии,като хора на които имам доверие и който ми имат доверие.Религията е въпрос на избор!Отношенията са въпрос на вяра.
28
1
 
6
 
! Отговори
Чакаме ответен жест! преди 7 години
Кога ще бъде Денят на минижупите и на дамски шорти в Мека?Ако ти постоянно се правиш на добричък и толерантен, но не ти отвръщат със същото, тогава онези,спрямо които си толерантен, ще те считат за *** или за безхарактерен страхливец!В Европа е още по-зле - ние сме толерантни спрямо варварските им обичаи, хрантутим повечето от тях, а те за благодарност ни избиват!Правят се референдуми за какво ли не, защо не се проведе допитване до европейските народи, съгласни ли са с тази пу/тю/в/щина?
27
1
 
7
 
! Отговори
Дуду преди 7 години
Типичен пример за ислямска арогантност! Точно като дежурното твърдение "исляма е религия на мира"! Това с бурките на плажа не е нищо друго освен елемент на джихад, посредством налагане на Шериятски закони - жените да са забулени, а мъже над 10г. не се допускат! Интересно дали толерастията ще надделее и франсетата ще клекнат безумните искания на ислямистите!
26
1
 
7
 
! Отговори
Не замърсявайте преди 7 години
плажовете на Европа с антиевропейски изцепки!Значи, в този ден ще бъдат ограничени правата на всички лица от мъжки пол, които са над 10-годишна възраст! Те няма да имат достъп точно до този плаж.От къде накъде?Който иска да плажува по буркини, да си спретне такива плажове сред пясъците на Арабския полуостров. Там слънце - колкото щеш!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до: врабче Коментара ми беше само и единствено за 2-3,които си позволиха груби коментари.Иначе имам много близки приятелски семейства Християни с които се разбираме перфектно,но когато човек няма религия,тогава нещата не вървят на добре,много от коментарите го доказват.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мръсни чаршафи за пране
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със предубеден човек спора е излишен!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мъж от желязотова е идея ! на минус 40 наистина е добре да си с чаршафите - за тяхно удобство,де!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво,с чаршафите ли ще влизат в басейна? там да не е пералня?
20
1
 
18
 
! Отговори
буркач преди 7 години
Пак ще ви гърмят.Това е от свободия.
19
2
 
23
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Марсилия отдавна ама много отдавна вече не е френски град! Пълно е с бюнюли и печки и все едно не си в Европа, а в Магреба
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как ще ги накараш. Пет шест буркини с камикадзе жилетки да направят три четири тигела открй докрай по аквапарка, плажа и т.н всичко живо ще избяга. Плажа е техен. Силни сте на думи май на практика как..
17
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошо няма - да си ходят в Саудитска Арабия и там да си правят частните партита по бански. ТУК Е ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА - НИЕ ИМАМЕ НАШИ ПРАВИЛА И НАШ НАЧИН НА ЖИВОТ !!! Европейките не ходим в Арабия и не им натрапваме нашето облекло. Тези, като искат да живеят в Европа, ще се съобразяват с нас !!! Това са нашите земи - те са присадени, няма да бъде тяхното. Скоро и война ще има, и на лагерите в Германия ще им изчистят паяжините !!! ТО БИВА НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ, НО ТОЛКОВА НЕ БИВА!ВСЯКО НЕЩО С МЯРКА !!!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не буди отвращение, а страх. Като видиш такъв водолаз, бягай надалече спасявай се, да не те настигне подводна експлозия.
15
6
 
40
 
! Отговори
сега преди 7 години
Мюсулманското облекло е неудобно и неадекватно, при жените символ на робски статус. Умствена изостаналост и диващина. Буди отвращение.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкия аквапарк пълен с камикадзета. Дано е застрахован.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че не съм от христовата или коя да е вяра. Това е като да вярвам в розови дракончета. Ако мислиш, че някакъв супер-джисъс или супер-алаху-малаху кисне на някой облак и те наблюдава - има име за това. Не е вяра. Нарича се параноидна шизофрения.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Не разбира как пречи'. Тези облечени в такова облекло имат склоност да се самовзривяват и по такъв начин пречат на някой хорица попаднали случайно около тях който просто искат да продължат да живеят.