Западът притеснен от флирта между Ердоган и Путин

Hebdo: Турският президент провокира ЕС и НАТО, показвайки, че има козове
Обновена: 5 авг 2016 14:45 | 5 авг 2016 14:37,
148
Западът притеснен от флирта между Ердоган и Путин
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

18 хил. ареста, 40 хил. паспорта, обявени за невалидни, 51 хил. уволнени, сред които и 21 хил. учители, 15 затворени университета, 3 хил. уволнени или арестувани съдии и между 6 хил. и 10 хил. военни, които са задържани, затворени медии...Това е само част от статистиката след опита за преврат в Турция в нощта на 15 юли.

Сега Западът следи с безпокойство следващите стъпки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И има основания за това, пише Hebdo. Швейцарското издание визира предстоящата среща между Ердоган и Путин, която ще се проведе на 9 август в Санкт Петербург.

Още по темата

Турция е член на НАТО, заема стратегическа позиция на границата между Запада и Арабския свят, Кавказ и Русия. Турската армия е втората по численост в Алианса, дори и в момента тя да е „дезориентирана“ и под ръководството на силите на деня в Анкара, допълва изданието.

След опита за преврат в Турция отношенията с Русия обаче се затоплят много бързо. Според швейцарското издание има данни от криптирано радиосъобщение, че руското военно разузнаване е предупредило Ердоган за готвения преврат.

Турският външен министър Мелут Чавушоглу пък коментира, че страната е получила "пълна и безусловна подкрепа от Русия по време на опита за преврат". "Благодарим на Владимир Путин и на всички руски власти", допълни още той.

Чавушоглу е категоричен: „Русия е не само нашият най-близък съсед и приятел, но и стратегически партньор“.

В сферата на икономиката и търговията Турция е много по-свързана с Русия, отколкото със САЩ, например. Търговският оборот между Анкара и Москва достига до 35 млрд. долара годишно. Очакванията са, че до 2020 година той може да достигне до 100 млрд. долара.

ЕС също вече не е този партньор, който може да привлече вниманието на турския президент, допълва още швейцарското издание. Съюзът е разклатен от идеологическа криза, проблеми със сигурността, икономическа стагнация, криза в еврозоната, чийто край не се вижда, Brexit и други възникващи центробежни сили.

Самата турска икономика изпитва сериозни трудности и връзката с Москва ще е от ключово значение. "Ердоган има нужда от добри новини", коментира още Hebdo.

Според изданието един от проектите, който ще бъде рестартиран по време на разговорите между Путин и Ердоган през следващата седмица, е „Турски поток“. Разговорите ще се завъртят и около друг енергиен проект – АЕЦ "Аккую". Турция се надява и руските туристи да спасят сезона на местните курорти.

Ердоган едва ли ще стигне докрай в провокацията си срещу Запада – да реши да се оттегли от Алианса например, признава швейцарското издание в своя коментар.

Турският президент обаче иска да покаже на ЕС и на САЩ, че все още има няколко коза, скрити в ръкава си. Макар и Анкара често да има проблеми с демокрацията си, особено в последните месеци, нейното членство в НАТО не е поставяно под съмнение от 1952 година насам.

Страната не напусна Алианса след успешните преврати през 1960 година, 1971 година и 1980 година.

А и днес НАТО повече от всякога има нужда от Турция в борбата с "Ислямска държава". САЩ също не влизат в конфликт с Анкара, защото не искат да загубят присъствието си в базата Инджирлик в близост до сирийската граница, в която се съхраняват и ядрени оръжия. Именно от тази база излитат самолетите на съюзническите сили, атакуващи лагерите на "Ислямска държава" в Сирия.

Турция и Русия се намираха в противоположните лагери по отношение на Сирия, допълва Hebdo. Сега обаче ситуацията и там започва да се променя, а Ердоган ще се нуждае от Путин, за да предотврати създаването на кюрдска държава на север от Сирия.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
RUS преди 7 години
Ну Турция России не союзник . Обоих лидеров запад пытался и пытается свергнуть но не выходит . Турецкого Лидера предупредила Российская сторона за долго до переворота о задумках запада и Эрдоган сделал вс по инструкции Москвы чтоб облечить запад . Как и ожидалось , Меркиль отказала Эрдогану в предоставлении убежища. Теперь будет , мой враг , твой враг , наш враг ! Оба лидера будут трепать нервы европейской колонии США нервы ,и наслаждаться как те от злости кипят ))))
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе верно ли Белия дом е станал кафяв.
75
1
 
30
 
! Отговори
За България преди 7 години
Русия , както и Турция се осъзнават все повече и разбират коварната игра на останалият недоразвит свят. Те си определят своята рамка на развитие и управление и това е верният път на всяка себеуважаваща се държава.А сега да си погледнем в нашата ***- България и нашите овластени от суверена политици - жалки, безгръбначни ,злобни и алчни . Време е за нов проект , който да започне от Орлов мост. Слави го каза. Ще го направихме.
74
15
 
5
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Ей запада как иска да скара току що сгаджосалите се отново ердоган и путин. Лош запад ей как иска да раздели гаджетата.......
73
1
 
2
 
! Отговори
БайГаню :) преди 7 години
До Анонимен 117Тогава ще си търсят някоя оросп*я от Балканите (?) Руснаците от горе, Турците от долу!!
72
9
 
21
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
И така !Света лека полека осъзна ,че е вредно и опасно , Турция да се смята за някаква бананова република. Особено добър урок стана за задокеанските цилиндро шапковци. Нека и Европа да бере гнилите плодове на двуличната си политика спрямо турската държава.
71
9
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"Прогнозите са до 2023 Турция да стане 100 млн"Да но пропускаш нещо съществено. 3:1 са ражданията на децата в Турция. В тройката влизат други националности кюрди например. Тоест от тези 100 милиона, 40 милиона ще са кюрди. И ако Ердо продължи те скоро ще си поискат държава. Пуча за мен е успя. Той нанесе трайни щети на Турция. Икономически вече над 100 милярда, политически - Ердоган обсебва цялата власт. Затоврени са маса университети. Скоро алкохола, цигарите и после бурки.
70
5
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименПо време на втората световна война сме във война с целия свят едновремено.С Русия,САЩ,Англия,Германия,Италия ....Така,че няма лошо пак да се пробва.От проби глава не боли :)
69
7
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
И има защо да се притесняваме.Нашите "освободители" са първи дружки с нашите поробители!
68
0
 
21
 
! Отговори
Ботевски преди 7 години
Западът притеснен от флирта между Ердоган и Путин.=================нема ко са притеснявате ве...Еми те са си много добри и стари приятели, само дето някой се опитра да ги раздели със свалянето на самолета им.... но не успя... ха познайте кой
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох на султана дребничката ханъмка
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 104Я се научи да пишеш на български ве, т.ъ.пак ***
65
1
 
18
 
! Отговори
военен преди 7 години
България срещу ромите и турците няма да издържи, вие за Русия и Турция говорите.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
95 TI SYVSEM NE SI URED 1NITO RUSIQ NITO TURCIQ ISKAT VOINA S NAS.2 MISLISCH LI CHE BIXME IZDYRJALI NA VOINA CHE I S DVETE DYRJAVI.3.SCHTO NE OTVORIM OSCHTE 3 FRONTA SRESCHTU SURBIQ ALBANIQ I GYRCIQ4 DOKAZANO LUD SI
63
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
pritesnqvat se ES i USA che nqma da mogat da kradat petrol ubivayki milionu nicnni hora
62
0
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 7 години
От години приказва само глупости
61
0
 
7
 
! Отговори
homosapiens преди 7 години
1.махленски клюки2.племенна политика3. селска политика4.регионална политика5-висш пилотаж в политикатаТърси се в коя група попада БГ политиката
60
12
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Това,за което говоря от година се случи:Ердоги разбра,че Турция не става за А-група, няма потенциал!Напъните да играе наравно с големите и да диктува условия доведоха до днешната тежка ситуация.Урокът бе научен по трудния начин-Турция ще трябва да отстоява интересите си като лавира между Великите сили.Колкото до възстановяването на отношенията с Русия-те никога няма да са същите,като преди.Ще има сближаване по определени теми(най-вече икономически),но доверие-не.Съжителство по сметка,един вид.
59
2
 
11
 
! Отговори
ПСИХО ОТДЕЛ преди 7 години
До Анонимен 95 ОЩЕ ЕДИН ЗА ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Флирт?Кой ще е от женската страна.