Бокова пета в гласуването за генерален секретар на ООН

Антониу Гутериш отново е с най-много гласове
10 сеп 2016 07:42, Елка Василева
18
Бокова пета в гласуването за генерален секретар на ООН
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш получи отново най-много гласове - 12 - на четвъртия кръг от предварителното тайно гласуване в Съвета за сигурност за кандидат за нов генерален секретар на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Всичките 15 членове на Съвета пуснаха бюлетини за всеки от състезаващите се за кандидатурата 10 души с възможности да гласуват "насърчавам", "не насърчавам" или "без мнение".

Гутериш получи 12 гласа "насърчавам", два "не насърчавам" и един "без мнение". Това е с един глас в подкрепа повече от предишния кръг, когато 11 членове на Съвета гласуваха за него с "насърчавам".

Още по темата

Българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, е пета със 7/5/3 гласа, съобщи Франс прес. Ройтерс също посочва, че Бокова е на пето място, но според Асошиейтед прес тя е на шесто място.

Втори се класира външният министър на Словакия Мирослав Лайчак с 10 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и един "без мнение". Той също подобрява резултата си в сравнение с предишния кръг с един глас повече "насърчавам".

На трето място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който бе подкрепен от девет членове на Съвета, получи четири неодобрения и два гласа "без мнение". Следват бившият македонски външен министър Сърджан Керим с 8/7/0 гласа, Ирина Бокова, бившият словенски премиер Данило Тюрк (7/6/2) и външната министърка на Аржентина Сусана Малкора (7/7/1).

След това се нареждат новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристина Фигерес и молдовката Наталия Герман.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки Мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината, напомня Ройтерс.

Следващите пети и шести кръг от гласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври. Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявено най-рано през октомври, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11нали има къща в Моска и децата и живееят в Русия?А ти защо не си купи поне в България бе, нали твоят кумир Ванчо Костов разпродаваше България за жълти стотинки? Нямаше ли поне два долара да спечелиш търга за БГА Балкан или Кремиковци.
11
3
 
0
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Анонимен 10 "Историята казва, че Бокова изневерявала на мъжа си"А твоите коментари казват , че мозъкът яко ти изневерява, оди на психиатър.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма мярка тази лакома женица Сталинка! И с какво ще бъде по-добра от Бокова? С опит, с авторитет, с чисто минало до девето коляно и най-вече лично минало? Ако това с двойната кандидатура наистина се случи, ще се почерпим за загубата, а почерпката ще трябва да я плати ББ като спечелил двойна загуба! Може и тройна - след изборите за президент...
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Ти кореспондент изпод чаршафите ли си та знаеш? Стига с тези партенки, че ставате смешни! Току що прочетох в друг сайт, че се канят да издигнат кандидатурата на Сталинка на заседанието на 13 септември ...Нещо под тези чаршафи? Давай!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и да не стане, нали има къща в Моска и децата и живееят в Русия? Нали там, нали където е хубаво и за успели хора. Пък простите демократи да отиват в краварските държави...нали тей?
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо лошо да се даде възможност на дъщерята на един сериен убиец да стане генерален секретар на ООН.Лошото е, че въпросната госпожа се гордее с убийствата на своя баща и второто този сериен убиец не е понесал своето справедливо наказание.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЧе то има ли някой не пребоядисан в нашата мамковина?
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова води на практика кампанията си сама, при непрекъснати дребни помийки, подливани от някои сънародници. Чест и прави, че успява и най-вече, че не влезе в дребнавия им тон. Тази кампания показа много неща, не особено приятни за българина, който над всичко поставя завистта и егото си. В същото време кампанията доказва, че Бокова е достойна за поста. Желая и успех!
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите, ДС и КГБ, отново набутаха задунайската си губерния в глуха линия.Не може държава в ЕС да предлага кандидат пропутинист и комунист.Срам за България и тези които предложиха тази кандидатура, като мутрата например.
3
20
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Типично по български обичай : Един кадърен българин да се намери и тука разни кресливи *** взеха да плюят по нейн адрес!!! Няма да им пиша имената защото народа знае кои са отрепките .
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако трябав да съдим за хората по бащите им по-добре изобщо да не пращаме делегат в ООН, ЕС, ЮНЕСКО и т.н. - в цяла България няма един политик, на който баща му да не е членувала активно в БКП.
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антонио гутериш е крал брез кралство. за да бъде избран някой трябав да има 9 гласа, и да са съгласни И ПЕТТЕ ПОСТОЯННИ ЧЛЕНКИ НА ООН което включва И РУСИЯ. Русия вече се е произнесла - жена от Източна Европа. Най-близо като гласове е Бокова, останалото е въпрос на договрки, не прави чест на българи да плюят по нея.