Ултиматумът на Путин срещу бъдещия президент на САЩ

Дори Тръмп трудно ще удовлетвори исканията на Путин
Обновена: 15 окт 2016 18:19 | 15 окт 2016 18:11, Виктория Тошкова
295
Ултиматумът на Путин срещу бъдещия президент на САЩ
Снимка: REuters

Следващата администрация на САЩ ще наследи най-лошите отношения с Русия откакто Роналд Рейгън нарече Съветския съюз империя на злото. Съдейки по списъка с искания, които президентът Владимир Путин представи, дори на сравнително приятелски настроения към Путин Доналд Тръмп ще му е доста трудно да ги удовлетвори, коментира Леонид Бершидски за BloombergView.

Путин отправи посланието си към бъдещия президент на САЩ точно когато Държавният департамент на САЩ съобщи, че прекратява преговорите си с Русия по спирането на огъня в Сирия, а подкрепяните от Русия сирийски части тръгнаха да завземат още по-голяма част от Алепо. В проектозакон, представен пред парламента, Путин заплаши да сложи край на съвместната програма за разоръжаване между САЩ и Русия, в която излишният плутоний, с който могат да се правят оръжия, се превръща в гориво. Ходът ще бъде направен, ако САЩ не задоволи някои условия, сред които:
 
- връщане на инфраструктурата и намаляване на служителите на НАТО до нивата им от септември 2000 г.

- отмяна на „закона Магнитски“, който налага санкции върху руски представители, които нарушават правата на човека;

- отмяна на всички американски санкции срещу руски лица и компании;

- компенсация на руснаците за вредите, нанесени от санкциите на САЩ и от руските „принудителни контрасанкции“;

- представяне на „ясен план за необратимо унищожаване“ на излишния плутоний на САЩ.

По същия начин Путин можеше просто да каже, че програмата ще бъде възстановена, когато адът замръзне, пише Бершидски. „Той поиска твърде малко“, пише саркастично във Facebook Леонид Волков, политик и противник на Путин. „Той трябваше да си поиска Аляска обратно, вечна младост, Илон Мъск и билет до Дисниленд“.

Дори ако американската администрация бе неочаквано подготвена да премахне санкции, наложени в отговор на руската агресия в Украйна, дори президентът Доналд Тръмп не би се съгласил на унизителното и нелогично искане за компенсации – особено заради злостното решение на Русия да забрани вноса на хранителни продукти от Запада, ход, от който пострадаха основно местните потребители. Ограниченията на НАТО също няма как да се случат.

Сделката с плутония бе до голяма степен символична и така или иначе бе почти пропаднала. В нея бяха включени по само 34 тона плутоний за всяка страна, което е доста малък дял от ядрения арсенал и на двете държави. Администрацията на Обама сложи своята част от програмата в „процес на изчакване“ през 2014 г. след серия от разногласия по въпроси като как да бъде унищожен плутоният или високата цена за превръщането му в гориво за ядрени централни. Ходът сигнализира, че САЩ са готови за отказ на Русия също да изпълни своята част от сделката.

Изборът на Путин явно цели да напомни на света, че Русия остава ядрена сила с излишен плутоний за разлика от повечето страни в съседство. Украинският президент Петро Порошенко вероятно горчиво съжалява, че страната му се отказа от ядрения си арсенал в средата на 90-те години в замяна на сега безполезната гаранция от Русия, САЩ и Обединеното кралство, че няма да бъде нападната. Порошенко иска да убеди Вашингтон, че Украйна заслужава смъртоносни американски оръжия, след като бе подлъгана да се откаже от мощната си възпираща възможност, която иначе вероятно би продължавала да пази и през 2014 г., допълва Бершидски.

Посланието на Путин е, че Русия ще започне да действа като равна, независимо дали САЩ искат да я третират като такава. Това е напомняне на президентските кандидати, че омиротворяването на Русия ще си има цена и че отправната точка на Русия във всички преговори ще бъде арогантно висока. Тъй като е малко вероятно сегашната администрация на САЩ да засили военните си действия в Сирия, Русия ще направи всичко възможно, за да се увери, че силите на президента Башар Асад ще спечелят решителна победа над Алепо, преди следващият президент на САЩ да положи клетвата си. Решението на САЩ да се оттеглят от преговорите не означава много за Путин, който и без това по-скоро се опитваше да спечели време.

Путин знае, че воюващата му позиция ще излезе скъпа. В началото на октомври финансовото министерство предложи засилване на класифицираната част на бюджета – която включва военни разходи и такива за отбрана, с около 680 млрд. рубли (10,9 млрд. долара), ход, който ще изисква намаляването на други разходи и увеличаване на дефицита.

Трудно е да очакваме, че Барак Обама може и да отговори сериозно на исканията на Путин. Следващият президент на САЩ обаче ще трябва да реши какво да прави с непримиримата Русия. Една от опциите е да засили санкциите и да изчака икономиката да отслабне, за да подкопае позицията на Кремъл. Такъв подход обаче може да има незабавни и непредвидими последствия за Близкия изток и други места, завършва Бершидски.

Още анализи четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Наполеон и Хитлер явно на нищо не ги е научил европедерасите и американски гейчета. Вижте само парадите на 9май. Мислите ли,че тоя народ чийто деди са умрели в бран за земята си ще отстъпят!? За всички смешници подкрепящи Англосаксите,ще запитам "Вие готови ли сте да умрете за България?" Първи ще се изпокриет като мишоци дупедавци.Колко ВОЙНИ запали САЩ от 1945г до сега? Колко СССр и Русия? Сега си направете сметка кой мъти водата в света и лови риба. *** прости.
201
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жужето е гигант!!! Само обувките му са 63, но от скромност се прави, че си ги купува от Детмаг. Обама е лилипут висок една педя и го вдигат с хеликоптер когато говори с Жужи.
200
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от рода ДулоРусия е номер 1 или 2 по доста неща.. като наркомани на твърда дрога, аборти, изоставени деца, смърт заради злоупотреба с алкохол и ментета... преди и след Путин
199
8
 
16
 
! Отговори
от рода Дуло преди 7 години
Нещата са прости. Путин е велик политик издигнал своята държава от бивша в настояша световна сила 1 или 2 - няма значение точно кое място.Обонго е жуже и калпазан, който разрушава авторитета на бившата сила 1 САЩ.Боко тикваров е арогантен *** който ни евава маата по всички линии, но матряла го търпи и крепи. И така си върви светът ..
198
0
 
18
 
! Отговори
Путин преди 7 години
пропуснато е:- референдума в САЩ за присъединяване към РФ
197
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на шаломов-владимирович ще му изпълнят исканията когато му цъфнат налъмите
196
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да доживее до килията ,неговите олигарси мафиоти ще го светнат по рано
195
7
 
15
 
! Отговори
Хаха, преди 7 години
Владимир Владимирович многословно им е рекъл нашенското "кога цъфнат налъмите"...
194
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пинокио ни разсмива всеки ден и така ще е докато иде в килията на милошевич
193
8
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 249,Има лесен начин за сравняване на благосъстояние от различни епохи. Изчисляване средна работна заплата в стоки от малката кошница. Понеже ще Ви е трудно ще ви опростя сметката. Сметнете минималната заплата от 1985 и сега в литри бензин. Въпреки, че тогава ни подаряваха петрола, бензина беше левче. Демек МРЗ=90л бензин. Сега е 2 лв при 420 или МРЗ = 240 л бензин. Сега сравнете 90 с 240 и помислете кое е по голямо.
192
10
 
9
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Нико,Нямаше да е лошо поне един довод да имахте. Иначе ви признавам за верен руски *** - има или няма доводи - плюе наред. В крайна сметка за това ви плащат.
191
16
 
10
 
! Отговори
мухахаха преди 7 години
Жужана падна до нивото на др. Ким. Всеки ден заплахи и закани да смачка лошия Запад.
190
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жужето изобщо не е в състояние да отправя никакви ултиматуми. Просто всичко е за вътрешна употреба за да покаже на вратата какъв е мъж и как размахва пръст на "пиндосите", които се тресат от страх пред него. Разни плиткоумни феновена жужето също се хващат на този цирк и го превъзнасят като гениален политик мислещ пет хода напред.
189
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rusnacite sa nai - zombiranoto pleme na sveta . Djudjefili .
188
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Георги, толкова широко отворени граници както сега, България никога не е имала! Отвсякъде прииждат и з ро ди, а клетият редови българин няма парички за автобус до областния град където изпратиха личния му лекар! Т.е. човека не може да отиде на лекар, да не говорим за пресичане на границата. 80000 те хиляди богати българи според ББ не са Българският народ!
187
4
 
11
 
! Отговори
Нико преди 7 години
До 247 георги, простотията ходи по хората а при вас е дошла в повече мисленето също не е ваша сила търсете друго поприще за изява - например занимавайте се с животновъдство или по точно пасене на овце крави и друг ***
186
19
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
***, не ви ли е срам? Толкова ли много ви плащат? Защо го хвалите това самозабравили се джудже което ще доведе света до ядрена война? Нали ние сме най близо до потенциалния плацдарм. От алчност ли го правите това или от обикновена тъпота? Толкова ли ви е къса паметта когато не ви пускаха да припарите до границата? България тогава беше един най обикновен ЗАТВОР - за всеки осигурена някаква "работа" заплащането никакво, а и нищо не можеш да си купиш.И не те пускат да излезеш.Това ли искате?
185
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Путин! Мисля че иска твърде малко от самозабравилите се янки, и трябва ежемесечно да включва по още една точка към този списък...
184
7
 
23
 
! Отговори
kristina преди 7 години
добре че го има Кагебе-ца Путин, да им покаже къде им е мястото на самозабравилите се американци... Където минат само разрушения и фалити, интриги и войни.. Най-голямата им победа - Египет, унищожиха Кадафи, сринаха Украйна, обезкръвиха България.. Като големи зелени скакалци са :(
183
8
 
21
 
! Отговори
Путин е велик преди 7 години
Слава на Путин !Ти ще ни освободиш от ГЕРБ знам аз .