Путин откри статуя на княз Владимир, покръстил Русия

Високата 17,5 метра статуя се намира близо до Кремъл
4 ное 2016 16:30, Елка Василева
76
Путин откри статуя на княз Владимир, покръстил Русия
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин откри в подножието на Кремъл внушителна статуя на княз Владимир, предизвикала необичайно широка полемика в Москва, предаде Франс прес.

Статуята е висока 17,5 метра и представлява великия княз Владимир Първи, живял през 10-ти век и смятан за покръстител на Киевска Рус - люлката на днешни Русия, Украйна и Беларус.

"Княз Владимир положи основите на нравствените ценности, които определят живота ни и до днес. Именно здравата нравствена опора, сплотеността и единството са помагали на предците ни да преодоляват трудностите, да живеят и да побеждават в прослава на отечеството, от поколение на поколение да укрепват мощта и величието му", подчерта Путин на церемонията по откриването, цитиран от ТАСС.

"И днес наш дълг е заедно да противостоим на съвременните предизвикателства и заплахи, опирайки се на духовните завети, безценните традиции на единство и съгласие, да вървим напред, осигурявайки приемственост в хилядолетната ни история", добави той.

Путин заяви, че откриването на паметник на княз Владимир е голямо събитие както за Москва, така и за цяла Русия и всички руснаци в чужбина, и изтъкна, че това символично съвпада с чествания днес Ден на народното единство.

Проектът е подкрепен от Православната църква. Путин напоследък все по-често се позовава в речите си на руския патриотизъм, героичното минало на Русия и на консервативните й християнски корени, посочва АФП.

Монументът предизвика остра полемика в Москва. Московчани не одобряваха проекта и първоначалната големина на статуята (30 метра) и поведоха борба чрез петиции. В един момент се стигна дори до сблъсъци между противници и поддръжници на Кремъл. Несъгласните с него не успяха да го спрат, но се пребориха за намаляване на размера на фигурата и за издигането на паметника на друго място - властите планираха паметникът да се издига на хълм край столицата.

Известен с това, че е убил брат си и че според легендата имал над 800 наложници, княз Владимир, обявен за светец от Православната църква, е тачен и в Киев, където се издига с 20-метрова негова статуя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е като Левски.Скромен патриот и непродажник.Иска да повдигне духa на руснака.Иска да направи Русия велика държава с независима политика.В същност тя винаги си е била велика.Сега пак е подложена на изпитания.Но те са свикнали със предизвикателствата и пак ще са победители.
44
1
 
3
 
! Отговори
Български царе хазар преди 7 години
През 8 век е избухнало въстание на хазирите християни, потъпкано жестоко от юдеите, заробили Хазария. Много Хазарски християнки князе са избягали в Буковина, която тогава е била подвластна на Маджарите. Братята Тодор (Петър) , Асен и Калоян са потомци на тези Хазарски князе. Затова Иван Асен (син на Асен), бягаюки от Борил е отишъл в земите на прадедите си, криейки се от вуйчо си Борил.
43
1
 
2
 
! Отговори
за Хазарите преди 7 години
Наследници на Хазарите днес са част от Донските и Терските казаци. Хазарите са Българско племе и са говорели език близък до Българския. Затова толкова лесно са се приобщили към Русите. Българският и Руският езици имат общи корени, много думи са едни и същи с езика на Траките както при съвременните Българи, така и при Русите. Вероятно Траки и "Славяни" са живеели заедно преди Черноморския потоп. В много съвремени Руси има Тракийската У ДНК хаплогрупа "И".
42
3
 
4
 
! Отговори
За княз Святослав преди 7 години
Княз Святослав е внук на Расате по майчина линия и като такъв е имал право на Българския престол. Освобождава Хазарския народ от Юдейско робство, продължила над 250 години и прогонва юдеите и поюдейчините хазари в централна Европа. Имал е идея да обедени Дунавска, Волжка Българии и Киевска Рус със столица Переяславл до делтата на Дунав, но Византия с Печенегите му попречват. Днес русофобите и юдеите го плюят.
41
2
 
4
 
! Отговори
Руското покръстване преди 7 години
Великият княз Владимир е бил голям приятел със Самуил. Самуил му е изпращал църковна литература и проповедници. Фактически Дунавска България дейно участвува в покръстването на Русите. Владимир се е опитал да подпомогне Самуил със войска, но Пченегите са спрели войската, служели са на Византия. Същите тези Печенеги, които управляват днес България. Последното нещо се крие от историците.
40
5
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Павлович преди 7 години
"Княз Владимир положи основите на нравствените ценности, които определят живота ни и до днес.Известен с това, че е убил брат си и че според легендата имал над 800 наложници..."Ами че те нравствените им ценности наистина са живи до днес. Съдбата на Немцов и Екатеринбург са нагледен пример за това.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука гледам много разбирачи на история а на практика сте едно заблудено стадо даже ви сьжалявам не можахте да си опазите историята продадохте се днешната младеж ВАШИТЕ деца са задрьстеняци само от чалга разбират Азис Мазис Слави клоуна аз добре , че офейках преди много години да живея в Русия
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин открива статуи а а бьлгарина открива джамии Аллах акбар
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Княз Владимир убил брат си и..."положи основите на нравствените ценности, които определят живота ни и до днес."Такива ценности може да има само в "Рашка-Лайняшка" !
36
1
 
5
 
! Отговори
на бръснаря брат преди 7 години
До в ада да гориЛъжец такъв ! Княз Светослав не е набучил на кол 20 000 българи ,а е напучил само 10 000 българи ! Не преувеличавай фактите !
35
7
 
5
 
! Отговори
руските алкохолици преди 7 години
кога ще построят поне един паметник на българският войн ?! Хиляди български войници са загинали през втората световна война за да спасят Русия от Хитлер !
34
3
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
А Светослав, дето уж набил българи на кол според византийски и др. църковни летописци, Паисий пише че е бил цар на Българите и то с поддръжка на съвета на болярите.А второто Българско царство е възстановено с военната помощ на наследниците на същия "българомразец", които освен това, са съхранили и наследниците на българския царски род.
33
10
 
4
 
! Отговори
"русофиль " преди 7 години
а руснаците които избиха българската интелигенция и те ли са "украинци" ?!
32
0
 
1
 
! Отговори
PD преди 7 години
Историята като наука за това какво се е случило, какви фактори са го предизвикали, и какво вероятно да очакваме за в бъдеще не е за всеки.А умелата манипулация с исторически истини манипулира масите и вкарва жизнената им енергия в битки за постигане на целите на манипулиращите (Историята) елити.Руската империя е точно толкова руска, колкото Римската ромейска, а Отоманската турска.По днешното разбиране за нация, те са многонационални.Спойката маса цар е била друга, не етностна или национална.
31
5
 
2
 
! Отговори
русский троль преди 7 години
До Анонимен46 Там е работата , че не са руснаци а на практика днешните украинци.Докато днешните руснаци нямат нищо общо с народа на Киевска Рус ........................................Да ама не национален герой на Украйна ,а е национален герой на Русия ,да ,същият този княз Светослав който е набучил на кол 20 000 българи е национален герой на Русия ! Стига сте се оправдавали ,"тоя не бил руснак ,ами бил украинец" ,това че е роден в Киев не го прави украинец ,в Киев има и много руснаци
30
4
 
3
 
! Отговори
в ада да гори преди 7 години
До Анонимен42 Светослав не той...........................няма значение ,все руснаци ! Дали е Владимир или Светолсав за мене не е важно ,по-важното е че руснаците " братушките " са набучили 20 000 българи на кол
29
1
 
2
 
! Отговори
Boss преди 7 години
До До PD Точно така - горда германка католичка, когато отива в русия да се жени за бъдещия император (тоже германец) приема източното православие и името Екатерина, за разлика от съпруга си, който до смъртта си подражава на немския император, не се покръства, не говори руски език. Тя за 1 месец го научава, след това се покръства, именно от тогава руският народ я припознава за майчица. Между другото Руската Империя и руснаците най- добре се управляват от жени. Не случен е изразът матушка Рус.
28
6
 
1
 
! Отговори
в ада да гори преди 7 години
този княз Владимир е набучил 20 000 българи на кол !
27
1
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 7 години
Няма да се притеснавате ***))) ..и подводница "Княз Владимир" се строи клас Борей с междуконтинентални балистични антидотове за вас;-))
26
3
 
2
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Имал 800 наложници? А може ли поименно, така да се каже за историята де?