Ердоган: САЩ са длъжни да ни предадат Гюлен!

Той посочи, че зад Океана са изпратили 85 кутии с досието му
Обновена: 11 ное 2016 15:05 | 11 ное 2016 14:00, Елка Василева
47
Ердоган: САЩ са длъжни да ни предадат Гюлен!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

САЩ са длъжни да предадат на Турция ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен така, както Анкара предава на Вашингтон терористи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира", цитирано от ТАСС.

Той посочи, че в САЩ са били изпратени 85 кутии с досие на Гюлен, явяващ се водач на "Фетхуллахистката терористична организация" /ФЕТО/. Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и оглавяваната от него организация ФЕТО, че стоят зад опита за преврат на 15 юли. Турските власти настояват пред САЩ за екстрадиране на Гюлен.

Още по темата

"Ние предаваме на САЩ терористите, които те искат, но те, за съжаление, не правят същото. Все още той /Гюлен/ се намира под защита в Америка. И на нас ни казват, че е необходима съдебна заповед. А имало ли е съдебна заповед за Бин Ладен?", изтъкна Ердоган, питайки дали САЩ са разполагали със съдебна заповед за ликвидиране на /лидера на Ал Кайда/ Осама бин Ладен. Лидерът на Ал Кайда бе убит при операция на американски специални части в Пакистан през май 2011 г.

"Те отидоха за Бин Ладен в друга страна и го ликвидираха, правилно. Защо? Защото той е терорист", каза Ердоган. Той добави, че от 10 искания на САЩ за предаване /на лица/ Турция е изпълнила почти всички.

"Ние имаме стратегически отношения в съответствие, с които, ако вие искате предаване на терорист, ние сме длъжни да направим това. Ние си държим на обещанията. А тези хора /членовете на ФЕТО и други издирвани в Турция екстремисти - бел.ТАСС/ постоянно пътуват в Америка, в западните страни и никой не ни ги предава. Това е неправилно", заяви турският президент.

Анкара настойчиво иска от Вашингтон да й предаде Гюлен, за да бъде съден в Турция. За обсъждане на въпроса в края на миналия месец в САЩ бе делегация на турското министерство на правосъдието начело с министър Бекир Боздаг. На този етап обаче няма окончателно решение за предаване на Гюлен. В Турция разчитат, че с поемането на президентския пост от Доналд Тръмп и смяната на американската администрация може да бъде постигнат напредък по този въпрос, като бъдат взети под внимание интересите на Анкара, отбелязва ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
21
 
! Отговори
ген.Джаксън преди 7 години
И защо бе диктаторче жалко САЩ да са длъжни-да не си им копал на нивата???Ако пък нещо не ти харесва тичай да се оплачеш на венецуелския Мадуро-тъкмо сте си лика прелика...
27
8
 
26
 
! Отговори
Глупости..ХА,ХАА преди 7 години
БЯХ В ТУРЦИЯ ----ВСИЧКО Е НА 6....!НИЩО НЕ СЕ УСЕЩА ЗА ..НЯКАКВА ДИКТАТУРА!РЕВАТ ТУКА --САМО ЯТАЦИТЕ НА ПКК-КАТО ВЕЛКО ВЪЛКАНОВ И РАЗНИ ЛЕВИЧАРИ ...ЗАЩОТО ИМ СТАНА НАПЕЧЕНО В ТУРЦИЯ!!ЕРДОГАН --НЕ СТРАДА ОТ ЛЕВИЧАРСКИ И ДЕМОКРАТИЧНИ КОМПЛЕКСИ , КАТО ОБАМА И ХИЛАРИ....ХА,ХА,ХААААААААААА...С ТРЪМП ---ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ !!!/осигурация!!!!/
26
8
 
30
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ТУРЦИЯ ПРЕДАЛА 85 КУТИИ С ДИСКОВЕ ,АМА СЪДЪРЖАНИЕТО НЕ Е ПРИЕТО КАТО НЕОСПОРИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ! НЕ СА ВАЖНИ ДИСКОВЕТЕ ,ВАЖНО Е СЪДЪРЖАНИЕТО ! УТРЕ ЕРДОГАН МОЖЕ ДА ИЗИСКА ОТ ГЕРМАНИЯ ДА ЕКСТРАДИРАТ МЕНЕ ЗАРАДИ КИЛИПА МИ В ЮТУБ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ ,В КОЙТО ЯСНО ИЗКАЗВАМ СЪМНЕНИЯТА СИ ,ЧЕ ТОВА БЕШЕ СЦЕНАРИЙ НА ЕРДОГАН - Turkiyede darbe veya Erdoganin senaryosu ?!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТУРЦИЯ ВЪРВИ КЪМ ДИКТАТУРА И МАЧКА ЛЮБИМИЯТ МИ ТУРСКИ НАРОД ,КОЙТО Е ОБВЗЕТ ОТ СТРАХ И ПАНИКА !
25
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки на някого е длъжен. Турция ни е длъжна за тракийските бежанци на днешна дата около 60 млрд долара, ама не ни ги дава. Не е важното кой колко на някого е длъжен, а колко ще даде.
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мустака са ежи кат симсон на баир,малко пиар и игра с публиката,демек им се кара хахаха,много добре знай ,че тези неща не се уреждат на висок тон ,даже не се и говорят пред обществото но публиката да му се радва и кланя
23
2
 
24
 
! Отговори
..за Русия -не знам преди 7 години
....АМА ТУРЦИЯ И САЩ---ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ СЪС СИГУРНОСТ ПРИ ТРЪМП!
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се ,че турчето повишава тон,е при Обама минава но при Тръмп ще има ревизия на тона,даже подозирам ще има и извинения
21
3
 
25
 
! Отговори
Янки преди 7 години
Да ми седнеш на скута,ердогане!
20
3
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Ако върнат Гюлен при следващия преврат кого ще сложат на чело на Турция ?
19
7
 
30
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Явно на Ердоги му беше малко шамарът от Путин!Сега ще получи и от Тръмп.Такъв тон не се държи на много по-големи от тебе!Чи*такът явно пак забрави,че няма място в "А" група!
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ti ryce na nas Amerikancite me mojes DA izvivas, SIYRGYN takav!
17
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направи фалшив преврат и под този претекст започна да къса зависимостта си от САЩ . Хитър е !Но не достатъчно ! Няма да върнат Гюлен , точно защото им би шута !
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя да не македонец , всичко е негово и всеки му е длъжен !?
15
2
 
22
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ.... преди 7 години
ЗА ЕРДОГАН---ГЮЛЕН...И ЛИКВИДАЦИЯ НА ПКК!ЗА ПУТИН----ЛАТАКИЯ ....ЗА САЩ ----ЧАСТ ОТ КЮРДИСТАН1ПИТО---ПЛАТЕНО!!!!ТРЪМП---ДАВА ПАРИТЕ ,БЕ.......ХА,ХА,ХАААААААААААААА
14
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този турчин излезе много хитър и костелив за западните империалисти. Турците са народ с хилядолетни държавни традиции и имат невероятен опит в държавно управление и междунарадна политика.Хилядолетни традиции?! Що не милиони години? Тъй де, нямо само македонците да са "древен народ".
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пък от къде се пръкна и какви ги говори...
12
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердогане, за тероризма на Бин Ладен имаше явни доказателтва, дори той самият признаваше и открито изразяваше задоволство от извършените атаки. Срещу Гюлен имаш само спекулации и никакви доказателства. Затова отказват да ти го предадат. Анадънму?
11
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този турчин излезе много хитър и костелив за западните империалисти. Турците са народ с хилядолетни държавни традиции и имат невероятен опит в държавно управление и междунарадна политика. Ние може да го наричаме диктатор, но изглежда мустакатият има голяма подкрепа от турския народ.
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая щатите така ще му отперат какалашката, че няма да се усети откъде му е дошло. Направо се самозабрави, набрали са му и за претенциите, явно се опитва и да ги шантажира с нещата, които си знаят между тях си, заигра се доста с Путин. А дано го разкарат по-бързо.
9
7
 
22
 
! Отговори
Южна Корея преди 7 години
А теб да те предадат на Южна Корея бе диктатор