Морският лед в Арктика – рекордно малко!

Учени: Това е вторият подобен случай след 2012 г.
15 ное 2016 10:52, Петя Славова
12
Морският лед в Арктика – рекордно малко!
Снимка: Reuters

Морският лед в Арктика е рекордно малко през 2016 г. , заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас в Маракеш, предаде ТАСС.

Площта на ледовете през септември е била само 4,14 милиона кв. км. Това е вторият подобен случай след 2012 г., от началото на измерванията през 70-те години на миналия век.

"Арктика сама по себе си има глобално значение - отбеляза Петери Талас, цитиран от БТА. - Там се виждат последствията от климатичните изменения."

Петери Талас участва в Международна конференция за климата (COP22) в Маракеш заедно с общо 20 000 делегати от 196 държави

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Моряк и половинаКато си толкова отворен, що не бутнеш едно стъклено шише с вода и сол във фризера? И го пусни на мах.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нема лед за уискито ли ?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям бизнес са тези климатични проблеми...
8
0
 
2
 
! Отговори
наблюдателен преди 7 години
6 Е напълно прав, няма теза, няма заключение! На първо четене, си помислих, че айсбергите са по-малко от други години, но прочетох внимателно, разбрах, че не е това, ама какво е - НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА!
7
0
 
1
 
! Отговори
До другата 1/2 моряк преди 7 години
Понеже смяташ, че знаеш всичко направи ми услугата и напиши "морето замръзна", ей така за разнообразие.Сетне посети най-първите 3-4 резултата от търсенето. Между тях е и инфо сайта на Царево. Не, че това онова, ама бая снимки на хора върху замръзналото, упс... грешка, върху кристализиралата сол, изхвърлена на повърхността от чистата вода под нея, която вече е преобразувала агрегатното си състояние.А и едни нехаещи за физиката тюфлеци са написали, че това се е случило поне 4 пъти през 20 век.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
домързя ви да преведете останалото ли понеже тази силно казано статия сама по себе си не значи нищо...
5
4
 
2
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
До 3Че не сте в час с физиката е ясно! Солената вода не замръзва с разтворена сол в нея! При много ниски температури се наблюдава така наречената кристализация, която кара молекулите на водата да изхвърлят от себе си солните частички и така вече като чиста вода преобразува агрегатното си състояние! Няма проблем разбирам, за вашето незнание, вкрайна сметка не може всеки да знае всичко. Приятен ден!
4
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето е обезпокоено. То има военни бази върху леда.
3
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ясно, че е директен превод от американското Arctic Sea Ice. Доколко е коректно и правилно, не мога, а и не ми е работата да се правя на филоложка.Според теб, как трябва да се нарича ледът образуващ се при много студено време дори и в Черно море?Не ми се вярва да си чак толкова страстен привърженик за чистотата и правилността на словото, че да предложиш нещо от рода на "драсни-пални клечица" или набиращата все по-голяма популярност "приливна вълна", когато се заговори за дъждове и наводнения
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и всичко е заради чайника Кузя!
1
1
 
2
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Как така "МОРСКИ" лед?! Няма такова понятие! Ама какви са тези журналисти хал хабер си нямат!