Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка

Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМ
13 май 2024 08:14, Петър Бойчев
114
Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка
Снимка БГНЕС

По повод приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в разпространена тази сутрин позиция на президента Румен Радев.
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предупреждава държавният глава на България.

Междувременно ЕС призова Силяновска да спазва Преспанското споразумение.

"Европейският съюз изразява съжаление от факта, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на страната си на церемонията по полагане на клетва", се казва в позиция на Службата за външни работи на ЕС (ЕСВД).

"ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа с Гърция", се посочва в изявлението.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X заяви, че Северна Македония трябва да продължи своя път към членство в блока чрез прилагане на реформи и спазване на сключените споразумения, включително Преспанското.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от София
Новото паркиране било съгласувано със СДВР
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ес призовава сърбоманите да спазват Преспансктото споразумение, а за договора с България нищо. ПАК ИСКАТ ДА НИ ПОЖЕРТВАТ ТЕЗИ РЕПТИЛИ. ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ИЗТРИВА ВСЕКИ СПОМЕН ЗА БЪЛГАРСКОТО МИНАЛО НА МАКЕДОНЦИТЕ. ТАКИВА ЛИ ЩЕ ВЛИЗАТ В ЕС С АНТИБЪЛГАРСКИ ДЕГРАДАЦИОНЕН ПРОЦЕС... ТОВА ЛИ СА ЕВРОЦЕННОСТИТЕ, КОЙ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ЧОВЕКСА В МАКЕДОНИЯ ОТ БРЮКСЕЛ
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Реакторите в Белене ги харизва сглобката с решение на парламента. Много нагло лъжете но управлението ви от 9 месеца е толкова жалко и антибългарско, че само наркомани и пияници мистици биха гласували за вас. И ако Бойко е диктатор според психодеснитее, нека остане на владст, защото диктатурата на психодесните ще направи от Бойако да изглежда най-виден реален демократ. НИТО ГЛАС ЗА ПРОКОБИЕВАТА ПРОКОБА НАД БЪЛГАРИЯ.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние последната колония ли ще останем на този свят? Дарение на два реактора и купуване на един прескъп. Минни концесии на един процент. Шистов газ. И розови пожелания и миражи. И нпо платени тутки. Че и ДАНС казва за предателството на Ченева в полза на сръбските агенти в Скопие и нищо тишина в блатото.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев от къде знае какво може да му хрумне на нещастния Главанак? Той вече направи достатъчно бели, опитва се и реакторите за Белене да хариже мизерника мръсен!
91
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Така се прави - поставяш червените линии на мястото им още в началото, на който не му харесва, да си оправи поведението. Гърците ги държаха на къс синджир 28 г. докато им мине античката краста и престанат да дрънкат глупости на тема древна Елада. Албанците ги навряха в *** газ и днес полофината фиром е окичен с албански знамена, а макетата са аут. Ние трябва да ги оставим да се варят в собствен сос, докато им мине антибългарския бяс, ако трябва и 50 г.Пък тогава РСМ ще е източна Албания.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бунгар - заслуги може да си прИпишеш, за разлика от историята, която твоите хора прЕписват, точно толкова неграмотно, колкото и ти си пишеш постовете - с грешки и неправилно
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Президентите на двете държави не подписват политически споразумения, премиерите. Радев да мълчи!!! Руски шпионина.
88
2
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
А подписите за Треморието да не сте решили да ги ревизирате и да прогоните Шарлатаните. Сакън, как...аз съм верен натовски генерал!!
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въобще ми е през оная работа, какво правят тези ***. Да си бяхме запазили излаза на Бяло море, а то нашите деди колко кръв са проляли за тези извънземни камъняци. Такива като Шкембе-войводата да си вдигат рейтинга с измислената им нация.
86
6
 
15
 
! Отговори
Фердо преди 1 седмица
Еех, Бунгаре! Ти си цял сърбигъз /има такава билка/. Основата ти е сръбска. Имаш нахалството и наглостта да преиначаваш историята.
85
45
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 1 седмица
Какво ли не сме правили ние българите,само и само да се отдалечим от Македонския език,който е основата на Славянските езици.Сега даже имаме нахалството и наглоста да се опитваме да присвоим заслугите им към славянските народи и да се опитваме да си препишем техните заслуги за наши.Ако и това не е красдене на история,здраве му кажи.
84
4
 
34
 
! Отговори
ДНК АНАЛИЗ.. преди 1 седмица
СИЛЯНОВСКА ДА СИ НАПРАВИ ДНК ТЕСТ И ДА ВИДИ КАКЪВ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ БАЩА И...
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе Радев чувал ли е за Еуропски вредности. Ние им казваме Европейски ценности. Говорим един и същи език,а не се мислим за вредни люде. Оправете го малко този смисъл на думите.
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Ами, заложиха медните мини около Миджур, а има и едно ски-курортче там "Стара-планина" за което сърбетата зимата ми казаха, че също е заложено. Така, че скоро ще граничим с могъщ Китай. Представи си, ако заложим Банско и пристанище Варна, кви тунели и магистрали ще направят. В Македония нещо се дърпат с едни мини и там магистралата ич не върви. А пак е китайска. Ама сега, новата президентка ще оправи работата.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се разбра тезата на Селяноска. Тя каза, че зачита договори само в писмен вид. А устно, може да използва според самоидентификацията. Но понеже Македония било име от женски род, то там трябва вече да има само жени. Например, ако сте зъболекар и ще бъркате в устите на богопомазаните шарени цвекьета, до да бъдете добър да си отрежете оная работа и да смените пола. Цялата и реч беше изградена от феминизъм, за да може, ако някой от съседите се опре, да го обвини в сексизъм и женомразство.
80
0
 
0
 
! Отговори
az преди 1 седмица
До Анонимен 66 защо не приемаш препоръчителната дневна доза , преимах повече от това, не виждаш ли какви ги пишеш ?
79
0
 
5
 
! Отговори
Реал преди 1 седмица
Мисля, че вавилонците чак сега разбраха, че ЕС ги е направил н маймуни.
78
0
 
0
 
! Отговори
Абе ти тук ли си? преди 1 седмица
До Анонимен 66. Продъниха се да те търсят, че то досега случай на избягал от лудницата няма!
77
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами македонците поне си избраха политици, които имат самоочувствие и не предават Родината си. Не се кланят на разни посолоства и да се влачат по корем. Като не ги приемат в ЕС голям праз. Ние от 17 години сме в ЕС, а като минеш границата със Сърбия имаш чувството , че те са доста по добре. Хубави магистрали, пътища. В Белград Околовръстното им е чудо и приказ с детелини , кръстовища на две нива и скорост от 120 км, а софийското околовръстно между Люлин и Бъкстон е дупка до дупка и светофари.
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво им е на македонците ЕС , след като си имат Сърбия ,Русия и още няколко държави за приятели ?