Самолет се отклони от курса си, за да избегне дрон

Инцидентът е станал край Торонто, двама души са ранени
15 ное 2016 14:14, Елка Василева
14
Самолет се отклони от курса си, за да избегне дрон
Снимка: архив, Reuters

Канадски пътнически самолет с 54 души на борда бе принуден да се отклони от курса си, за да избегне безпилотен летателен обект край Торонто.

Двама души от кабинния персонал са леко ранени, а случаят е най-сериозният по рода си, заявиха представители на канадските въздухоплавателни власти, цитирани от Ройтерс.

Самолетът "Бомбардие Кю 400" на авиокомпания "Портър", който е излетял от Отава, е бил на 2750 метра височина, снижавайки се към летище "Били Бишъп" в Торонто, когато пилотите забелязали безпилотен летателен апарат.

"Двама души от екипажа са извършили избягваща маневра, за да заобиколят неидентифицирания обект", каза Женевиев Корбин, говорителка на Канадската служба за транспортна безопасност. Тя посочи, че обектът най-вероятно е бил безпилотен самолет.

Двама души от кабинния персонал са леко ранени при произшествието, заяви "Портър".

"Първоначалните впечатления на пилотите са били, че пред тях е имало нещо като балон. След проведен разговор с тях има вероятност да става дума за безпилотен самолет", каза говорител на "Портър".

Самолетът е кацнал около 7.30 ч. местно време. Канадската служба за транспортна безопасност е започнала разследване - първият случай, когато тя прави това за произшествие, свързано с безпилотен летателен апарат, заяви Корбин.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е дрон а нло
9
0
 
3
 
! Отговори
Чук преди 7 години
Мястото, където е станало е на около 25 км от летището. По-скоро звучи като дрон-беглец, който е излязъл извън обсега на управление. Това си е близо 3 км височина.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че по-марковите дронове на пазара са със софтуер ограничаващ употребата им в близост до летища.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
крайно време е да забранят дроновете на цачев, да летят в открито небе !
6
5
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До 5явно не си виждал самолет през живота си затова не правиш разлика между реактивен и витлов. По далеч от съседното село не си стигал. Да не сте от едно cело с автора. АААхахаха да сложиш снимка на реактивен в статия за витлов "Бомбардие Кю 400" трябва да редко т.по парче от сточна гара ахахаха
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрон, безпилотен летателен обект/самолет/апарат, нещо като балон...Последно? Или да го пишем НЛО и да се свършва.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е бил американски Предатор, безпилотни апарати, големи колкото спортен самолет. Иначе любителски дрон голям колкото чиния, надали бяха забелязали пилотите.
3
3
 
9
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Дронове, балони, малони... нашите македонски северни комшии от Канада са виделИ македонското знаме развяващо се по македонско-канадската граница!
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е тези дронове да бъдат регистрирани и да се плаща данък за тях, също така да има големи глоби за изполване в близост до летища без прошка!
1
1
 
26
 
! Отговори
Тия преди 7 години
дронове не знам в различните държави на какъв режим са,не съм запознат с техническите им параметри,но имам чувството,че при кацане и излитане на самолети,спокойно биха могли да бъдат използвани от терористи!