Москва продаде 19,5% от Роснефт на Glencore и катарски фонд

Руската държава запазва контролен пакет от над 50% от акциите на компанията
8 дек 2016 13:14, Елка Василева
23
Москва продаде 19,5% от Роснефт на Glencore и катарски фонд
Владимир Путин и Игор Сечин. Снимка: Reuters

Британско-швейцарската компания за търговия със суровини Glencore и катарският суверенен фонд са придобили съвместно дял от 19,5 процента от руската държавна петролна компания Роснефт.

Споразумението е на стойност 10,5 милиарда евро.

"Това е най-голямата приватизационна сделка, най-голямата продажба и най-голямата придобивка в световния петролен и газов сектор през (тази) година", подчерта руският президент Владимир Путин на среща с главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин.

Путин поздрави Сечин за споразумението и изрази надежда консорциумът от нови инвеститори да подобри управлението, да повиши прозрачността и да увеличи пазарната стойност на руския държавен петролен гигант.

Продажбата на близо една пета от Роснефт се вписва в политиката на руското правителство да приватизира някои държавни активи с цел балансиране на бюджета в условията на двугодишна рецесия, отбелязва Асошиейтед прес.

Руската държава ще запази контролен пакет от над 50 процента от акциите на компанията, подчерта Путин.

Glencore и катарският суверенен фонд ще имат равни дялове от Роснефт.

Руският президент е наредил на министерството на финансите и на централната банка да не допуснат сделката да дестабилизира националната валута - рублата. За целта парите по договора ще бъдат преведени и обърнати в рубли поетапно, за да не бъдат предизвикани трусове на руския валутен пазар.

Роснефт преживя мълниеносно развитие при управлението на Путин, отбелязва Франс прес.

ТАСС съобщи, че рублата е поскъпнала след обявяването на новината.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: продажбаРоснефт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари, пари няма джуджето. Нв рубли а долари му трябват.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
опа, Glencore e контролирана от Ротшилд.....тези конспирации и илюменати все по-достоверно ми звучат вече
17
7
 
5
 
! Отговори
северокореец преди 7 години
Защо бе, нямате парички и технологии май. Нещастна руска ***.
16
5
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Скоро ще продадат и другите 80 процента. За разните армати,СУ- та и прочие денги нет.Пък и димящата гемия Адм. Кузя бая *** гълта...
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската Федерация преживя мълниеносно развитие, а руският народ се сплотява и се връща към нормалните човешки ценности при управлението на Путин. """""""Продажбата на дялове от държавни предприятия на оплювани досега западни корпорации към тези ценности ли спада?Хахаха, кухи градински съдове за поливане!!!! Хазната е празна и доларовият резерв се топи, затова са тези "гениални" ходове. Жужик просто се стреми всячески да отложи фалита. Разпродава каквото може.
14
3
 
2
 
! Отговори
13 преди 7 години
Защото печатницата вече няма хартия, а иначе чичо Сам ще се наложи да плати с дyпe, вместо с хартийки за петрол.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък чувам, че Аляска пак ще стане руска, в замяна на петрол.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, хаааа чета и се забавлявам... Разни негpaмотници се изхождат по темата и се мислят за оригинални...Откъде идва петролът в България бе гoвньoвци? Колите ви не вървят ли с руски нефт? Ще плюете и пак от там ще купувате гориво...
11
5
 
8
 
! Отговори
Дановски преди 7 години
"Роснефт преживя мълниеносно развитие при управлението на Путин, отбелязва Франс прес."====================Ако трябва да обобщим в интерес на истината, трябва да развием и допълним констатацията на "Франс прес":Руската Федерация преживя мълниеносно развитие, а руският народ се сплотява и се връща към нормалните човешки ценности при управлението на Путин. При мъдрото управление на Путин целият свят се връща към нормалните човешки ценности.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жужи отчаяно се нуждае от валута. Говори се, че и територия ще продава. Китайците са се купили малко - 337 кв.км. край Хабаровск.
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага след продажбата на 19,5%, цената на акциите на Роснефт подскочи до 380 р.____Много ясно, че ще скочи. Колкото делът на руското участие е по-малко, толкова повече се котират акциите и.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** Акбар!Ама си *** Саше! Маневрта е заради брюксел - сега нонополните и тем подобни номера за спъване не могат да минават :)
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари, нали от гнилия империалистически запад по-лошо нЕма. Защо батюшка царь продаде роснефт на тях? И нали уж Европа се ислямизирала, пък то - катарци изкупуват руския олигархичен бизнес.. денги нет, но вь держитесь
6
2
 
5
 
! Отговори
И СЕГА ВЕЧЕ : преди 7 години
Брюксел ще почне да се изпотява след като "Газпром" им го вкара с нови цени по Коледа.както пишеше между редовете в едно заглавие от категорията.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...и да увеличи пазарната стойност на руския държавен петролен гигант."=====================Веднага след продажбата на 19,5%, цената на акциите на Роснефт подскочи до 380 р.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците ще погладуват. погладуват пък после ще грабнат тоягата и ще се спрат в берлин.ауууу какво ли ще прави тогава майнфюрер меркел
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деньгу нет, но вь держитесь!!! Хахаха
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
путин бетонира руската икономика.срещу руски фирми със чуждо участие санкции не вървят
1
12
 
8
 
! Отговори
Путин Акбар! преди 7 години
Матушка Русь е пред фалит и разпродава на безценица каквото може..