Тайната на Алепо се пази в Париж

Именно там сега се произвежда прочутият лавров сапун
6 яну 2017 22:09, Елка Василева
23
Тайната на Алепо се пази в Париж
Самир Константини и Хасан Харастани. Снимка: Reuters

Хасан Харастани е на над 3 000 километра от родината си. Когато напуснал Алепо, той отнесъл една от големите тайни на града - как се прави лавров сапун. Твърди се, че това е най-старата рецепта за подобно изделие в света.

"Този сапун е част от наследството на Алепо. Започнали да го правят може би преди 3 хиляди години. Тогава са използвали други техники, но съставките са същите - зехтин, лаврово масло, сода бикарбонат и вода", казва сириецът, цитиран от БНТ.

Хасан Харастани е учен, специалист по производство на сапун. Научил занаята от баща си. Тайната рецепта се предавала в рода му от поколение на поколение.

Хасан обичал работата си, обичал и града си. Но войната го отвела във френската столица. В едно от парижките предградия заедно със сирийски лекар той успял да възроди старата традиция за производство на сапун от естествени материали.

"Сапунът на Алепо е много ценен. Особен е, специфичен е като храната. Преди всеки, който посещаваше Алепо, си купуваше сапун за спомен от града", казва Харастани.

Сапунът е 100% натурален. И според твърденията разкрасява всяка кожа.

Производството му обаче е доста сложно. За да има сапунът качествата на еликсир, трябва да се улучат правилните пропорции. А това е доста сложно, обяснява Хасан Харастани. Ако лаврото масло е в повече, се променя плътността на сапуна.

С вековете технологията за производство на сапуна от Алепо била опростена, но все още се изисква време и майсторство. Съставките се размесват в продължение на три дни, след това сместа се нагрява, за да се премахне киселиността.

"Произвеждаме сапуна Алепо според традициите, опитваме се да ги запазим, искаме да запазим традициите на Алепо", казва лекарят Самир Константини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
НАБЛЮДАВАЩ преди 6 години
Сапунът на Алепо се търси по цял свят. Върнах се от Канада- и там го търсят.Там изхабих един , а после беше свършил. Преди час си го поръчах тук, в България.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ МЕРАКЪТ Е ДА СНТАНАТ БОГАТИ СЪС СЪПУН за хубава кожа, рекламата им е малко тромава.ама ще го продават на мигрантите от черния пояс на париж.
3
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази тайна не е интересна. Виж, ако правеше боярищник в Русия под пари щеше да остане.
2
7
 
16
 
! Отговори
Подозиращ преди 7 години
Подозирам, че вместо лаврово масло, са набутали сапуня със свинска мас и за това е голяма рязана тайна.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно! Тайната на Алепо се пази в Перник! :P