Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наглите евро-либерасти се опитаха да променят света, но се оказа че света не иска да се променя сега след тоя пореден провал, Путин им е виновен.На крив-евролиберал, държавническата позиция му крива.
23
5
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Още малко и Путин ще си удари челото в земята от поклони към Тръмп...
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези кибератаки и хибридни войно доста пресолиха манджата, чак пък толкова не е дълга ръката на Путин. Но щом народът кльопа защо не. На крива ракета кибератаките на Путин и пречат да лети.
21
0
 
7
 
! Отговори
Ако беше така просто преди 7 години
щях и аз да се запиша в батальоните на ПУТИН
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EС е във вечна криза и се разпада, населението обеднява и средната класа се стопява. Един начин да се държат хората да не се бунтуват и да плащат данъцу е чрез страх. Добре е, че има атентати и така всичко се следи и армията и полицията е навсякъде ако започенат протести да ги тушират веднага. А междувременно като няма атентати Дойче Веле ще пише за путинската хибридна война и кибератаките на риските хакери, които не само повлияха на изборите в САЩ, но сега са се насочили към ЕС
19
0
 
27
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Добре де, по ОФИЦИАЛНИ, но НЕ много афиширани данни паролата до e-mail-а на тези от щаба на Хилъри била нещо от рода "passw0rd" и НЕанонимен "руски" "ХАКЕР" я рабил (какъв гении!) и след като влязъл и прочел писма в които в прав текст се говори дали да не ликвидират неудобни хора ... Публикува пощата в нет-а!(това е от UK сайтове!)Е, и вместо да се започне следствие за заговор за убииства, се започва ... разследване за публикуване на лична информация.Еми естествено, че Путин им е виновен!
18
4
 
23
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 7 години
Симпатизантите на ОБОНГОВАТА демокрация и на СОРОСОИДНО-ЛИБЕРАЛНИТЕ принципи хем твърдят, че руснаците са ***, необразовани, алкохолици и т.н. хем пък се оплакват, че тези същите ***, необразовани алкохолици хакнали сървъра на Демократическата партия.Хем всичко руско било сделано с теслата, хем ГОВЕДАРИТЕ ползват тяхната космическа станция, пак противоречие.Ще повярвам на ОБОНГОВАТА администрация в момента в който ми покажат оръжията за масово унищожение на Садам Хюсеин.
17
1
 
19
 
! Отговори
НЕ Е ВАЖНО преди 7 години
че Клинтъница е нарушила закона и е за затвиора, не важно, че щабът на Демократите пуска ДИРЕКТНИ УКАЗАНИЯ с опорни точки към най-големите медии в САЩ. А е важно как е изтекла инфорнацията. Т.Е. БАНДИТА казва, че не важно какво е обрал, а как са го разкрили....
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Батальоните на Путин променят светаТръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер "".....................Много е велик наистина другаря Путин ... интересно само защо толкова велик лидер се страхува да не свърши по подобие на Кадафи.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За батальоните на Путин тепърва ще узнаем, като почне да измита батальоните на ФАЩ разположени по целия свят и тия краварски батальони дастично промениха света.
14
1
 
25
 
! Отговори
ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯ в САЩ преди 7 години
Уж сме за истината, ама само нашата - на милиардерите от Америка. Свърши се вашето господство на медийния фронт. Хората прозряха. АНС, ЦРУ,....над 20 федерални разузнавателни служби, които подслушват ВСИЧКО по света, вкл. и най-близките и верните като МЕРКЕЛ, ОЛАНД и....наш ТЪПЧО. А накрая ПУТИН виновен, че загубила КЛИНТЪНИЦА пък ОБАМОВ е неадекватен. Хайде спрете се бе нагли лъжци.
13
5
 
21
 
! Отговори
Alex преди 7 години
Аз пък си мисля, че разни Алгемайн-и, Цайт-ове, Веле-та, Таймс-ове и така нататък с идиотските си коментари и откровени лъжи докараха и Брекзит, и Тръмп и още неща ще ни докарат ако продължаваме да ги четем....
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дето се вика не ги слушайте какво говорят, а какво правят. Много бързо се забрави разкритието, че АНС подслушват немското правителство, в частност и канцлерката. Това се случва на една от малкото маркирани като "приятелски" държави на САЩ - Германия. Смятайте тогава какви работи се случват на маркираните като "неутрални" и "неприятелски" държави.
11
2
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Твърдения: 1. Руските и китайските хакери са най-добри. 2. Руските хакери успели да проникнат---навсякъде. 3. Руските хакери----пуснали вируси и цялата Америка е зависима от тях....Добре , де: 1. Кой измисли интернета 2. Къде са най-мощните компании, научни центрове - за производство на чипове 4. Къде са фирмите- владеещи ОС и най.важното: ДАЛИ НЯКОЙ СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА---МОЖЕ ЛИ ДЪРЖАВА ДА НЕ СИ ОСТАВИ "ПЪТЕЧКА" ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕЛИЯ ИНТЕРНЕТ---АКО ТОВА БИ И ДАЛО ОГРОМНО ПРЕИМУЩЕСТВО!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяло НАТО и Белия дом клекнаха пред един троянец. Интересно по какви сайтове се разхождат от Белия дом сигурно са търсили порното на Клинтън с Мониката.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно САЩ най-малко имат право да претендират - на колко места са се намесили, за да манипулират настроенията на хората и да поставят свои марионетни политици на власт? На колко места влияят чрез НПО върху това, кой точно ще вземе властта в дадена държава.
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин не само е помогнал да изберат Тръмп за президент но и американска армия и танкове изпрати из цяла Европа.
7
2
 
32
 
! Отговори
На крива ракета .... преди 7 години
Клинтъница - дъртата вещица загуби и е редно да приеме накрая загубата
6
5
 
34
 
! Отговори
СТИГА ЛЪЖИ БЕ ДНЕС преди 7 години
Престанете да правите COPY-PASTE от американските медии, които в по-голямата си част са собственост на глобални корпорации и там лъжите са повече от истината
5
43
 
7
 
! Отговори
РазПутин преди 7 години
Империята на злото си мисли, че може да жъне успехи с хакерските си атаки. Това ще трае ден до пладне. Да не съм на мястото на сволачите, ако западът реши да хакне путинягата.