Американски войници пристигнаха в Полша

Влязоха от Германия, базирани са в град Жаган
12 яну 2017 22:00, Елка Василева
121
Американски войници пристигнаха в Полша
Снимка: Reuters

Американски войници пристигнаха в Полша днес, предаде Асошиейтед прес. Разполагането на контингента сбъдва мечтата на поляците след падането на комунистическия режим през 1989 г. в страната им да има американски войски с цел възпиране на Русия, отбелязва агенцията.

Американски войници и военни автомобили влязоха тази сутрин в Югозападна Полша от Германия. Те ще бъдат базирани в град Жаган, близо до полско-германската граница.

Съединените щати и други западни съюзници извършват учения в Полша, на източния фланг на НАТО. Това обаче е първото постоянно разполагане на военен контингент на държава от алианса.

Тържественото настроение в този исторически за Полша момент обаче е помрачено от тревогата, че новият американски президент Доналд Тръмп, който е благосклонен към Кремъл, може в крайна сметка да изтегли разположените войници, посочва Асошиейтед прес.

Още по темата

Полша и балтийските републики са разтревожени от намеренията на Русия заради агресивността, проявена от нея в Украйна и Сирия.

Франс прес съобщи, че американският конвой от 24 бронирани автомобила "Хъмви" и десетина камиона е бил посрещнат на полско-германската граница от полски войници.

Щабът на американската бригада ще бъде разположен в Жаган, а официалната церемония за разполагането ще се състои в събота. Предвидено е нейната численост да достигне 3500 военнослужещи с 87 танка "Ейбрамс" и над 550 бронирани автомобила за транспортиране на войници.

Американската бригада ще бъде базирана в Полша в рамките на операция "Атлантическа решителност", обявена от президента Барак Обама, отбелязва Франс прес. Части от нея ще бъдат разполагани на ротационен принцип и в други източноевропейски страни членки на НАТО - България, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Руските власти очаквано реагираха остро.

Русия се отнася отрицателно към разполагането на американски военен контингент в Полша и възприема това като заплаха за националната й сигурност, даде да се разбере Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. Той подчерта, че всяка държава ще реагира негативно на засилване на чуждестранното военно присъствие край своите граници.

"Прибързаното разполагане" на американските военни в Полша е "дестабилизиращ фактор за европейската сигурност", предупреди руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
17
 
! Отговори
До 60 преди 7 години
Това кой колко милиона е няма значение. Тя и феодална Русия е огромна по размер - Ама икономиката и официално е по- малка от тази на Италия. Сравнима е с икономиката на Португалия. Това са тъжните факти.
34
8
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
айде обратно у дома
33
6
 
9
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
НА СНИМКАТА НЕ ВИЖДАМ ПОЛЯКИНИ С ЦВЕТЯ В РЪЦЕТЕ,МОЖЕ БИ СА В АНГЛИЯ.В ДЪНОТО ВИЖДАМ Т34 РУСКИЯ ТАНК ОТ ВОЙНАТА,ТОВА ДРАЗНЕНЕ ЛИ Е.НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ,САМО СИ ИГРАЯТ НА ВОЙНИЦИ.ПРИ ТЕЗИ ТЕХНИКИ,НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ С НЯКОЛКО ТАНКА,САМО ПРИ КУРСК Е ИМАЛО НАД 2000 ТАНКА.
32
1
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Мъ,да...Явно си на дълг и харчиш повече отколкото печелиш! А и храниш банкери което за теб е инвестиция или може би реинвестиция в охолния живот на банковите чиновници! :))
31
4
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Мъ,да...Да разбрах за високоразвитата и дълговаd икономика като Гърция, кво стана с нея! :))
30
4
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 47 АнонименВредология драги европейци! Вредология е оново което прави САЩ в Европа! Проникване отвътре в европейското семейство и създаване на интриги, дразги, сплетни, омраза между членовете, създават се конфликти и така се печели без особенни саможертви, и се унищожава конкуренция най ефективно! Европа си е Европа, Сащ са си САЩ пък и Великобритания се оттегли, а и е на остров!
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙТО ...не може да си покрива заемите ----ФАЛИРА!!КОЙТО ГИ ПОКРИВА ------СЕ РАЗВИВА И ИНВЕСТИРА ОТНОВО ...И ОТНОВО взима заеми...!ТОВА Е -----ОСНОВНО ПРАВИЛО В БИЗНЕСА ......И В ИКОНОМИКАТА НА ВСЯКА СТРАНА!
28
8
 
15
 
! Отговори
Rashka-shitniashka преди 7 години
А в България кога ще дойдат повечко американски войници, ние сме сред най-застрашените от руска агресия!
27
5
 
7
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ЩОМ СА ВЛЕЗЛИ,НЯМА ИЗЛИЗАНЕ,ДАНО СА СИ ВЗЕЛИ СБОГОМ.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще играят кънтър
25
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо всички държви около Русия се страхуват? Това нормално ли е според вас?Защо християска източна Европа търси помощ ? Нали според вас САЩ са агресора? Нещо ви бяга историята и наглостта на водките.
24
8
 
7
 
! Отговори
Мъ,да... преди 7 години
Само високо развитите икономики имат дългове ---ЗАЩОТО МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ И ДА СИ ГИ ПОКРИВАТ РЕДОВНО!ВСЯКА ИНВЕСТИЦИЯ В РАЗВИТАТА ИКОНОМИКА----СЕ ПРАВИ СЪС ЗАЕМИ !ВЪПРОСА Е ------ДАЛИ ЩЕ МОЖЕШ ДА СИ ГОПЛАТИШ!!!Разбра ли ....***..??!
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 23 от 21 Писах ПОДГОТОВКА за война, след време може и 500 хил войници.да станат и 5000х. танка да прехвърлят
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележка: Не САЩ отива а държавите там искат САЩ да отидат. Това не говори лошо за САЩ, а говори отново лошо за Русия. Всички там са яли попарата на Русия втората световна война?! Така правят истинските партньори,ако Русия си седи мирно и работливо никой няма да е нападне. САЩ никога не са я нападали.?!?
21
6
 
3
 
! Отговори
Принц Ойген преди 7 години
Абе къде и да са влезнали американците и руснаците навсякаде бой ядоха.
20
10
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До за 32...ЗНАЧИ --КРАЯТ Е БЛИЗО!!!------------------Краят на САЩ е близо - постоянно нарастващ дълг? Или краят на Европа?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 34от 33 Вие които се имате за хора защитници на западни ценности,защо обиждате и псувате ,много сте прозрачни ,хората не са толкова глупави за да ви вярват.А що се късае за това което пишеш,не на мене тия знам ги нещата от нашата история по-добре от теб.
18
3
 
6
 
! Отговори
за 32... преди 7 години
ЗНАЧИ:Щом САЩ , се включват с войските си в ЕВРОПА.....значи Русия, вече си отива ........НАЛИ??!!!ИКОНОМИКАТА ГО ПОТВЪРЖДАВА ----А , СПОРЕД ДИАЛЕКТИКАТА НА ХЕГЕЛ:--ИКОНОМИКАТА Е "БАЗА".............../0,34-ст--за 1-рубла/--ПОЛИТИКАТА Е "НАДСТРОЙКА" ..../силова диктатура/ЗНАЧИ --КРАЯТ Е БЛИЗО!!!
17
12
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
ПСВ и ВСВ са провокирани и предизвикани от САЩ! И двете войни са на територията на Европейският континент, жертвите са европейци , а САЩ обира само позитивите/печалбите без да се охарчва с каквото и да било! Същото правят и в арабският свят /Либия, Ирак, .../ години по-късно! Сега искат да драснат клечката на Европа ли, отново?
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24 М,да от 19 Правилно казваш трябва да си пазим територията от чуждо континентално нашествие тоест от САЩ.