8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души

Оксфам: Това е цинично и изостря неравенствата!
Обновена: 16 яну 2017 12:35 | 16 яну 2017 10:22, Елка Василева
84
8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души
Снимка: архив, Reuters

Осем души на планетата имат богатство, равняващо се на това, което притежават половината от най-бедните хора на планетата или 3,6 милиарда души.

Това положението е "цинично" и " изостря неравенствата", сочи изследване на британската неправителствена организация Оксфам, което тя представи преди утрешното официално откриване на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския курорт Давос.

"Цинично е такова богатство да е в ръцете на толкова ограничено малцинство, след като е известно, че всеки десети човек в света преживява с по-малко от 2 долара на ден", посочва говорителката на Оксфам за Франция Манон Обри, цитирана в комюникето.

Докладът, озаглавен "Икономика в служба на 99-те процента", разкрива как големите компании и най-богатите хора в света засилват още повече неравенствата, експлоатирайки една умираща икономическа система, умело избягвайки данъците, намалявайки заплатите и увеличавайки максимално приходите на акционерите", отбелязва АФП.

Според Оксфам при този темп първия супермилиардер в света може да очаква неговото състояние да превиши трилион долара през идните 25 години. За да похарчи тази сума, той би трябвало да харчи по 1 милион долара дневно в продължение на 2738 години, са пресметнали експертите на Оксфам.

Макар да е имало икономически растеж, плодовете му са били много несправедливо разпределени, посочва Оксфам. Приходите на 10-те най-бедни хора са се увеличавали с по-малко от 3 долара годишно между 1988 - 2011 година, докато приходите на 10-те най-богати хора са скочили 182 пъти, посочва ДПА.

Оксфам по традиция се стреми да привлече вниманието върху засилващите се неравенства в навечерието на срещите на СИФ. Тази година тя се открива утре и ще продължи до събота. Неправителствената организация заклеймява "натиска, който се оказва върху заплатите навсякъде по света", както и данъчните облекчения, от които са облагодетелствани компаниите. Тя подлага на критика и използването на данъчните убежища за укриването на доходи.

Миналата година Оксфам бе обявила, че общото състояние на 1-ия процент най-богатите хора в света е превишил през 2015 година това, което притежават останалите 99 на сто от населението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
13
 
! Отговори
Варненец преди 7 години
До онбашията 43След време и те ще кажат така за твоите деца или внуци ,,Сами са си виновни,че са се родили там долу в простолюдието''
44
1
 
9
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
Е БОЙКО БОРИСОВ НЯМА ЛИ ГО В СПИСЪКА ТО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ МАЛКО Е КРАЛ НИКАКЪВ КОМУНИСТ НЕ Е ТОГАВА
43
0
 
9
 
! Отговори
Варненец преди 7 години
До онбашията 43О боже,колко си зле.Ами замисли се.Гледал ли си филми ,чел ли си книги ? Гледаш ли научно популярни предавания ? Знаеш ли какво,ще е след 30-50-100 години на Земята,когато горивата свършат.И с тия озонови дупки и температурни покачвания.Мислиш ли че на някой милиардер ще му дреме за ,,Теб''.Ако не сме се самоунищожили с ядрен апокалипсис,всички богати наследници и доста начетени учени,ще си живуркат отделно от така нареченото простолудие.Я на Луната я на Марс или на около Земни станции.И няма да му пука за това че ти умираш там долу от мръсен въздух ,*** храна или радиация
42
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От материала не става ясно Путин с откраднатите от него 250 милиарда долара на кое място е в осмицата.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да изкопаеш дупка метър на метър на метър в Кравария струва 100 долара /примерно/, в България - 10 лева, в Папуа - 50 стотинки?Изкуствено създадена система, обслужваща създателите си, извличаща като смукач всичко от всякъде. Единственото добро /и лошо едновременно/ е, че е необходимо да расте като пирамида в безкрайността, а Земята все пак е крайна.И като опре да ръба, ще има бум-бум.
40
2
 
20
 
! Отговори
Варненец преди 7 години
Чували сте за френската революция.Е от глад някой ден пак,ще въстане народа.И тогава да им е яко дупето на богаташите.Може бързо да се построят няколко гилотини
39
17
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
и какво като 8 души имат повече от половината население? корема е само един, не могат да изядат храна за 3 милиарда души, така че тия дето гладуват сами са си виновни, не са ги подяли богаташите.
38
3
 
0
 
! Отговори
Az преди 7 години
До до аз,дето му е ясноТова, което казваш е проблем на данъчните. Не е позволено от закона. В закона е записано, какво може и не може... Нарушенията на закона са нещо, което се контролира от изпълнителната власт... Когато няма контрол всичко е възможно
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тея 8 души да не случайно да са от определени фамилии управляващи света?
36
10
 
21
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Че защо да има равенство. Нима умният човек трябва да бъде равен на простия, нима някой който се блъска и знае какво иска и го постига трябва да е равен на бай Пешо дето обича да смучи ракия в кръчмата???
35
2
 
10
 
! Отговори
до аз,дето му е ясно преди 7 години
Когато фирмата купува материали, произвежда и т.н. естествено, че няма да го плаща тоя данък ДДС, но когато един богаташ, фирмаджия, всичко си купува уж за фирмата а си го ползва той лично, какво е ? Това е социално неравенство в ползва на по-богатия да купува по-евтино спрямо по-бедния.
34
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 7 години
До 19Май не ти е много ясно как работи ДДС-то. Това е данък, който се плаща от крайния потребител. Фирмата в този смисъл е посредник не е краен потребител. А тези като Бил Гейтс, Зукербърг и техния калибър са най-малкият проблем. Те не са забогатели незаконно, нито малтретират някой, в тяхните фирми заплатите са отлични, дават се и много пари за благотворителност. Проблем на света са незаконно забогателите и експлоататорите
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се управляват разумно не би било такъв проблем. Раздайте ги на индийци и африкаци и вижте какво ще излезе
32
14
 
9
 
! Отговори
аниме преди 7 години
Забравят най-богатия човек на планетата - Путин.
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичвките тези пари са им от несправедливо заплащане на труда на хората. Отделно никой нищо няма да занесе при св.Петър, а наследниците обикновенно много бързо разпиляват всичко. Има нещо тотално сбъркано в света и затова ще дойде потоп за да се започне отначало. Не е нормално да работиш, че в някои страни и на три места и да нямаш пари за нормален живот защото работодателя ти е алчен и не ти заплаща нормално.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да направят - да си раздадат богатствата ли?!
29
3
 
12
 
! Отговори
Ами да преди 7 години
Ами правилно, парите трябва да са в тези, които могат да ги управляват. Я ги дайте тези милиарди на ония с по двата долара да видите какво ще стане.
28
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 29 преди 7 години
Брато - не се хаби! Чукча не читатель...он писатель! Пхахаха
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цинично е, да не се чудат, като стане революция.
26
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Бил Гейтс - 75 милиарда долараАмансио Ортега - 67 милиарда долараУорън Бъфет - 60,8 милиарда долараКарлос Слим Елу - 50 милиарда долараДжеф Безос - 45,2 милиарда долараМарк Зукърбърг - 44,6 милиарда долараЛари Елисън - 43,6 милиарда долараМайкъл Блумбърг - 40 милиарда долара