8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души

Оксфам: Това е цинично и изостря неравенствата!
Обновена: 16 яну 2017 12:35 | 16 яну 2017 10:22, Елка Василева
84
8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души
Снимка: архив, Reuters

Осем души на планетата имат богатство, равняващо се на това, което притежават половината от най-бедните хора на планетата или 3,6 милиарда души.

Това положението е "цинично" и " изостря неравенствата", сочи изследване на британската неправителствена организация Оксфам, което тя представи преди утрешното официално откриване на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския курорт Давос.

"Цинично е такова богатство да е в ръцете на толкова ограничено малцинство, след като е известно, че всеки десети човек в света преживява с по-малко от 2 долара на ден", посочва говорителката на Оксфам за Франция Манон Обри, цитирана в комюникето.

Докладът, озаглавен "Икономика в служба на 99-те процента", разкрива как големите компании и най-богатите хора в света засилват още повече неравенствата, експлоатирайки една умираща икономическа система, умело избягвайки данъците, намалявайки заплатите и увеличавайки максимално приходите на акционерите", отбелязва АФП.

Според Оксфам при този темп първия супермилиардер в света може да очаква неговото състояние да превиши трилион долара през идните 25 години. За да похарчи тази сума, той би трябвало да харчи по 1 милион долара дневно в продължение на 2738 години, са пресметнали експертите на Оксфам.

Макар да е имало икономически растеж, плодовете му са били много несправедливо разпределени, посочва Оксфам. Приходите на 10-те най-бедни хора са се увеличавали с по-малко от 3 долара годишно между 1988 - 2011 година, докато приходите на 10-те най-богати хора са скочили 182 пъти, посочва ДПА.

Оксфам по традиция се стреми да привлече вниманието върху засилващите се неравенства в навечерието на срещите на СИФ. Тази година тя се открива утре и ще продължи до събота. Неправителствената организация заклеймява "натиска, който се оказва върху заплатите навсякъде по света", както и данъчните облекчения, от които са облагодетелствани компаниите. Тя подлага на критика и използването на данъчните убежища за укриването на доходи.

Миналата година Оксфам бе обявила, че общото състояние на 1-ия процент най-богатите хора в света е превишил през 2015 година това, което притежават останалите 99 на сто от населението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
ще се сбиеме преди 7 години
МАЙ МАО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ ,НАТАМ ВЪРВИМ!!!!!
24
1
 
8
 
! Отговори
Циник до 24 преди 7 години
Обезателно ни пиши - когато спастриш първия милиард! :-) :-)
23
1
 
0
 
! Отговори
богатство преди 7 години
До неЗа кого от всичките наши хора става въпрос?
22
1
 
17
 
! Отговори
ЗАПАД преди 7 години
На Запад вече усилено говорят за увеличение на експлоатацията. Пример видният американски икономист и нобелист от 2001г. говори за ниво на екплоатацията и че тя е била най-нискав периода 1917-1990 гдина. Защо ли?А ако продължава така в скоро време отново теорията на принадената стойност на Адам Смит и доразвита от Маркс ще бъде актуална.Колкото и да не им се иска на някои производствените отношения в кап. свят са се върнали някъдев средата на 19 век, векът с най-много революции.
21
17
 
16
 
! Отговори
Не е ли така? преди 7 години
Да се родиш беден - вината не е твоя. но да си умреш беден - вината си е изцяло твоя.
20
5
 
8
 
! Отговори
не преди 7 години
са осем, а девет. изпускате нашия човек.
19
4
 
31
 
! Отговори
Олигарх преди 7 години
Върви се към нов световен ред. Разслоението е огромно, а средната класа се стопява и вече почти я няма. Това съсредоточаване на пари може да доведе до революции и смяна на режимите. Подобно на великата социалистическа революция през 1918 г.
18
6
 
23
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
нали това е целта на капитализма? 1000 да работят за един,и да потрива доволно ръчички той. защо мрънкате?
17
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този ред на мисли, все се чудя и възмущавам, защо на големите фирми ДДС-то се връща - да не останат бедни и гладни като обикновените хора ли ? Иде в магазина купи си телевизор, телефон, кола - всичко е с 20% по-евтино. Аз ако мога да си купя кола с 20% по-евтино няма да помисля за мобиле, Горубляне и Дупница.Аз на тоя данък му викам "данък бедност" - само който е беден - той го плаща...
16
4
 
36
 
! Отговори
Издислав преди 7 години
За да може една държава да подържа един измислен и нереален висок стандарт на живот(САЩ) т.е да папка много повече отколкото е заработила трябва целия свят да работи много повече а да получава толкова само и само да не умре от глад и да може да работи утре..Кво да се прави еврейскаа му работа...
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са виновни тези 8 човека...
14
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най бедните вземат по няколко долара на ден. Ако откраднем богатството на най богатите хора, ще можем да им дадем по още няколко, браво мнго гот. Същевременно ще унищожим компании даващи работа на милиони и подобряващи жизнения стандарт на човечеството с работа. Никога през човешката история хората не са имали такъв достъп до храна, услуги и информация. Но видиш ли, дай да унищожим всичко, за да нахраним Обобо и 7те му деца.Бах майка му и този див комунизъм.
13
16
 
13
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
Ще целувате ръка и ще молите пак да ви поведем!
12
6
 
10
 
! Отговори
. преди 7 години
Абе BURZUM, каква вова те гони, та в руслямиста неравенството е много по-голямо от омразната ти САЩ.Само виж милиардерите и виолончелистите с какви авоари в ЗАПАДНИ и ОФШОРНИ сметки разполагат, а бедния мужик пие биоярищник и спи на печката. Това го няма и в папуа НГ.
11
3
 
21
 
! Отговори
Циник до 6 преди 7 години
По правилно е да кажеш : "Към капитализма , към който ни СТРЕМЯТ!"Или да перефразирам Шопенхауер:"Морал, и етика...са неща измислени от силните - да държат сивата маса в подчинение!"
10
2
 
10
 
! Отговори
маке преди 7 години
тъпотий просто ке дойде ред на нова финансова революция щот парите не се ядат и пиятв уса-то има многобройни общества дет долара не го признават за нищо а живеят на бартер и натурална замяна да не говорим че полковник колт изравнява неравенствата и не прави разлика между милярдера и тоя с 3$ на ден
9
5
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Не се сещам епоха, в която да е било иначе. Може би Холандия през 16-17 век
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тия дето са с по 30 цента на ден освен деца,дългове и престъпления друго кво могат да правят?
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силно изразените неравенства никога не са приключвали добре...
6
3
 
6
 
! Отговори
VS преди 7 години
Haide stiga s kopirane na statii ot chujdi medii. Kato tolkova znaete napishete im imenata?!?!