Светът не знае какво да очаква от Тръмп

Медии: Русия е единствената страна, която той не критикува
17 яну 2017 12:14, Елка Василева
34
Светът не знае какво да очаква от Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Германците са недоволни, китайците са направо бесни, лидерите на НАТО са нервни, а европейските лидери - притеснени след серия от изявления на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Дни преди встъпването му в длъжност изказванията му доведоха до нарастване на напрежението с Китай и вбесиха съюзнически страни и институции, които са от съществено значение за традиционното американско лидерство.

Никой не знае какъв курс ще поеме бъдещият президент - ясно е само, че единствената страна, която той не критикува, е Русия. Засега. Той е и ентусиазиран поддръжник на Brexit-а и излизането на Великобритания от ЕС. Също засега, подчертава изданието.

Непредвидимостта на Тръмп е може би най-предвидимото му качество. Светът свикна с провокативните му изявления в Тwitter, но не е сигурен дали те представляват насоки на новата политика, лични преценки или мимолетни хрумвания.

Провокативните му изявления в интервюта в неделя и понеделник предизвикаха възмущение в Европа, макар че германският канцлер Ангела Меркел заяви, че позициите му са били известни, също както и нейните.

Отношението на Тръмп предизвика тревога в Европа, където тази година ще се състоят избори, на които антиимигрантски евроскептични партии може да спечелят повече власт, подчертава в. "Вашингтон пост".

Повечето лидери приеха да работят с Тръмп след встъпването му в длъжност, макар да изразиха надежда, че той ще стане по-въздържан след като влезе в Белия дом.

Поддържаната от него твърда линия обаче накара Европа да осъзнае болезнено, че може да й се наложи да живее без пълната подкрепа на най-стария си и най-силен партньор. Пълните последствия от потенциално прекъсване на трансатлантическите връзки са толкова големи, че е трудно да се изброят, пише вестникът, отбелязвайки, че говорител на Кремъл е изразил съгласие с възгледите на Тръмп, че НАТО е отживелица.

Съветът на директора на ЦРУ Джон Бренан към Доналд Тръмп да се научи на дисциплина и да говори много внимателно на публични места явно ще остане нечут, предсказва френският в. "Либерасион". Съдейки по дадените от него интервюта, онези, които очакват промяна в стила му, особено по отношение на дипломацията, ще трябва да осъзнаят, че той ще ръководи външната политика на САЩ, както водеше предизборната си кампания - без да се притеснява от благоприличието.

Докъде ще стигне популистката вълна, пита вестникът, посочвайки, че Тръмп без съмнение има общи възгледи с антиевропейски поддръжници на националните суверенитети. Промяната на позициите на Тръмп по важни въпроси като наложените на Русия санкции показва непредвидимостта на бъдещия президент на САЩ.

Импровизаторският му стил обаче създава "невероятно висок риск от провал", отбелязва с притеснение Мика Зенко, анализатор в американския Съвет за външни отношения, цитиран от френския вестник.

Много важни фигури в екипа на Тръмп са поддръжници на теорията за "сблъсъка на цивилизациите", Западът срещу исляма. Поради това Кремъл е смятан за необходим съюзник срещу ислямисткия тероризъм, подчертава в. "Либерасион".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
29
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Изявленията на Тръмп предизвикват масови одобрения, а не възмущения ж.урн.аля прости и манипулативни.
4
1
 
17
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
света да стане бизнес а не демсгогии, страхове, хибриди и кви ли не още евро дивотии...
3
3
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Аз пък знам какво да очаквам от Тръмп.Подобряване на отношенията с Русия,падане на санкциите.Създаване на обединен анти Ислямски фронт по оста САЩ Русия.И не на последно място докарване на Тръмповизма в Европа
2
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаш да кажеш "да си подадат ръка" и да поделят отново света на сфери на влияние, като нас естествено харижат пак на любимите ти "асвабадители" нали?Е нема да стане другарЮ, ще ви избесим веднъж-завинаги, заедно с дечицат до 9-то коляно тоя път!Помни ми думите!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а предишния беше най черната ламя