Маршът срещу Тръмп е събрал 500 000 души във Вашингтон

Хиляди жени протестираха из улиците на Европа
Обновена: 21 яну 2017 19:28 | 21 яну 2017 18:37, Анисия Иванова
297

Протестът във Вашингтон. Снимка: БТА

Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души. Това съобщи в "Туитър" Кевин Донахю, заместник-кмет по обществената сигурност и правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Предварително се очакваше в т. нар. марш на жените да участват около 200 000 души. Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че те ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Също в "Туитър" Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в днешния протест срещу президента. По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

Хиляди жени днес излязоха и по улиците на някои европейски столици срещу новият президент на САЩ Доналд Тръмп, поемайки щафетата от Азия, преди голямата акция, планирана във Вашингтон по-късно през деня, в която се очаква да се включат близо четвърт милион души, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да напишем история в битката за равенство", заявиха организаторите на протеста в Лондон. Демонстрантите скандираха "Станете. Говорете. Разобличете."

"Днес Лондон се присъединява към света, за да покаже колко много ценим правата, които всяка жена трябва да има", заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

Аналогични протестни походи имаше днес още в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам. Известни личности, борещи се за спазването на женските права, като Бианка Джагър, певицата Шарлот Чърч и актьора Иън Мъри Маккелън, изразиха подкрепа за демонстрациите срещу Тръмп, който вчера положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, също ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха днес деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно, допълва Франс прес.

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
20
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Белите хора да организират контраптотест.
155
15
 
3
 
! Отговори
+++ преди 7 години
Както винаги, българина неграмотен и необразован тича напред с глупостите си за да се хареса пред другите.. Колко жалък трябва да си за да споменаваш думата Тръмп...
154
1
 
23
 
! Отговори
Демокрация ли? преди 7 години
Демокрация ли, ако не е нашият човек и протести ще спретнем, и ще го обвиним, че има братовчедка - извънземна, че яде децата на феминистки на закуска.Разбирате ли, че в света няма демокрация. Дано да не постъпят като с Кенеди, Кинг, Ленън и др.
153
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A. Има няма 5000
152
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, никоя от тези жени никога не протестирала за правата на жените в Саудитска Арабия, Катар или Йемен. Ако наистина ги беше грижа за правата на жените да го бяха направили. Някой не е искал те да протестират за това, но същия сега иска те да протестират срещу Тръмп. Велика сила са медийните манипулации, но не толкова велика, че да направят президент една "nasty woman".
151
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бреееееей тия пусита много се активизирали бе??? Що не бяха тъй активни когато камиларите обарваха и изнасилваха жените в Кьолн? М ? Или няма проблем щом чаршафите се вихрят? аааахахахахаааа палячовци ***!!!
150
2
 
8
 
! Отговори
искам iphone преди 7 години
Ще имат и лгбт президент ако гласоподавателите решат така, просто няма да е сега, все пак този е само 45-ти. яд ги е че не стана тяхното. бяха наумили като децата искат iphone, обаче няма.
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, че имам нещо против човека, но ми допада една мисъл на Чарлз Дикенс, перефразирам:Не познавам нито един амрикански джентълмен, да ме прости Бог, че употребих тези две думи една до друга.
148
1
 
9
 
! Отговори
до 191 преди 7 години
До АнонименНе знам как е сътрудничил на нацистите и е отнемал имуществото на сънародниците си... по времето за което ти говориш той е бил 12-13 годишен. Емигрира, когато е 16 годишен. Какъв точно изменник е и на кого и какво е изменил ? Не го защитавам по никакъв начин, просто нещата които пишеш са абсурдни и подобни дрънканици са способни да плещят само по Алфа, тъй като се надяват, че нискоинтелигнтния им електорат изощо няма да зе замисли.
147
9
 
22
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Бунта на пу-тките....да това ни е познато. Именно жените са виновни за злото по света, именно жените са в пъти по виновни за лошото положение на България. Тръмп е велик, а пу-т-ките ....пу=тките ще ги сложим на мястото им
146
4
 
13
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Простестърите са платени престъпници и болни деградирали генетично хора. Трябв да бъдат съдени за обществени провокации на нарушаване на социалния ред
145
0
 
19
 
! Отговори
Ш&бани лицемери преди 7 години
Аз съм също за правата на жените и за това съм против ислямизирането на Европа, тъй като е безспорен факт че мюсюлманските жено нямат равни права ама останалите! А всички лицемери подкрепящи този процес да се замислят за истинските права на жените!!!
144
0
 
9
 
! Отговори
Hi преди 7 години
когнитивен дисонанс не протестират срещу кандидатът на уолстрийт спонсорирани от саудитска арабия клинтън,a срещу демократично избрания президент, въпреки че имаха гласовете на нелегалните
143
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес видяхме изметта измежду Американския народ.Утре ще видим изметта ижмежду нас. Хора склонни да си продадат задниците на мумията Сосос (унгарски евреин изменник, сутридничил на нацистите и е отнемал имуществото на сънародниците си. По негови думи "най-щастливото време от живота му" и времето, в което е оформил характера си.) и ще протестират срещу Радев.George Soros (Resurfaced 60-Minutes Interview 1998)
142
0
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
"В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (*** hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп."Думичката "***" освен "котенце" има и един друг, по-еротичен и по-циничен смисъл.Сетете се сами какво значи за да не рискувам да се изографиса със звездички тук.Аз всъщност първото което си помислих беше за другия смисъл, не за "котенце".
141
29
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Тъкмо се зачудих вече защо се мълчи за протестите в САЩ.Най-после го отразиха.По CNN гледах преди малко - в повечето по-големи градове в Щатите стотици хиляди са излезли на протести, улиците са претъпкани от хора и направо блокирани за автомобили.В Денвър, Колорадо, в Ню Йорк - подстъпите около Тръмп Тауър са блокирани!Море от народ! Ама американски народ. Не български. ще го свалят тоя американски дуче. Няма да го изтраят!
140
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп току що заяве,че е по-силен от ЦРУ и се закани,че също стои зад тях.Нещо,което е също толкова необичайно,колкото отправените му упреци към журналист от СНН по време на интервю:"стига,тук въпросите задава някой друг..."
139
3
 
20
 
! Отговори
1 преди 7 години
Тези ако ги питаш срещу какво точно протестират, не могат да обяснят. Дрънкат само общи приказки, че бил расист, искямофоб и т.н. То на марксистите това са им приказките. Делата им никакви ги няма.
138
0
 
26
 
! Отговори
ааа преди 7 години
Това лъжливо сайтче,скоро нова песен ще запее,ама за сега харчат парите на старите спонсори и я карат по инерция...
137
0
 
5
 
! Отговори
Инсценировки преди 7 години
Властта на Реза Ревекшън се разклати от страх, че много бели са сторили.