Оцелелите от хотела-ковчег: Плакали, чакали... Живи сме!

Най-страшно било очакването в тъмата и жаждата – смучели лед
22 яну 2017 21:31, Златко Желев
8

Снимка: Reuters

Деветимата извадени живи от затрупания от лавина италиански хотел "Ригопиано" престояли 58 часа неподвижни, на тъмно, без да ядат и пият, смучейки лед и опитвайки се да не полудеят, разказва историята им вестник "Република".

Оцелелите нямали представа за времето и всеки от тях правел различни неща – някои се молели непрекъснато, други oкуражавали останалите, трети подскачали при всяко изскърцване на снежните маси с думите: "Те са! Идват да ни спасят!"

Още по темата

От време на време всички крещяли: "Живи сме". През цялото време говорили, плакали, карали се, борели се с всички сили да оцелеят, включително и децата, пише изданието. 

Освен Джампиеро Парете, който излязъл от хотела, за да вземе аспирин от колата, минута преди лавината да падне, всички останали от спасените са оцелели, защото се намирали в салона до камината.

Почувствали силното треперене на сградата, мислейки, че е земетресение. В един момент настъпил и страхотен грохот, последван от тъмнина. Жената на Джампиеро – Адриана, успяла да светне с мобилния си телефон, видяла сина си, прегърнала го. Започнала да вика дъщера си – и тя се оказала наблизо. До нея били и другите две деца – така всички се оказали заедно.

58 часа всички престояли на тъмно, в дупките си, без да могат дори да се изправят на крака. Според тях най-трудна за преодоляване била жаждата. Оцелелите си мокрели непрекъснато устните с лед и мръсен сняг. 

В друга въздушна "клетка" пък били заклещени двойката Джорджа и Винченцо и още един турист – Джампаоло, който бил с притисната от паднала греда ръка.

Най-тежкият момент бил на втория ден, когато не чували никакви шумове отникъде и започнали да губят сили. Винченцо призовавал непрекъснато останалите да устоят. В един момент чули спасителите и започнали да чукат по стоварения върху главите им таван.

"Аз съм Джорджа и съм жива“" изкрещяла едната от оживелите. "Това беше най-хубавото нещо, което съм казала досега в живота си", допълва тя.

До момента са извадени живи 9 души от затрупания от лавина хотел в Абруцо в сряда. Пет трупа са измъкнати от хотела. Издирват се други 23 души под развалините, но спасителите обявиха, че вече 24 часа не долавят никакви признаци на живот.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То при заметресение в планина камъните веднага падат и се понасят заедно с лавините надолу,а то привечер се случило сякаш има и други причини за образуване на лавини смесени с камъни и обломки,възможно е от силен звук като от реактивен двигател на ниско прелитащ самолет покрай върха едва смогнал да го преодолее или спуснал товар в тези места пък паднали дето там не трябва,иначе тази смес камъни и сняг с обломки разни се движи бързо,все пак на такива върхове и склонове се води наблюдение с отчет
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако хотелът е ковчег, както са го кръстили драскачите, не е ли по-правилно т.н. оцелели да се нарекат възкръснали? Аман от пишман кръстници
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, кой би предположил, че върху хотел разположен в основата на висок връх зимно време би могла да падне лавина. Къде се е чуло и видяло зимата от високи върхове да падат лавини?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че са скърцащите снежинки че да подскачат...
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЪЧУВСТВИЯ И СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА ЖИВИТЕ ПОСТРАДАЛИ , КАКТО И ЗА БЛИЗКИТЕ НА ПОСТРАДАЛИ И ЗАГИНАЛИ! КОШМАРНА ТРАГЕДИЯ! ЯВНО СЕ УМНОЖАВАТ ТРАГИЧНИТЕ СЛУЧАИ С ХОРА И ТО ОТ РАЗЛИЧЕН И НЕОЧАКВАН ХАРАКТЕР НА ТЕЗИ СМУТНИ И НЕСИГУРНИ ВРЕМЕНА! ДА ПАДНЕ ЛАВИНА ВЪРХУ ПЛАНИНСКИ ХОТЕЛ КОЙ МОЖЕ ДА ДОПУСНЕ?!...А ПРЕДНИЯТ ДЕН В ТОЗИ РАЙОН ИМАШЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ/доколкото помня/,ТА Е РАЗДВИЖИЛО СНЕЖНИТЕ МАСИ! ТО НЕ БЯХА ТЕРОРИСТИЧНИ АКЦИИ,САМОЛЕТНИ,ВЛАКОВИ,АВТОБУСНИ КАТАСТРОФИ–ИМА ОЩЕ МНОГО...МОЛЕТЕ БОГ,СКЪПИ ХОРА!!!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който бил с притисната от паднала греда ръка.
Elka li si ZELKA li si-Nau4i nai-posle slovoreda!!!!!!
който бил с притисната ръка от паднала греда.
Нямате поне малко Срам
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ел-ке, сви-ньо, като крадеш снимки, сложи една и на хотела преди, защото повечето хора си мислят, че това е някаква дървена барака в планината. И научи граматиката.