Русия въвежда купони за храна за бедните

"Газета": Новата програма ще струва на държавата $4 милиарда
8 фев 2017 14:00, Елка Василева
199
Русия въвежда купони за храна за бедните
Снимка: архив, Reuters

През 2017 г. руските власти ще въведат в страната купони за храна, съдържащи определен брой точки. Новата програма ще струва на държавата 240 милиарда рубли - около 4 милиарда долара, пише онлайн изданието "Газета", цитирано от Би Би Си.

Електронният вестник помества обяснения на Денис Мантуров, руския министър на промишлеността и търговията. Купоните ще осигурят на малоимотните възможност да купят храни, които преди не са могли да си позволят - прясно охладено месо, прясна охладена риба, пресни зеленчуци. Натрупване няма да има - точките, неизползвани през даден месец, ще "изгарят".

Според експерти програмата изглежда странно. Икономистът Сергей Смирнов смята, че с такива въпроси трябва да се занимава не промишленото ведомство, а министерството на труда и социалната защита.

"Ясно ми е защо министерството на промишлеността и търговията иска да осъществи тази програма - от друга страна това е и подкрепа за родните производители. Според мен обаче родните производители днес нямат особени проблеми - вносът намаля, преориентира се към други страни, собственото производство реално нарасна", коментира Смирнов.

Замисълът на промишленото министерство напомня американската Food Stamp Program (програма за преференциални покупки на хранителни стоки), отбелязва Наталия Зубаревич от руския Независим институт за социална политика.

Ведомството предлага "да подкрепи промишлеността, а не населението", защото програмата ще принуждава хората да купуват определени видове храни, посочва тя.

"Бедните нямат особен избор, те бездруго не купуват сосове "песто" и други деликатеси. Доколко ще бъде подкрепена руската промишленост, за мен е загадка", казва Зубаревич.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Русиякупони за храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До slaviПрез лятото има руски туристи по нашите курорти които говорят на руски. По това ги разбрах. Не е трудно. Освен това, ги чух да се колебаят и да говорят че ако си купят сирене ще им го вземат на руската митница.
40
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не мият нужници. Това е работа за латиносите, тамошните шведи и новопристигналите руснаци и украинци.И дори те не искат да се върнат в путиновия рай.
39
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, Карнелия и Йотова, водете ни към светлия комунизъм ! Купони за храна, купони за бензин, изходни визи......
38
5
 
18
 
! Отговори
slavi преди 7 години
Ами това не е ли нещо като американската Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) .А у нас кога ще се погрижим за пенсионерите си. Не мисля, че е срамно.
37
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лятото рускините в Созопол дълго гледаха витрината на баничарницата преди да купят баничката за 1,50 лв. Все пак трябваше да изберат нещо, което да е достъпна и да се наобядват с него.....
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, веднага спуснаха опорните точки хахаха. ***, жалки сте :)
35
16
 
9
 
! Отговори
slavi преди 7 години
"Обърнете внимание. Бабите от снимката гледат мръвките и преглъщат но не купуват щото нямат пари. Същите визиономии правят руснаците които съм наблюдавал в наща Била пред щанда за сирене."Ами от тази твоя констатация оставам с впечатлението, че в България е пълно с руснаци. То пред щандовете на магазините ни е пълно с подобни. Не знаех, че са руснаци. Всъщност ти как разбра че са такива. Паспорта ли им иска.
34
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ просто ги мързи. Един обикновен касиер в Макдоналдс лесно си позволява жилище и кола. Толкова ги мързи, че предпочитат да взимат купони, отколкото да бачкат.И все пак, не пият одеколон.И те доволни - взимат купони, и икономиката доволна - реализира се куп храна, която иначе ще изхвърлят.
33
5
 
23
 
! Отговори
Купон за ечемик преди 7 години
Спирам да се майтапя с рашките, защото имам няколко приятелчета руснаци които наистена уважавам! Да са живи и здрави! До свидания! Но с купоните наистена е голям майтап хихихи чао.
32
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОбърнете внимание. Бабите от снимката гледат мръвките и преглъщат но не купуват щото нямат пари.В евроатлантическа България пенсионерите изобщо не влизат в магазина, направо ровят в кофите със смет за огризки,
31
11
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Хахаха, СССР само на име май се разпадна, щото като гледам все едно и също по техните земи. Мизерия, бандитизъм и гол патриотизъм. Да им е сладка купонната система на жожляците. :)
30
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обърнете внимание. Бабите от снимката гледат мръвките и преглъщат но не купуват щото нямат пари. Същите визиономии правят руснаците които съм наблюдавал в наща Била пред щанда за сирене.
29
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"възможност да купят храни, които преди не са могли да си позволят - прясно охладено месо, прясна охладена риба, пресни зеленчуци."Ами прекрасно, щом могат да си го позволят. В САЩ където имат от години купони за храна с тях дори и не могат да мечтаят за прясно месо и риба. А в еврпатлантическа България където 86% жиевеят на прага на бедността тези които нямат средства за храна или гладуват, или просят, а много пенсионери са принудени да ровят в контейнерите с отпадъци за изхвърлена храна.
28
5
 
12
 
! Отговори
Не оска да сьм рашка преди 7 години
Туй е добре дошло за фьлшификаторите в русия! Ще има да се фьлшифицират с милиони купони и руския народ пак няма да хапне от рибицата и свинския джолан и ще си остане на ефтина пиячка!
27
6
 
10
 
! Отговори
Купонждия асвалтждия преди 7 години
Преди време е имало пари, хората са тьргували гьска за две кокошки, коприна за един кош домашни яйца и тнт! Това с копоните при рашките да не се промени след това на, дай ми два стола аз ще ти дам бутилка водка?!?
26
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам и позор за една толкова богата страна. Нямям думи.
25
8
 
7
 
! Отговори
ОФ преди 7 години
Късогледо е мнението, че "Ведомството предлага "да подкрепи промишлеността, а не населението", защото подкрепяйки промишлеността, селското стопанство или общо казано родните фирми - производители, държавата и правителството подкрепят населението и решава задача от изключителна стратегическа важност за продоволствената безопасност на Руската Федерация.На този фон РБ е абсолютно зависима от външни доставчици и спекуланти, но има ли държавници у нас...?
24
13
 
21
 
! Отговори
Купони за риба преди 7 години
Руснаците са бял народ сьс сини очи! Тоест, красив народ! Но не и демократичен! Всичкото петрол което имат да р от бога за руснацие, и путин го продава с огромни количества с трилиони литри, вьпреки това руския народ просто спи и живее в нищета!Да се чудиш и маеш!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V RUSIA STOKITE NE SA DVA PATI PO VISOKI OT BALGARSKITE STOKI SAMO VNOSNITE OT EVROPA SA SKAPI SALAM LAKMAN S VKUS NA MESO A AMA KATO EDNOVREMESHNIAT PREDI 1990 V BALGARIA STRUVA OKOLO 10 leva kiloto LACKMAN E DOLU GORE DOBRA RUSKA MARKA
22
6
 
10
 
! Отговори
СССР преди 7 години
Поне няма да гладуват !