Русия въвежда купони за храна за бедните

"Газета": Новата програма ще струва на държавата $4 милиарда
8 фев 2017 14:00, Елка Василева
199
Русия въвежда купони за храна за бедните
Снимка: архив, Reuters

През 2017 г. руските власти ще въведат в страната купони за храна, съдържащи определен брой точки. Новата програма ще струва на държавата 240 милиарда рубли - около 4 милиарда долара, пише онлайн изданието "Газета", цитирано от Би Би Си.

Електронният вестник помества обяснения на Денис Мантуров, руския министър на промишлеността и търговията. Купоните ще осигурят на малоимотните възможност да купят храни, които преди не са могли да си позволят - прясно охладено месо, прясна охладена риба, пресни зеленчуци. Натрупване няма да има - точките, неизползвани през даден месец, ще "изгарят".

Според експерти програмата изглежда странно. Икономистът Сергей Смирнов смята, че с такива въпроси трябва да се занимава не промишленото ведомство, а министерството на труда и социалната защита.

"Ясно ми е защо министерството на промишлеността и търговията иска да осъществи тази програма - от друга страна това е и подкрепа за родните производители. Според мен обаче родните производители днес нямат особени проблеми - вносът намаля, преориентира се към други страни, собственото производство реално нарасна", коментира Смирнов.

Замисълът на промишленото министерство напомня американската Food Stamp Program (програма за преференциални покупки на хранителни стоки), отбелязва Наталия Зубаревич от руския Независим институт за социална политика.

Ведомството предлага "да подкрепи промишлеността, а не населението", защото програмата ще принуждава хората да купуват определени видове храни, посочва тя.

"Бедните нямат особен избор, те бездруго не купуват сосове "песто" и други деликатеси. Доколко ще бъде подкрепена руската промишленост, за мен е загадка", казва Зубаревич.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Русиякупони за храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
10
 
13
 
! Отговори
? преди 7 години
A точно днес Путин казва пред студенти, че "Русия я чака СВЕТЛО БЪДЕЩЕ".( фразата ми е позната, защото и ние "почти построихме социализма и ни очакваше СВЕТЛОТО комунист. бъдеще".. 1945-1989)И КУПОНИТЕ са ни познати, и "кучата радост', и опашките- все НАСЛЕДСТВО от социкономиката и соцпланирането.. и от раздадените куфарчета на "метаморфозни бизнесмени"... Сега К.Нинова ще бори мафията- ами БКП/БСП я създаде.Та всички социкономики вървят по един път.И мантрите им- еднакви.Все още има хора , ко
60
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е като диво животно хванати в капан.Силен,могъщ хищник,но хванат в безпомощно състояние.
59
3
 
12
 
! Отговори
Teo преди 7 години
В България семейство пенсионери - тежко болна жена и болен мъж са оставени на 150 лева пенсия на мъжа през зимата, а пенсията на жената няма да бъде получавана поне още два месеца докато не се прекалкулира, защото от 80% инвалидност става 100%. Как живее такова семейство с 150 лева? Руснаците не ги мисля - те ще се оправят. Ние да му мислим. Щом имат ресурс и възможност - нека експериментират - дори и неуспешен опита ще облагодетелства хора в неравностойно положение.
58
4
 
9
 
! Отговори
до до циник преди 7 години
Наука, култура, семейство (традиционно), изкуство, традиции, православие и историческа духовност.... може и още "гайко" ))), но това ще нарани нежните ти нетрадиционни либерални чуства.пс---------"Какви са духовните ценности на руската *** отворко? Да оиеш Бояришник и да пердашиш жена си и децата си?"-----------"Преди да извадиш сламката от окото на брата си извади гредата от своето."
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимния от РВД, ще те питам, ваучерите за храна, какво е печалба от лотарията ли?Как ваучерите за храна в РВД и в България не са проблем, но същите в РУСИЯ са проблем.
56
11
 
8
 
! Отговори
По Анонимен преди 7 години
До Анонимен, ваучерите за храна не се дават на бедните и безработните, а на РАБОТЕЩИТЕ и са част от заплатата, Умнико!А там ще се дават на Мизерабъла, който лочи антифриз и "Боярышник" с ъс спирт за горене!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опаааааа ! - пак си дойдохме на думата.
54
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда икономическите санкции наложени на Русия ще имат възпитателен ефект.Време е да не разчитат на природните си богатства и хибридните войни,а да развиват собствено производство .Голямата руска мечка иска да яде.
53
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България ваучерите за храна, какво са? И те не са в употреба от вчера.
52
9
 
11
 
! Отговори
до Циник преди 7 години
Русофилството на мнозина българи не е свързано с материалните цености на съвременото западно-европейско общество издигнати в култ и смисъл на живота!В повечетто случаи русофилството е свързано с коренните традиционни, духовни, нравствени, морални и културни ценности на руското общество.За съжаление западно- материалната ценностна с-*** подобно на вирус е заразила и нашето, и руското общество.
51
11
 
12
 
! Отговори
456 преди 7 години
Над 40 милиона американски граждани, т.е. почти всеки седми, получават междувременно купони, срещу които си набавят в супермаркетите хранителни продукти, съобщава вестник "USA Today". Нуждаещите се са с 50 процента повече, отколкото в началото на рецесията през 2007 година.
50
7
 
6
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Криза е! Икономическа, финансова и съответно.... глобална!Купонна с-*** за бедните има в ... САЩ, в Бг, в Гърция, а предполагам и в някои други европейски държави!И според мнозина политолози, финансисти и социолози, ситуацията "по-света и у нас" в близко бъдеще( в рамките на 5 до 10г.) тепърва ще се влошава!Дано да грешат, но само времето ще покаже дали прогнозите им ще се сбъднат!
49
12
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Сама по себе си програмата поне на пръв поглед изглежда смислена....друг въпрос, е че "руският рай" се шири само в *** кратуни на русофилите.Преди години Путин отдели и едни 7 милиарда долара - уж да съблазнява руснаци - да се върнат в матушката! Друга голяма истина е, че повечето русофилчета не горят от желание да емигрират за Русия. Живял съм там - цяла лятна ваканция - 3 месеца...и съм виждал неща, които си мислих, че са само по филмите. Скритата мизерия в Русия, е по страшна, и сурова от нашата
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"в на вън излизат", "по заможните", "ченоморието"Българският втори език ли ти е?
47
6
 
14
 
! Отговори
slavi преди 7 години
до "до slavi"Не разбира се. Не си гледал гладни руски туристи по черноморието. Просто изливаш русофобската си злоба. Измисляш си. Аз се занимавам с имоти и работя предимно с руснаци. Всеки запознат знае, че в на вън излизат само по заможните руснаци и те са много (по отношение на заплащането) добри клиенти.Гладните по ченоморието са нашенците.
46
6
 
6
 
! Отговори
пп преди 7 години
***. Облизвали се руснаците на сиренето в Била. В Русия не обичат бяло саламурено сирене, защото е солено - ядат го рядко, обезсолено в прясно мляко. За сметка на това ядат много жълти сирена.
45
8
 
11
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 7 години
Олеле , майко.....Добре , че те няма. Горе си на небето, но не забравих твоите думи......- ,,Сине, чуеш ли за купони .....бягай, напускай България, но не в Русия, а на запад....."
44
4
 
10
 
! Отговори
eddim преди 7 години
То освен, подобни програми има много по света, тя не е нова за Русия. Разликата е, че до сега обхващаше само пенсионерите пполучаващи социална (регионална или федерална) доплата. Новост е, че вече подобно на американската Food Stamp Program, включва и други слоеве на населението.Мисля обаче, че важния въпрос е .... А у нас кога.
43
2
 
3
 
! Отговори
ОФ преди 7 години
Станой, не си правя илюзии, че ще разбереш това, което хортувам.Оприличавам те с Васко - старинен мой познат, вече покойник - 11 диоптри.
42
4
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Поне направи справка преди да излъжеш. Безработните в САЩ не са 95 милиона, а са 7,5 милиона. Кажи речи колкото населението на България.deptofnumbers/unemployment/us/Където и да погледнеш ще видиш приблизителни проценти от 4,5 до 4,8, но в този сайт тези проценти ги има и в цифри.