Евтиния: България – текстилната работилница на Европа

Като новото Елдорадо на тази промишленост ни оценява френска тв
10 фев 2017 11:07, Елка Василева
80
Евтиния: България – текстилната работилница на Европа
Снимка: архив, Reuters

България - текстилната работилница на Европа. Под това заглавие френският телевизионен и радио канал francetvinfo.fr информира на сайта си, че България е на път да стане текстилната работилница на Европа.

Над 30 000 работници в тази страна са заети в производството на рокли, тишърти и ризи.

Още по темата

В южната част на България се намира една от най-големите текстилни промишлености в Европа. Именно тук европейските марки днес произвеждат част от колекциите си. Не става дума за евтини дрешки за масова търговия, а за облекло от средната и високата гама, пише на сайта си телевизията.

Как за няколко години България стана новото Елдорадо на текстилната промишленост, в някои случаи по-конкурентна от китайската, пита авторът на материала и отговаря - работната й сила е една от най-евтините в Европа.

В един от най-големите заводи в южната част на страната дневно могат да се произвеждат до 5000 артикула. Основният коз на страната е нейната работна сила - една от най-евтините в Европа. Работничките работят осем часа дневно за заплата от 230 евро месечно - по-малко, отколкото вземат за същия труд в Китай.

Това е тайната на конкурентните цени - 15 евро за изискан панталон, който след това ще бъде продаден във Франция за 150 евро или 10 пъти по-скъпо, заключава авторът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
13
 
! Отговори
Още по темата преди 7 години
"Шивачки без заплата продали ги заедно с цеха""200 шивачки в Лом от месеци оцеляват без заплати"
16
3
 
14
 
! Отговори
РБ=ИНДИЯ=ТАНЗАНИЯ преди 7 години
Голяма разлка няма. Както няма и профсъюзи. Подкрепа копира Солидарност за сваляне на властта, а не за да брани работещите. В КНСБ се интересуват само от едни пари за усвояване от ЕС по линията на командировки и семинари. Покойният Желязко се занимаваше предимно с личния си бизнес.
15
1
 
7
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Ш'то не правите Айййй фони за 2 $ на час като в братски китай бре та нали украинския мериджей ви хвалеше по тв като евтина работна рая ..................
14
7
 
10
 
! Отговори
уплашен преди 7 години
до 5България отдавна се е ускорила към Анадола от 15-ти век.
13
9
 
12
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 7 години
Тези шивачки, които вземат по 150-400лв. заплата ги съветвам да се преселят в гр. Гоце Делчев - няма шивачка с под 800лв. заплата, а има недостиг и то сериозен. Стига с тези глупости за 200 Евро заплата!!!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А има и шивачки дето не могат и 230 лв. да искарат. Не шият достатъчно бройки.
11
3
 
13
 
! Отговори
КНСБ преди 7 години
Срам ме е от такива статии.
10
5
 
18
 
! Отговори
М да преди 7 години
Ще дойде време когато времето от края на 60те до 89-та ще се води посоледният Златен век на България
9
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До ХмА,забравих да кажа,че като наближи да ги пускат в отпуска(август),както и преди Коледа работят и в събота и неделя безплатно.
8
3
 
23
 
! Отговори
М да преди 7 години
Ха Ха Ха . Дванайсете часови смени за 400 лв...... Това е капитализма. за да може после френските бо--ци да си ги копуват панталоните по 100 евро..... На това му се вика експлоатация... Ама роба се радва и на коричка хляб.А беше време когато тези хора взимаха достаъчно пари да живеят добре
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"230 евро" За някои шивачки даже са много. Питайте в Твърдица колко взима една шивачка (150-200 ЛЕВА!!!). ПЪЛНА ПОДИГРАВКА !!!
6
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 7 години
От държава с качествена индустрия, български заводи и компетентна работна ръка, ни превърнаха в Китай на Европа. Дават по 400 лева заплата на разни шивачки и ги експлоатират. После едно потупване по рамото колко добре се развиваме.
5
1
 
26
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Ами като измрат възрастните жени дето работят на минимална+100лв на ръка в тея цехове,какво правим?Щото младите се завъртат за по няколко месеца и...пътя!А,"бежанците" ще шият сигурно,хеле афганистанците......
4
3
 
28
 
! Отговори
аС преди 7 години
Габрово и Сливен не бяха работилници, а комбинати, изнасящи по Европа, САЩ и Канада! Бяха еталон за качество! А сега, за новите конкистадори тук е Елдорадо и е пълно с аборигени, работещи за без пари.
3
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България се ускорява с големи крачки. Масова помоя се излиза от вън и от вътре. Но това няма да ни спре! Плюйте колкото искате, но хората виждат, че имаме красива държава и сполойни места. Те на това разчитат платените драскачи,че сами ще се оплювате още 100 год.
2
3
 
25
 
! Отговори
верно ли е преди 7 години
Работничките работят осем часа дневно за заплата от 230 евро месечно - по-малко, отколкото вземат за същия труд в Китай..........................................................................................................................................Защо скачахте по площадите?!Китайският капитализъм да бяхте възприели !
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей браво. Аз имам точно такъв официален панталон. Шият ги тук и изнасят за Франция. Шефа на цеха ми е приятел и до сега ме е снабдил и с германски и пустинен комуфлаж, френски работен гащиризон и общо взето каквото шият. Много са здрави :)