НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!

Всяко несъобразяване на договорките тревожи Алианса
15 фев 2017 15:20,
133
НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!
Снимка: Reuters

Всяко несъобразяване от руска страна с договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. би породило сериозна загриженост в НАТО. Това заяви на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

"Няма да коментирам разузнавателни данни", добави той по повод съобщенията, че Русия е въвела в експлоатация крилата ракета в разрез с подписания през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Според медийни съобщения американски служители възприемат това като нарушение на договора за контрол на въоръженията, който забранява наземните американски и руски ракети със среден обсег.

По данни на американското разузнаване ракетата е въведена в експлоатация миналата година, без да се посочва къде точно е била разположена. Действията на Москва обаче не променят картината на сигурността в Европа.

Преди три години администрацията на демократа Барак Обама също обвини Русия в нарушение на Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие на база информация за изпитания на забранена крилата ракета.

"Договорът премахва цял набор от ядрени оръжия, които представляват заплаха за Европа и за съюзниците от НАТО", отбеляза Столтенберг. Спазването на споразуменията за контрол на въоръженията е изключително важно, добави той, цитиран от БТА.

Генералният секретар коментира, че е настъпило решително време за трансатлантическата сигурност. Той изрази очакването днес и утре да бъдат приети решения, които да укрепят НАТО пред лицето на развиващите се заплахи.

"Силата на НАТО е важна за Европа и за Северна Америка, увеличаваме отбранителните си разходи за пръв път от години, укрепваме източната част на алианса с разполагането на батальони в Полша и балтийските държави. Това е ясен сигнал за решимостта ни да защитим всеки съюзник", поясни Столтенберг.

Очаква се министрите на отбраната от пакта да утвърдят обособяването в Неапол на кризисен щаб, който би насочвал операции на алианса при кризи, например в Либия или Ирак. Столтенберг добави, че сред темите на двудневното заседание е допълнителното подобряване на киберзащитата, което определи като първостепенна задача.

Той съобщи, че миналата година НАТО е била засегната от по 500 кибер инцидента на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиАко санкциите не работеха нямаше де що има руски агент да *** за тяхното премахване.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А помашката мишка взела ли е отношение по въпроса?
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби ей сега ще се включи с експресна проверка на резерва и ще "докаже", че дори се е увеличил.
27
3
 
29
 
! Отговори
vn преди 7 години
А ТЕЗИ *** СПАЗВАТ ЛИ ДОГОВОРИТЕ ЧЕ ПИТАТ РУСИЯ ....ЗАЩО НЕ КАЖАТ КАК БОМБАРДИРАХА СИРИЯ С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ
26
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то хубаво, че са казали, че няма да приемат нови членове ама какво да сторят като държавите искат да членуват в НАТО? Те не са там насила. Разберете, НАТО не е ВД да те държат насила в него.А защо искат в НАТО вие си отговорете. Все едно Фолксваген да обещае на Лада, че няма да продава немски коли повече на бившите от соцблок.
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краят е скоро след като се налага да изваждат 50 годишни ракети. Резервът май се топи по-бързичко от очакваното.
24
2
 
27
 
! Отговори
излъгани преди 7 години
В ютуб има клип в който тогавашните държавен секретар на САЩ и външния министър на Германия сред среща с Горбачов заявяват пред журналисти че НАТО няма да се разширява повече и няма да приема нови членове!!!и това е цената за обединение на Германия и изтеглянето на Съветската армия.И виждате резултатите а вия плюете Русия.....
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ви е страх,господа от НАТО.В последно време започнаха да ви треперятмартинките.Много сте изплашени.
22
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеално. Пак вкарахме коччинката в спиралата на въоръжаването. Нещо за което тя няма средства. Всички знаем как завърши предната такава надпревара. СССР се разпадна. Сега следва втората фаза- разпад на рсфср.
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО, а? Какво направи НАТО в Сирия, Либия, Ирак? Освен че ги съсипа, предизвика нечувана от години хуманитарна криза, открито подкрепя "умерената опозиция", която де факто е ИД, друго не прави. НАТО - убийци!
20
5
 
32
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Нещо като : "Сърби, боли, драго ми е ..." Дърпате лъва за опашката, трупате оръжия и войски около границата му - а после що руснаците се въоръжават усилено. А, разберете се , какво искате, за да ви разберат и другите !
19
1
 
6
 
! Отговори
от НАТО преди 7 години
До До натоЗа пари за много пари.
18
4
 
29
 
! Отговори
охох преди 7 години
На снимката ген.сек.на НАТО показва колко голям са им го вкарали Руснаците в НАТОвския ***.....
17
4
 
29
 
! Отговори
До нато преди 7 години
Вие не спазвате договора, убийци! Какво направихте със Сърбия? Защо обградихте Русия с вашите бази? Защо мълчите като Турция завладя със сила половината Кипър, т.нар. Северен Кипър?
16
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкциите са усмирителна риза за агресивни джуджета. Щом нарушава договорите, да се разширят санкциите.
15
2
 
28
 
! Отговори
цирк преди 7 години
НАТО съществува въпреки договора ДОВСЕ от 1991г.и те тръгнали да казват кой какво да спазва.
14
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО-УБИЙЦИ.Избихте много невинни хора,в това число и деца във бившаЮгославия.Девиза ви е разделяй и владей.Господ бави но не забравя.
13
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО го сьрби още дупарата за Крим и базите дето не можа да направи
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна Дружба,да Живее Майка България да Живее Тате Руспу слава и на Македония
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нато да се разформирова .то е заплаха за световния мир.русия е в правото си да не спазва договор със терористичната организация нато