Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб

Три руски машини са се приближили до американски кораби в Черно море
15 фев 2017 09:00,
259
Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб
Снимка: архив Reuters

Руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море на 10 февруари, каза говорител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Капитан Дани Ернандес, говорител на командването на американските войски в Европа, става дума за три отделни инцидента с американския ескадрен миноносец "Портър" и три руски военни самолета. Той определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални", съобщи БТА.

Първото прелитане било осъществено от два руски изтребителя Су-24, второто - от друг Су-24, а третото - от по-голям самолет за борба с подводници Ил-38.

От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети с цел получаване на информация, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", каза Дани Ернандес. Според него по-опасни са били инцидентите с руските самолети Су-24, защото те летели твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг официален американски представител, цитиран от Ройтерс и пожелал анонимност, уточни, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.

Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след завършването на военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край американския ескадрен миноносец "Портър".

"Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
24
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Има руски подводници около САЩ, само че руснаците са дискретни - патрулират и си траят. Докато тия - хем са близо до Русия, хем имало руски самолети...Какви да има - може би китайски ???
71
21
 
5
 
! Отговори
Онзи там преди 7 години
До 84Истинските планове на американците са да ни опазят от тези които ВЕЧЕ НАХЛУХА на територията на съседна държава, на която бяха гарантирали териториалната цялост. И са там по покана на страните-членки на НАТО. И ще бъдат там, колкото и да е страдате. По-голямата част от крайбрежието на Черно море е натовска. Като влязат и Украйна и Грузия след време, като се върне Крим, ще ви питам къде ще летят руските таралясници дето се разбиваха около "самолетоносача" си през ден край Сирия.
70
2
 
5
 
! Отговори
Бай Груйо преди 7 години
Верно,че тия самолетчета с пушка ги сваляхме,но само ако е заредена с патрони: въздушни пушки тогава немаше и с тех не сме експрементирали.
69
11
 
6
 
! Отговори
хммм преди 7 години
България може да свитне кранчето на русия за 1 ден повтарям един ден!!! само за ден ако спрем да им "таковаме" жените на рашките тези напращели жени така ще си подберат мъжете че няма да им останат ни пилоти ни войници ни дявол.
68
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е в опасна близост до икономическата катастрофа
67
2
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 7 години
има - и реваха
66
4
 
23
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 7 години
Интересно ми как ще пищят ако има руски военен кораб до крайбрежието на САЩ. Но, видиш ли, когато руснаците прелитат до американски кораби, близо до тяхното въздушно пространство, това е руска агресия. Е това са двойни стандарти...
65
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е ние от НАТО да засилим присъствието си с оглед на това да не се случват подобни "референдуми" като кримския.
64
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 7 години
И после се чудите, защо като отидете на море плуват фекалии около вас...
63
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Присъствието на американски кораби в Черно море издава истинските планове на НАТО в източна Европа .НАТО иска Русия да е притисната и ако им се отдаде случай да нахлуят в Русия.В Прибалтика настсняват войски ,в Полша също,уж пазят тези страни.Постоянно американски кораби навлизат в Черно море .-Кой пазят в морето ,може би Турция?!?!
62
15
 
4
 
! Отговори
Ветеран преди 7 години
Такива самолетчета едно време ние с пушка ги сваляхме!
61
4
 
15
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Руснаците пазят границите си.За чий *** американците се разхождат покрай чуждите граници на десетки хиляди мили от техните.На тях трябва да им е ясно,че не са желани гости.А руснаците бранят собствените си територии и не желаят някой да надзърта скришом.Към русофобът 54: Интересно за парички от чичко Сорос ли продаваш родината си. Той сега плаща за всичко и русофобията и протестърската дейност.
60
2
 
4
 
! Отговори
ужас преди 7 години
До Анонимен 74Ти имаш сериозни проблеми обърни се към лекар,зле си човече.
59
4
 
17
 
! Отговори
факт преди 7 години
САЩ нямат място в черно море те са страна терорист и създават само проблеми,света се умори вече от тях.....
58
6
 
5
 
! Отговори
Оху преди 7 години
"Странджата" като главатар на русофилската *** не спира да ръси глупост след глупост.
57
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черно море е кафяво около Крим. Имаше един хор ако си спомняте.
56
12
 
1
 
! Отговори
Оху преди 7 години
Страхливия кораб така се разтрепери,че се изпусна (пардон- пусна една ракета) и добре че го направи на майтап,та самолетът и тоя път оцеля!
55
4
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Руснаците показват на американците ,че са следени постояно в Черно море !А нещо като снимки на руските самолети няма ли да пуснат за доказателства ?
54
5
 
14
 
! Отговори
да преди 7 години
ами ако на прелитащ самолет стоиш и се смееш значи си прекалил с дрогата,което в армията на САЩ е нещо нормално:)))))а иначе наистина гледах как американците се смееха.. докато американски транспортни самолети хвърляха от високо бронирани машини без парашут.. цял свят се смя на жалката американска армия..
53
3
 
14
 
! Отговори
Б.Х. преди 7 години
Ей , таман направихме пречиствателни станции по морето и да минат тия Су-та и пак морето покафеня.