Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб

Три руски машини са се приближили до американски кораби в Черно море
15 фев 2017 09:00,
259
Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб
Снимка: архив Reuters

Руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море на 10 февруари, каза говорител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Капитан Дани Ернандес, говорител на командването на американските войски в Европа, става дума за три отделни инцидента с американския ескадрен миноносец "Портър" и три руски военни самолета. Той определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални", съобщи БТА.

Първото прелитане било осъществено от два руски изтребителя Су-24, второто - от друг Су-24, а третото - от по-голям самолет за борба с подводници Ил-38.

От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети с цел получаване на информация, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", каза Дани Ернандес. Според него по-опасни са били инцидентите с руските самолети Су-24, защото те летели твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг официален американски представител, цитиран от Ройтерс и пожелал анонимност, уточни, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.

Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след завършването на военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край американския ескадрен миноносец "Портър".

"Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
23
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Когато на Доналд Кук им угасна електрониката, какво друго им остана на моряците? Да снимат собствената си кончина. Че да остане спомен за близките им.
31
12
 
33
 
! Отговори
Шойгу преди 7 години
Ние сме си в къщи. А чий го дири Портър тук? Нашите пилоти не знаят английски, и не са длъжни да знаят. Не ползват американски честоти, и не са длъжни да го правят. Летят в международни води, на височини, каквито преценят. Та партньорите да не мрънкат.
30
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 34Черно море да не е руско случайно? Три НАТО-вски държави имат излаз на него. Отделно до тия с памперсите май не помните онова видео където пак така прилитаха ама този път моряците снимаха и се виждаше как американците им се смеят на руската простотия.
29
11
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
махаите се американци от балканите и черно море аз искам мир а неконфликт с русия не желая воина с русия заради вашите интереси да си продаватеорьжието не желая увеличаване на разходите за отбрана бьлгария никои не янапада освен нато
28
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво правят американци в Черно море, защо си врат гагата навсякъде.
27
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорител на въоръжените сили каза, че руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море на 10 февруари, но не съобщи, че тези същите самолети си свършиха перфектно работата и изгониха американския ескадрен миноносец "Портър" от акваторията на Черно море.
26
6
 
36
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
След профучаването на руски самолети ниско над ескадрен миноносец "Портър", последния е прекръстен в "Каралайна".
25
25
 
9
 
! Отговори
Честито преди 7 години
Всички рашки са много оригинални, но като стане 3-та световна няма да има интернет да оригиналничите, а ще има само пепел.
24
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците да питат Ердоган как се действа срещу близколетящи руски щайги.
23
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом са с изключени транспондери значи няма и да им намерят останките
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващия път краварите да пратят самолетоносач. Но той ще се заклещи в Босфора, та ще се наложи руснаците да го разширят:-)
21
4
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Електрониката на кораба работи ли,или е леееко примигнала?
20
28
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Шок и ужас за жужилин... - чичко Доналд се оказа по-лош и от Обама-та... - няма да му се размине - налага се да връща Крим...
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С фиктивна покупко-продажба 6-ти американски флот мое се окаже румънски . Кво праим ся ?
18
3
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Да де,но мина време и руснаците направиха лека грешка при въздушен удар в Сирия и няколко турчета ги върнаха в насипно състояние!Путин забавя,но не забравя!
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕхКобко му е за се даде под наем на некоя НАТО-все държава дето да е на Черно море ? Сещаш ли се ? Календар не ти требе.
16
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Карам градскоМери разстоянието до България и Румъния, умнико ! НАТО- това сме ние. Имаме право на рутинни плавания
15
4
 
35
 
! Отговори
**** преди 7 години
Значи краварите били в международни води,а руските самолети не са ли били и те в международното въздушно пространство,какво реват тогава?
14
4
 
14
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Аз ли нещо бъркам,но СУ-24 не е ли фронтови бомбардировач?Какъв изтребител ви гони?
13
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаврата със савецката кочиняя е пълна.