Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София

Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен
16 фев 2017 18:42,
193
Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток", но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция. Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум, цитирана от БТА.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект "Южен поток" може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи "железобетонни гаранции" от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южен поток го спряхме под натиска на американците, дори и Баце го призна това. Иначе ползи за България има и сега управата в САЩ се смени, така че можем да действаме.
30
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
След руските тръби идват пияните руски войски!Не ги щем! Ни тръбите, ни войските!
29
4
 
0
 
! Отговори
ЦРУ преди 7 години
До 28 Ми ако си сложа 20 долара на кола ще ги вземеш ли цервул
28
10
 
3
 
! Отговори
д-р Търбухиян преди 7 години
Я, дойде мачка за погачка. Нали беше закрит въпроса, нали патока стана турски?Споко, няма да има южен паток. И турски няма да има.
27
16
 
7
 
! Отговори
Ахил преди 7 години
ти го плюеш той си мисли че дъжд го вали - ей това са руснаците няма по-големи плазмодии от тях
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то точно това е, че други ще държат врътката на газа.
25
15
 
11
 
! Отговори
Южен паток преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Банскалии като си проддоха земята, ходи ги питай къде са им милионите сега. Не могат ги пребоят докато оправят леглата в хотелите изградени върху земите, за които са мрели дедите им. Парите за строежа, ще отидат в русия, а за големите транзитни такси - поне досега русия обещава да има такива само ако тръбопровода тръгне на 100%, но те самите не разполагат с толкова газ че да го натоварят напълно. Ине България ще държи първия кран в Европа, а русия ще държи ОЩЕ един кран в Европа!
24
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само Южен поток трябва да се осъществи а и жизнено необходимия и важен за народа проект за АЕЦ Белене с руска помощ и висока технология. Няма по добри и на разумна цена на този свят от руските атомни технологии.
23
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руски "проекти" не искаме. Представяте ли си каква катострофа ще стане при евентуален проблем с тоя тръбопровод, а всички знаем "качеството" на руснаците
22
12
 
10
 
! Отговори
Рашко-говняшко преди 7 години
Мдаа, БПС още не са се задаи ад ъгъла, но вече започнахме да рестартираме проекти за милиарди, които да потекът към руските спонсори - Южен поток, Белене и др. за които вече сме платили милиарди а не сме видели и една стотинка печалба, без изгледи и да видим такава! Молодци!
21
1
 
2
 
! Отговори
Тая Мария преди 7 години
Пак ни върза да пишем по форумите за да забие вниманието в Русия.Трябва да ми даде безплатно за да и пиша под статиите.
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, не!! Ние директно руски газ не щем. Ще го купуваме диверсифицирано от Турция и Гърция. Преминавайки през Турция и Гърция газът ще забрави руския език и ще говори на развален гръцки и турски. Ние ще го посрещнем с хляб и сол на границата. Ще плащаме по-скъпо, ако трябва. Тъй рече Седесустра, тъй рече Костовустра!
19
14
 
13
 
! Отговори
Антонимен 26 преди 7 години
До Анонимен 26мисля, че е крайно време да се появи политическо движение, което да отстоява това което си написал! Вярвам, че в България все още има достатъчно образовани люде, които да застанат от идеята да се отъвем от пагубното руско влияние веднъж-завинаги!
18
22
 
15
 
! Отговори
Южен паток преди 7 години
Ей какво нещо е братската любов, отървахме се на косъм с този очевадно губещ и още повече обвърващ ни с русия договор, а сега когато начело на държавата застават българи с руски души, русия ще ни накара да й платим и благодарим, че да ни ограби. Все едно някой да те накара да си изядеш акото, но да си платиш и дадеш гаранции, че ще го направиш!
17
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лудост е да се подпише за "Южен поток". Ако приемем, то условията са такива, че лихвите по кредита от Русия са по-високи от транзитните такси и ние ще доплащаме на Русия за това, че транзитира газ през нашата територия. До тук ни докараха Гоце, БСП и ДПС.
16
2
 
1
 
! Отговори
... преди 7 години
Сь сетиш админчие...
15
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една година санкции и Володя сам ще почне да носи тръбите на гръб, само и само да стане проекта.
14
30
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
България НЕ харесва Русия. Мерси.
13
32
 
21
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 7 години
Договор, подписан с Русия, струва по-малко от хартията на която е допдисан . . .
12
11
 
26
 
! Отговори
един там преди 7 години
До патриот,То щото преди "Путин да нахуе с войски в Украйна" нямаше никакви проблеми с транзита през същата тази държава- изобщо!Е те руснаците, дори и да не се построи нито Турски, нито Южен поток, пак могат да ни доставят газ- по Северен поток-2 през Германия, Австрия, Унгария и Румъния(Сърбия). Само че тогава не само, че няма да ни плащат за транзит, ами директно или индиректно(като част от цената) ще си плащаме ние транзита през горепосочените държави!