Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София

Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен
16 фев 2017 18:42,
193
Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток", но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция. Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум, цитирана от БТА.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект "Южен поток" може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи "железобетонни гаранции" от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
9
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Ще има тръба през Черно море.....еднопосочна...отходна ....от БГ до Рассия!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Паток го местиха 10 пъти! Никога няма да го построят и не искат да го построят! За какво им е да го строят, като икономически ще е на загуба? Цялата работа е да си правят външната политика, както я разбират и доколкото могат да пречат на ТАНАП.
49
7
 
6
 
! Отговори
Христо преди 7 години
А дано стане...
48
9
 
7
 
! Отговори
Я преди 7 години
Всеки човек който поне малко има представа от икономика знае, че не съществуват проекти които имат 100 процентова гаранция за възвръщаемост на инвестициите и печалба. Включително проекти от черната икономика ( противозаконни дейности). Очевидно Русия за пореден път опитва да шантажира България с цел да я ограби. Мислете му ако госпожа лъжа докопа властта.
47
2
 
12
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 73,Нема страшно за нас, българското евроатлантици! Ще минем на ***- какво толкова! Плюем на тази недемократична руска газ!
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сънародници, да си признаем честно: Русия има дълго да чака някакви гаранции за Южен поток от София. В България и желязото и бетона са вносни:). Много ли тежат думата и гаранциите на София на международната арена? Честно?
45
5
 
3
 
! Отговори
До Ани преди 7 години
Цената е фиксирана още при Октавиан Август на 30 сребърника.Това че рублата девалвира е техен проблем.Да отиват да работят.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави ми впечатление, че антируските тролери изчерпаха опорките и почнаха да повтарят коментарите си.
43
5
 
12
 
! Отговори
Kit Chelin преди 7 години
Др. Борисооф взе решение за 16 млр. лв заем. Къде са видимите резултати от тези пари, че нещо не мога да ги открия. С тях можеше да се построи Белене. А и Южен поток е изгоден за България. Каква мъка беше за ББ да се срещне с Путин и да възобнови проекта. Много опити без резултат, защото никой не вярва на човек, който си сменя мнението по 2-3 на ден. България няма бъдеще , докато този *** човек е във властта, вместо на бунището на историята.
42
7
 
4
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Аз знаете съм радетел за подобряване на социалните условия на троловете. Всички *** трябва да се изправят като един и да поискат по-високо заплащане поради обезценяване на Рублата. Освен това вследствие на глупостите които пишат, страда тяхното добро име. При това положение бившите партийни и комсомолски секретари и техните деца ще могат да подобрят начина си на живот, който ако съдим по постовете е доста окаян. Освен това в България ще се увеличи потока от чужди /Руски/ инвестиции. Драги тр
41
10
 
8
 
! Отговори
аут преди 7 години
Тези руснаците и нашите предатели - Първанов и Станишев ни разказаха играта в Енергетиката и обрекоха България на бедност !!!!! А стига вече бе *** ! И ризите ни взехте бе, бандити и кремълски престъпници ! Оставете България на мира .......
40
11
 
8
 
! Отговори
само с гаранции преди 7 години
Путин май страда от избирателна амнезия.Не България, ами той каза и то от Анкара че спира Южен Поток.И после, то беше Южен, то беше Турски, накрая може и да няма поток.Аз дълбоко се съмнявам в желанието и способността на Русия да построи този поток, но ако се съгласим, то трябва да стане при железни гаранции че: ще получаваме газта на равни цени с Германия тръбопровода ще бъде двупосочен - за да не го спират когато им скимне ще могат да се включват и други доставчициПрочети още на: ht
39
11
 
11
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 7 години
Договор, подписан с Русия, струва по-малко от хартията на която е подписан . . .
38
2
 
3
 
! Отговори
jimmy преди 7 години
Гледат едни американски туристи днес ами те са абсолютни *** оядени от макдоналдс
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес форума е толкова семпъл и еднотипен... Да не би да упражняват децата от ГЕРБ-подрастващи?
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега България е дала около 200 милиона лева за проектиране на трасе, ОВОС, отчуждаване на терени, наеми и заплати на дружеството "Южен поток-България", което бе закрито едва миналата година. Шофьорите в него получаваха 3-4 хиляди лева. И всичко това без да бъде положен и метър тръбопровод. Сега руско-червените пеликани отново чакат с отворени човки около новия руски корупционен проект. Очаквайте от БСП да ни проглушат ушите колко е нужен.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" ...е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му..."Хе хе - некой е краднал яко. Кой спря проекта предниия път?
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проектът ще се осъществи за ужас на атлантическите плазмодии. :)Той поне не е забранен със закон, за разлика от шистовият им добив ахаххаха
33
3
 
5
 
! Отговори
Аамет преди 7 години
Роска помакинята няма да го допусне!!!
32
6
 
3
 
! Отговори
статистик преди 7 години
Някой може ли да ми каже колко процента от българите са русофили? Искам да знам колко точно разпространена е тази зараза. Мерси.