В Турция кипи трескава подготовка за вота у нас

Лидер на изселниците зове за подаване на заявления за гласуване
19 фев 2017 07:52, Красимир Ангелов
110
В Турция кипи трескава подготовка за вота у нас
Снимка: БТА

В дружествата на изселниците от България в Турция кипи трескава дейност за подаване на заявления от желаещите да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 26 март. Както е известно, въз основа на броя на подадените заявления се определя и броят на избирателните секции на територията на Турция.

Председателят на изселническата организация на българските турци "Бултюрк" Байрам Чолакоглу заяви пред БТА, че подаването на декларации от изселниците в Турция е изключително важно.

Според него намаляването на секциите, специално в Турция, на последните президентски избори от 136 на 35 е силно несправедливо. "То е де факто ограничаване на демократичните права на тукашните избиратели. Поради недостатъчния брой на секциите в Турция, много хора не можаха да упражнят правото си на вот на президентските избори", каза той.

На президентските избори в 35-те избирателни секции в Турция гласуваха 39 000 избиратели.
Но Чолакоглу прогнозира, че на 26 март пред урните ще се явят около 40-50 на сто от избирателите с двойно гражданство в Турция, което означава близо 60 000 гласа. А той е категоричен, че 35 избирателни секции практически не могат да поемат такъв контингент.

"Ето защо е изключително важно да бъдат подадени колкото се може повече заявления за гласуване, за да се разкрият повече секции и да не се повтори картината на дългите опашки от гласоподаватели поради недостатъчен брой на секциите. За разкриване на една секция са необходими над 100 заявления. Нашите дружества помагат за подаване на заявления от повече хора", каза той.

Срокът за подаване на заявления за гласуване на изборите на 26 март приключва на 28 февруари. На интернет страниците на десетките изселнически организации са поместени формуляри за заявления, както и подробни указания как да бъдат попълвани и къде да бъдат подавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
32
 
! Отговори
Во преди 7 години
По повод двойното гражданство..Ми да се огледаме как е по света..стигаме до Япония.. има поданство за чужди граждани..не мжоеш да гласуваш,и можеш да носиш например българското си име. Като искаш да си японец,..се отказваш от българското, и се преименуваш с японско. Та,..майчин език та турски имена.. та претенции та гласуване... Загубеняците сме си ние че търпим тия *** тука.Аз да питам кое е майчин език..кой е дошъл в българските земи ? И чий език е преди езика на тия неандерталци. Въпроси..
8
2
 
37
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 7 години
То това си е живо извращение!Турски граждани,плащат данъци там,а ще решават съдбата на българските?!?Ткова чудо другаде няма.Май пак сме вилает на турския шериат?Е това не го разбирам?Нашите управници турци ли са,че допускат това?И нашите мюсюлмани гласуват ли на турските избори?
7
3
 
41
 
! Отговори
2 преди 7 години
НАГЛИ ..НАГЛИ...ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ХОРА КОИТО НЕ МОГАТА ДА ПИШАТ И ЧЕТАТ НА БЪЛГАРСКИ И ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАК ЩЕ ХИВЕЕ БЪЛГАРИНА????????? Това 'организиране" на изборите не е ли манипулация на вота?????? това е един позор който се търпи от нашите политици и-диоти.
6
2
 
32
 
! Отговори
Браник преди 7 години
Защо не видях у нас избирателни секции в които да гласуват кюрди по време на избори в Турция
5
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се ЗАБРАНИ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО. Или си българин, или НЕ СИ. Нема средно положение.
4
7
 
19
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Нека отбележим предизборно, че все пак, въпреки всичките им кусури, заслуга за тези притеснения на "българските" турци имат ПФ.
3
10
 
35
 
! Отговори
нормален преди 7 години
"Според него намаляването на секциите, специално в Турция, на последните президентски избори от 136 на 35 е силно несправедливо."........................Обаче, е много справедливо турци от турция, мразещи българския народ, да определят политиката у нас.Турците винаги са били нечовешки нагли. Но то е и от простотия.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дгд
1
8
 
50
 
! Отговори
да преди 7 години
в Турция не живеят българи, а турци..изселници или каквото там ги наричат нямат нищо общо с Бьлгария, а освен това те открито мразят България, така че дори малко са им орязани секциите - трябва още