Един на всеки пет мъже: Жените са по-нисши от нас!

Силният пол смята, че жените им трябва да си стоят вкъщи
70
Един на всеки пет мъже: Жените са по-нисши от нас!
Снимка: Flickr.com

Един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, както и че мъжете са по-способни на работното място и в училище, сочи глобално проучване, публикувано днес - в навечерието на Международния ден на жената, 8 март, предаде Ройтерс.

Още по темата
Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.

"Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма", каза Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В 24 страни, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината анкетирани се самоопределили като "феминисти", но една четвърт казали, че "се боят" да надигнат глас за правата на жените.

Около половината от запитаните в Китай, Русия и Индия отговорили, че мъжете превъзхождат жените и могат по-добре да печелят пари и да се образоват, предава БТА.

Къде е България в международния контекст?

Днес ви споделихме и данни от НСИ, според които през 2015 г. продължава тенденцията повече дами в България да завършват висше образование в сравнение с мъжете, но въпреки това получават по-ниско заплащане в някои сектори за една и съща позиция, която споделят с техни колеги - мъже.

Най-голяма разлика в заплащането в полза на силния пол има в сектора на информационните технологии и далекосъобщенията, финансовите и застрахователни дейности. По-високо е заплащането на жените в сравнение с мъжете в администрацията и в строителството.

Жените са поне двойно по-малко от мъжете сред работещите, които получават над 1000 лева доход. Дори да имат същото образование като мъжете те получават по-ниски заплати, твърдят от КНСБ.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Не един на пет, а четирима на всеки пет мъже не само смятат, а и знаят, че жените са по-нисши същества от мъжете. Един на всеки пет мъже е мека китка, за това иска равноправие между половете и се числи към женския електорат. Крайно време е за се изкорени феминизмът, и тази коварна болест да бъде излекувана от обществото ни. Прав е 57! Жената освен за да ражда за нищо друго не става. За това, изобличаването на феминисткото лицемерие и гиноцентризма е крайно наложително. НЕ НА ФЕМИНИЗМА!
56
1
 
2
 
! Отговори
Kat преди 1 година
Полът е просто една социална конструкция като сексуална ориентация и раса... Демек това, че имам *** не предполага, че трябва да гладя нечии ризи и чорапи. Просто многовековния патриархат ми е отредил тази роля с техните митове за биологическа предопределеност. Това, че жените трябва да си седят вкъщи е изцяло от мъжете за мъжете, за да не изпуснат своята доминация. А как се постига доминация-като някой е по-долу и опресиран и в защита на това са измислени хиляди смешни митове!
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феминизма не представлява всички жени, мила моя, тя представлява само една посредствена и шумна прослойка. Така че честит празник на всички жени, а феминистките да се пукат от яд, че на никой не му пука за тях :)
54
2
 
3
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Мили мъже във форума и извън него ,
Ако важуавате,обичате или въобще за нещо сте благодарни с представителки на нежния пол,днес просто може да го покажете.Не е задължително с подаръци ,може с комплимент, благодарност и някакъв жест на добро отношение.Ако ли пък не,просто днес замълчете и не демонстрирайте най-лошите прояви на антифеминизъм ,защото помнете,че всеки един от вас носи половината гени на майка си, а и доста от качествата си е развил благодарение на жените.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички комплексарки могат преспокойно да полапат. Има много свестни и интелигентни жени, но те не се занимават с глупости и мерене на п-ки между половете. Тази част е запазена за нискоинтелигентните индивиди ср.али в този форум
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 57, точно в десятката приятел.
51
4
 
4
 
! Отговори
Неверник преди 1 година
И според някаква ... другарка, само 20% от мъжете си мислят, че са по-умни от жените? Или по-висши. Няма как цели 80% от мъжете да са ***!
И аз не се сещам в коя сфера жените могат да са равностойни на мъжете. Няма такава. единствено мъжете не могат да раждат и да кърмят. Всичко останало го умеят по-добре. Друг въпрос е дали имат желание да правят всичко останало.
50
6
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 1 година
"Зад всеки успял мъж стои една силна жена!"
Та...
В навечерието на Международния ден на жената 8 март да помислите, скъпи мъже, на коя близка от нежния пол да се обадите и да и подарите цвете! Празнувате или не-знак на уважение към тази, която ви е дала живот, тази която се грижи за вас и децата ви или колежка, сестра, приятелка, дъщеря! Жени бол покрай вас-една от друга по-силни и красиви!
49
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ролята която природата е отредила на жената е да си стои в къщи, да ражда и да си гледа децата. Еманципацията се появява когато на капиталистите не им стига работната ръка във фабриките и започват да наемат жени за работнички, хе им излиза и по-евтино. Жените сега ходят на работа 8 част, след това пазаруват, готвят и между другото гледат децата. Толкова са претоварени и зомбирани от еманципацията че не им се ражда вече. За това мюслимите ще ни прегазят много скоро.
48
7
 
17
 
! Отговори
Петър Папазов преди 1 година
Споделям мнението и на Орсън Уелс и на Айнщайн че жените са по-качествената част от човечеството. Те не само че го раждат но го и цивилизоват. Ние, мъжете правим по-скоро обратното - от невинните същества създаваме чудовища за нечия употреба!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторката е провела задълбочено проучване.
Междувременно полята пустеят. Няма кой да ги работи.
46
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено,че са по нисши. Всички големи учени са МЪЖЕ. Всички големи империи са се водели от МЪЖЕ. Всички технологични компании са създадени от МЪЖЕ.
Ние сме по умни,по здрави психически и по силни физически. Това е неоспорим факт.
Но това е просто природа, не е с лошо чувство!
Жените имат комплекс от това и е време да го приемат!
45
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжете са първосигнални. Ядене и секс, секс и ядене. Но жените са глупави, че им ги осигуряват. Вместо да си гледат живота.
44
4
 
14
 
! Отговори
спор преди 1 година
Такъв тип статии са за боклука!
43
6
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 година
Мдааа, кат видиш заглавието, ти е ясно, че е писано от по-ниЗши в йерархията... Няма акъл, ама дрънка.
42
0
 
2
 
! Отговори
Глезотия преди 1 година
( до 48 Оги ) :))
:)) По ме вълнуват различните ни задължения и спазването им от страна на мъжете!

пп. възможностите предопределят задълженията на пола!
41
4
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Нека имат равни права с мъжете, но това не значи, че ще имат и равни възможности.
40
5
 
16
 
! Отговори
Млад Джентълмен преди 1 година
Не мисля, че са по-низши, е утре трябва да купя цветя за сумати жени... Чувствам се роб... :d
39
4
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 1 година
Наглост и безумие в статията! От къде накъде ще сравнявате и съпоставяте жените с мъжете, м?!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 от всяка 5а жена: мъжете се управляват като ги хванеш за ... шлифера, т.е. тъпички са.