Един на всеки пет мъже: Жените са по-нисши от нас!

Силният пол смята, че жените им трябва да си стоят вкъщи
7 мар 2017 17:45,
70
Един на всеки пет мъже: Жените са по-нисши от нас!
Снимка: Flickr.com

Един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, както и че мъжете са по-способни на работното място и в училище, сочи глобално проучване, публикувано днес - в навечерието на Международния ден на жената, 8 март, предаде Ройтерс.

Още по темата
Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.

"Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма", каза Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В 24 страни, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината анкетирани се самоопределили като "феминисти", но една четвърт казали, че "се боят" да надигнат глас за правата на жените.

Около половината от запитаните в Китай, Русия и Индия отговорили, че мъжете превъзхождат жените и могат по-добре да печелят пари и да се образоват, предава БТА.

Къде е България в международния контекст?

Днес ви споделихме и данни от НСИ, според които през 2015 г. продължава тенденцията повече дами в България да завършват висше образование в сравнение с мъжете, но въпреки това получават по-ниско заплащане в някои сектори за една и съща позиция, която споделят с техни колеги - мъже.

Най-голяма разлика в заплащането в полза на силния пол има в сектора на информационните технологии и далекосъобщенията, финансовите и застрахователни дейности. По-високо е заплащането на жените в сравнение с мъжете в администрацията и в строителството.

Жените са поне двойно по-малко от мъжете сред работещите, които получават над 1000 лева доход. Дори да имат същото образование като мъжете те получават по-ниски заплати, твърдят от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
20
 
! Отговори
до 38 Анонимен преди 7 години
Каква любов какви 5лв... Мъжете са привлечени от визуални признаци на фертилност (ханш, бомби, красота, младост), Жените от признаци за ресурси и закрила (пари, височина, мускули). Проста еволюция...
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това заглавие е типичен пример за манипулация, в случая много евтина и елементарна. Я го сравнете по внушение със заглавието: "80% от мъжете смятат, че жените са равностойни на тях."
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За секс мислят създания с тестостерон над определена концентрация в кръвта, жените мислят за любов.Съвсем друг въпрос е, че инстиктът да роди дете е толкова силен, че дори в един отявлен зад-ник, жената вижда достоен обект за любовта си.Всъщност жената обича истински децата си.Мъжът е необходимото зло.
30
4
 
4
 
! Отговори
Да живее равенството преди 7 години
Те жените толкова се втренчиха в това равенство и еманципация, че забравиха какво им е основното предназначение...затова нискочелите "правоверни" скоро ще ни претопят...
29
7
 
5
 
! Отговори
Средно IQ преди 7 години
Дайте на една жена пари и и гледайте сеира...
28
8
 
6
 
! Отговори
Тъпа батка преди 7 години
Така е, а жените понежа са много оправни и средноихтелигентни са изобретили най-древната професия, в която са много добри и до днес...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спектърът на IQ при мъжете е по-широк, но като цяло повечето са по-тъ-пи-чки, защото функционират в йерархия и се подчиняват на по-голямата батка.Уникално е, да вземем нашата действителност!Като прибавим и ефекта на Крюгер-Дънинг т.е., колкото по-***, толкпва повече си вярва, направо сме го закъсали.
26
0
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Леля Гошка със средно IQ ли е ?
25
11
 
9
 
! Отговори
Ама много ясно ! преди 7 години
Ама разбира се че жените са по-способния пол...то колко художници, поети, композитори има жени, а за учени да не говорим...да не повдигаме темата и за шофирането...там нЕмат равни, много са добри...изобщо всичко им е на 6, мъжете им дишаме прахта... ако не бяха тия проклети 5-6 дни всеки месеца дето всичко им е криво чудеса щеше да има...ама ей на, нали трябва деца да раждат...съдба
24
2
 
8
 
! Отговори
Леля ви Гошо преди 7 години
Други интересни изследвания по темата показват, че средностатистически жените имат по-високо IQ. При повечето жени стойностите са около средните, докато при мъжете спектъра е много по-широк, т.е. има повече гении, но има и повече тъпани
23
0
 
8
 
! Отговори
Дискриминация преди 7 години
Мъжете са глу.паци защото работят по-дълго 3 год., а умират по-рано с 10 г. Това е дискриминация по пол.
22
2
 
4
 
! Отговори
Леля ви Гошо преди 7 години
За заплатите:Мъжа е по-склонен да остава до късно и да работи по празниците, докато жената ще предпочете да отиде на вечерното представление на дъщеричката си. Освен това по еволюционни причини мъжете са по конкуриращия се пол. Отделно има и проучване, че мъжете надценяват възможностите си, докато жените се подценяват. Мъжа ще поиска по-висока заплата или повишение, жената няма да е толкова самоуверена във възможностите си
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе умници, колко от вас бяха отличници в училище?Естествено, че жените са по-интелигентни от повечето мъже дори само, защото са майки и трябва да отгледат успешно рожбите си в това число и мъжките.В прирадата също е така-слоници, лъвици, паяци.Е, при *** патки-те, упс, батките са на почит, защото въпросните са достатъчни агресивни, и могат да затрият цяло стадо.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно вярно!
19
8
 
8
 
! Отговори
Кой прави това изсл. преди 7 години
От тези 4-*** две са жени и двама са глу.паци. Това е абсолютна глу.пост. Все едно 1 от 5 - *** смята, че реките текат нагоре. Трябва да видиш просто съотношението мъже/жени нобелови лауреати, а то повече от 100 към 1. И когато жена взима Нобел има и мъж с нея. Например двете семейства Кюри.
18
6
 
9
 
! Отговори
Утопия преди 7 години
това равенство е като равенството при комунизма...една утопия, която изкуствено се налага от известно време насам, затова западната цивилизация запада и се изражда...мъжът и жената трябва да имат равни права разбира се, но това не означава че имат равни способности и възможности. Жената е устроена физиологично по различен начин и точно там мъжете имат предимство!
17
6
 
10
 
! Отговори
Inter преди 7 години
Наистина заглавието е леко подвеждащо, няма хора по-низши и по висши (да ме прощава Ницше) с изключение на хуманоидите (***) от Близкия изток, но това е друга тема. НО.., както винаги има едно но. Разликата е в менталиката. У жените няма нито благородство, нито разни подобни - сложи две в един офис и гледай цирк Буш на живо. Изключенията са толкова редки...
16
4
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
тва низши висши е измислица на някви идеалисти, жените не са по-низши, но ако не си седят в къщи да гледат деца, скоро идват *** и въдворяват правилния предписан от природата ред.
15
0
 
7
 
! Отговори
Квииик преди 7 години
Ай на бас че са мюcлитa!
14
2
 
3
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Така си е но все пак нещо трябва да се клати ..