Един на всеки пет мъже: Жените са по-нисши от нас!

Силният пол смята, че жените им трябва да си стоят вкъщи
7 мар 2017 17:45,
70
Един на всеки пет мъже: Жените са по-нисши от нас!
Снимка: Flickr.com

Един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, както и че мъжете са по-способни на работното място и в училище, сочи глобално проучване, публикувано днес - в навечерието на Международния ден на жената, 8 март, предаде Ройтерс.

Още по темата
Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.

"Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма", каза Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В 24 страни, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината анкетирани се самоопределили като "феминисти", но една четвърт казали, че "се боят" да надигнат глас за правата на жените.

Около половината от запитаните в Китай, Русия и Индия отговорили, че мъжете превъзхождат жените и могат по-добре да печелят пари и да се образоват, предава БТА.

Къде е България в международния контекст?

Днес ви споделихме и данни от НСИ, според които през 2015 г. продължава тенденцията повече дами в България да завършват висше образование в сравнение с мъжете, но въпреки това получават по-ниско заплащане в някои сектори за една и съща позиция, която споделят с техни колеги - мъже.

Най-голяма разлика в заплащането в полза на силния пол има в сектора на информационните технологии и далекосъобщенията, финансовите и застрахователни дейности. По-високо е заплащането на жените в сравнение с мъжете в администрацията и в строителството.

Жените са поне двойно по-малко от мъжете сред работещите, които получават над 1000 лева доход. Дори да имат същото образование като мъжете те получават по-ниски заплати, твърдят от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
я стига преди 7 години
Глупости,глобално проучване къде?в арабския свят ли?
12
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената не е като човека. Ти я таковаш тя те целува и вика обичам те
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз съм един от тези пет
10
0
 
8
 
! Отговори
ай сега преди 7 години
Жените и мъжете просто са различни.По принцип мъжете са по-малко защитени и са по-изложени на опасност да останат без работа. По-рядко висят на топло в канцелариите, но когато работят са по-натоварени и произвеждат повече. Тази част от мъжете са и по-добре платени.Проучването е едностранно и е предназначено да прокара вреден дневен ред.
9
8
 
8
 
! Отговори
ined преди 7 години
Жените не са като хората
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е от тестостероновата интоксикация.Хората вече са дешифрирали човешкия геном и е доказно, че разликата м-у половете е един ген-четец наречен срай ген.Има една интересна класация:жените са средно интелигентни, а мъжете се разделят, както следва:немалка част са с IQ под 60(тези стават за камикадзета), голяма част са средно интелигентни-IQ около 100(обичам да наричам тази огромна част от човечеството посредствени) и много малка част, да, предимно мъже са с IQ над 120-тези не пишат по форуми.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това пак някой с абонамент за психиатър пише статии. Какво значи неравни? Ами нали днес аз ще заведа детето да си играе, после той. Нали днес аз ще изчистя и после той? Нали днес аз ще се разболея и той ще се грижи за къщата и после аз? Какви са тия сектанти? В гората ли са расли, нямам представа. Нали сте заедно , бе хора?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има грешка в заглавието.За това се предполага какво е съдържанието.
5
2
 
16
 
! Отговори
а преди 7 години
Когато хората осъзнаят, че мъжете и жените сме части от една и съща монета, подобни анкети просто няма да има!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mnogo ste otvoreni bree.Ne dai si Boje se sluchi neshto i sami v kenefa nemojete da idete i kakvoto seete tui i shte junete.Samo na Balkanite ima takova mislene i razbira se junete samotata v mujestvo i harakter s dve rakii do 2 metra stavate,bogatashi,znaeshti,razbirashti vsichko,no ne i suprugite si i suotvetno yadete durvoto v jivota,no niama strashno izlezte navun i shte se ochovechite da pomagate na suprugite si,inak nikoya niama da vi turpi...shiroka tema
3
8
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Има жени които позволяват да се държиш с тях като с по- низши ,има и еманципирани жени които се смятат за по- висши.Честно казано ,мястото на жената не само и единствено в кухнята ,но трябва и там да прекарва време .Бели жени ,с образование,ценности и станали майки ,уважавам.Останалите са по- низши в действителност
2
1
 
19
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ами, всичките сме един дол дренки.....фани единия удари другия....пък и то мъжете стават все по женствени а жените все по мъжествени така че равенството предстои
1
2
 
24
 
! Отговори
elisk преди 7 години
Защо цял ден публикувате сексистки статии? Явно умишлено преди 8-ми март!