Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция

Все повече гърци искат българско гражданство
8 мар 2017 19:00, Елка Василева
311
Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция
Гръцка таверна в Сандански. Снимка: архив, Reuters

Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България. От репортаж на гръцката телевизия СКАЙ става ясно, че все повече гърци проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство. За повече подробности Дойче веле разговаря с гръцката журналистка Зое Кацаянаки и с българския адвокат Борис Харизанов.

Все повече гърци приемат българско гражданство или обмислят такъв ход, се казва в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ. Според авторите основните им мотиви са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България.

Редакторката на репортажа Зое Кацаянаки разказва, че след като хиляди гръцки компании през последните години са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България, журналистите напоследък констатирали сходна тенденция и при самите гърци.

Екипът на телевизия СКАЙ изброява 14 такива случая само в последно време, а в репортажа се твърди, че в момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство.

За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Зое Кацаянаки и добавя: "От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни".

"В Гърция оцеляването е трудна работа"

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва: "Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%".

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата? "Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа", казва Кацаянаки.

Българският адвокат Борис Харизанов работи именно с гръцки фирми, регистрирани в България. Според него "приливната вълна", която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима: "Защото бизнес климатът в Гърция не е добър. Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно".

Борис Харизанов има адвокатски кантори в София и в Петрич и счетоводна къща в Петрич. Той работи главно с малки гръцки фирми - в сферата на услугите, на IT-технологиите, търговията и транспорта. Харизанов и неговите колеги помагат на гръцките предприемачи да се ориентират в България и да се нагодят към бизнес-правилата в страната.

"От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция".

България извлича ползи

А каква е ползата за българската хазна от присъствието на гръцки фирми в страната? На този въпрос Харизанов отговаря така: "Мога да Ви кажа, че от нашите фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%".

Авторите на репортажа по СКАЙ твърдят, че редом с гръцките фирми към България се насочват главно три групи гръцки граждани: пенсионери, служители и студенти.

Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната - защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация, се казва още в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нас българите ни трябват само трите стълба,сигурност,предвидимост и дохот от ....само 1500-2000лв и сме царе!Повярвайте ми!И това е постижимо и то в обозримото бъдеще!Има само един проблем,да не се гласува за бсп и дпс!Това е!
221
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko borisov i negovata strategia dava rezultati.ako niakoi laje protivnoto luje sam sebe si
220
8
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименГлупости. В България също се живее много добре ! Тук е най-евтино спрямо цяла европа.Всеки смята как взема 700-800 евро пенсия и ги харчи тук, но реалностите са други.Вземаш 800 евро пенсия, плащаш 500-600 евро квартирата, плащаш си нет,тв и нищо не ти остава. А за собствено жилище навън можеш да мечтаеш само. Ако имаш 100 квадрата например би платил годишно 2000 бона данък. Да не говорим и за смет и други. В България се живее най-евтино ! Дори и с 200лв. пенсия и собствено жилище
219
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идват насам - защо? С помощите, които им дава Гърция и в частност ЕС, тук може да не работят, а да си живуркат. Тези пари са чужди и за България са от полза. Тук стандарта е по-нисък при всички положения.
218
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСкат български паспорт заради ниските данъци. Ама все още си имат БЪЛГАРКИ ДОМАШНИ ПРИСЛУЖНИЦИ. На кой ги разправяте тези глупости, че са по-бедни от нас, след като ние ходим да и прислужваме
217
5
 
30
 
! Отговори
13797 преди 7 години
ЕДИН ЧАС СЕ ЧУДЯ, ДА СЕ СМЕЯ ЛИ ИЛИ ДА РЕВА?
216
1
 
11
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИ СТЕ !!!!! преди 7 години
Възможно ли е да сте толкова неграмотни?!! Разбирам, че поевтиняхте много и нямате 1 журналист, но взимайте поне грамотни студенти! Възможно ли е с такова изречение да започва, даже не сте си я прочели 1 път!"Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България".
215
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 251 Нямаше руска окупация,а по-страшно окупация от български дупелизци ,които на 2пъти искаха да направят държавата съветска република,дори на руснаците им стана неудобно.Всички държави/дори Румъния която отказа да прати войски в Чехословакия/които бяха комунистически се стремяха да имат и собствен вид комунизъм,само *** комуниста копираше и се подмазваше на Москва.
214
1
 
7
 
! Отговори
!!!???? преди 7 години
Доживях!!!
213
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати измислената статия! В България се "живее по-добре от Гърция", Вие наистина ли го вярвате това?! Когато видя гъркини на възраст 38-52г да прислугват на български пенсионери, когато видя гърци да работят по българското поле и когато видя млади гъркини да продават телата си за по 50 евро на българи, тогава и аз ще кажа "Доживяхме, в България се живее по-добре от Гърция". Но това едва ли ще се случи скоро с оглед на политическият ни елит и нашето овче мислене!!!
212
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехаааа, по-големи глупости отдавна не бях чел.Значи да очакваме скоро гъркините да започнат да пристигат масово в България ,да чистя и готвят и да бършат ***.Гръцки студенти тук беше пълно и през соца.Главно заради по-ниските такси.Другите неща са заради данъците.
211
7
 
10
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Абе то и през 1989 при Тодор Живков беше що годе, обаче като дойде Луканов стана ад. Сега, като дойде Нинова с дружката си Гергов ще си спомним и "За Бога братя не купувайте!", и Лукановата Зима, и Жан Виденовата инфлация, и кредитните милионери, и Тройната Ламя с Хидроинженера, и Закона на Станишев забрана за съдебно дирене за злоупотреби. Народ, който не помни историята си е обречен да я изживее отново!
210
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.Н -ФАЛШИВИ НОВИНИ !
209
2
 
41
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Не престанахте да пишете глупости все едно на среща ви седят телета и ви вярват на глупостите. Гърците искат Българско гражданство заради данъците, всичко друго е алабала.
208
0
 
5
 
! Отговори
Не е Елка преди 7 години
До EdnaНе е Василева, тя е журналистка, която само препредава какво е казала гръцката Скай.Просто те уведомява какви новини във връзка с България излизат в чуждите медии.
207
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Palna laja
206
1
 
7
 
! Отговори
francuzoika преди 7 години
as dopre si jiweq i w garciq ne e lo6o
205
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо мразите гърците.Когато в началото на деветдесетте масово хората бяха уволнявани и останаха без пари ограбвани безскрупулно,много хора бяха приютени от нашата съседка.Познавам доста от първите емигрирали,които успяха добре да устроят живота си .Купиха си хубави домове.Изучиха децата си.Вярно ,че са работили унизителни според нашия манталитет дейности,но все пак е било лъч надежда.
204
0
 
8
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
До Малко реализъмТи смяташ ли че Про*** журналист пуснал тази статия не осъзнава че това е манипулативно информиране? естествено че е поръчка!
203
0
 
20
 
! Отговори
Made in Bg преди 7 години
Вярно е че има регистрация на гръцки фирми в БГ, но повечето са с фиктивна цел да се пестат данъци. И това че в БГ данъка е 10% е пълна лъжа такси и др. стават поне 40%, Осигуровките за един работник също е 42 %. Пълни лъжи в Гърция в доста сектори ДДС все още е 13% а при лекарствата е 6%. Гръка повярвайте е много ама много по добре от Българина дори е в района на Серес където се води за най бедната част на Гърция нещо като северозападна Бълагрия само дето няма каруци а замеделието им на ниво!