Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция

Все повече гърци искат българско гражданство
8 мар 2017 19:00, Елка Василева
311
Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция
Гръцка таверна в Сандански. Снимка: архив, Reuters

Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България. От репортаж на гръцката телевизия СКАЙ става ясно, че все повече гърци проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство. За повече подробности Дойче веле разговаря с гръцката журналистка Зое Кацаянаки и с българския адвокат Борис Харизанов.

Все повече гърци приемат българско гражданство или обмислят такъв ход, се казва в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ. Според авторите основните им мотиви са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България.

Редакторката на репортажа Зое Кацаянаки разказва, че след като хиляди гръцки компании през последните години са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България, журналистите напоследък констатирали сходна тенденция и при самите гърци.

Екипът на телевизия СКАЙ изброява 14 такива случая само в последно време, а в репортажа се твърди, че в момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство.

За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Зое Кацаянаки и добавя: "От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни".

"В Гърция оцеляването е трудна работа"

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва: "Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%".

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата? "Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа", казва Кацаянаки.

Българският адвокат Борис Харизанов работи именно с гръцки фирми, регистрирани в България. Според него "приливната вълна", която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима: "Защото бизнес климатът в Гърция не е добър. Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно".

Борис Харизанов има адвокатски кантори в София и в Петрич и счетоводна къща в Петрич. Той работи главно с малки гръцки фирми - в сферата на услугите, на IT-технологиите, търговията и транспорта. Харизанов и неговите колеги помагат на гръцките предприемачи да се ориентират в България и да се нагодят към бизнес-правилата в страната.

"От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция".

България извлича ползи

А каква е ползата за българската хазна от присъствието на гръцки фирми в страната? На този въпрос Харизанов отговаря така: "Мога да Ви кажа, че от нашите фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%".

Авторите на репортажа по СКАЙ твърдят, че редом с гръцките фирми към България се насочват главно три групи гръцки граждани: пенсионери, служители и студенти.

Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната - защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация, се казва още в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си много *** та да твърдиш че в Бг е по-евтино от Гърция.Съотношението цена/качество е в пъти по-добро в Гърция.Живеем цяло лято в Гърция. Всичко е БЕЗ ПАРИ на фона на *ната които продават в Бг.Само безмозъчен тиквар би харчил пари в Бг вместо в Гърция.
181
1
 
13
 
! Отговори
Циник малака до 210 преди 7 години
А така моето момце - изгонете ги - сицки гръцки фирми....и теа другите (дето си ги написал с мноого мъницки букви) лидл..метро...карфур...та да остане само мостния бизнес на Делян Пеевски..Георги Гергов...и Ветко Арабадзийски! И тогава - сте цъфнете, и вързете веце!На нас такива ни требват - като тебе - да не му мислат много, и да сменят ***, и памперсите на гръцките пенсионери!Йехара паликари!Браво малака - голем си!
180
1
 
2
 
! Отговори
Циник малака преди 7 години
Ааа...забравих да спомена и мостната армия на дързавата Андора...и те имат 20тина каласника...и ракетите ги ползват най-веце по нова година...и националните празници! Както е тръгнало сте трябва да си изберете - гръцка музика...или зурни и маанета!Сте ви завладеем...лекар до лекара...и пенсионер до пенсионера! Който е хитър сте отвори фирма за гледане на стари гърци! Гладен нема да остане!
179
11
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
всички гръцки фирми трябва да бъдат изгонени от България, заедно с лидл, карфур, метро и прочее пиявици които ограбиха българския бизнес и държава.
178
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция."---Е, де! Е, де! Посмали ***(л)го!
177
0
 
7
 
! Отговори
Циник малака преди 7 години
Тва Сан Марино, Люксембург , Монте Карло, Швейцария ( имат велосипедни цасти...*** мноого са сладицки знаци ) са все на ръба на мизерията! Заавлиите едвам кретат без ракети СС 20...21...22...23...24..и так дале!Ние ви излъгахме...и скоро са ви превземаме веце! Гърция стана скъпо за зивеене...сте ви превземем...и пак сте си зивеем охолно-както бееме свикнале последните 20тина 30 години!И пак сте е хубаво да се радвате - суфлаки, и сиртаки ...е по-добре от кюцеци...зурни...и никви свински пързоли
176
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения начин ,да се засилят гърците масово да живеят в България е ,ако избухне война с Турция,с другите й съседи Македония и Албания и да избухне тя ще 1-2 дена,докато гърците стигнат до Скопие и Тирана.Докато с турчулята ,гърците може и да издържат 4-5месеца,докато турците не им разсипят държавата и тогава ,може и да сме по-добре от Гърция,...ама като се позамисля и това не е сигурно!
175
1
 
8
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Razbira se,che v Bulgaria se zivee po-dobre s GRACKI DOHODI. Politikata na garcite e da se izkarvat bedni,neshtastni,edva izdarjashti natiska na krizata.Razbira se,che tova se pravi celenasocheno,za da predizvikat sachuvstvie i zabluda na Evro zonata,za da im davat i oprostiavat miliardi s cel da podarjat nerealnija si visok standart na garba na cjala Evropa.Tova e istinata.....
174
1
 
8
 
! Отговори
Циник малака преди 7 години
Ауууу...процетох цялата статия , и много се смях.Момцета, и момицета....ние сме си свикнале на висок стандарт...и кото ни стане скъпицко у нас..се оглездаме за по евтинко! Да е зива и здрава госпоза Меркел...пак сте я караме по-добре от вас! Преди от мързел , си поръцвахме български слуги у нас...сега му намерихме цаката пак - сте се местим при слугите - та да ни излезе по евтинко! Кавкво толкова трудно има за разбиране...и айде от нас да мине - сте ви създадем някое и друго работно място с МЗ!
173
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страшна логика вадят някои, нямало гъркини които да гледат бг пенсионери.. еми кой им е виновен на тия изпадналите българи че са стигнали дотам че да гледат гръцки пенсионери? В България има МНОГО високоплатени работи но явно че тези "невероятни" кадри не ги покриват и ходят да чистят на гръцки пенсионери.
172
2
 
3
 
! Отговори
до Канев преди 7 години
Губиш баса-служих 86-88г в артилерийския полк в Сливница.Друго искам да ти кажа-тази доктрина за силна армия и съответно богата и просперираща държава е била валидна може би до преди 30-40г.В момента голяма част от държавите с най-висок стандарт и качество на живот нямат големи и силни армии.Трябва да се стремим към този модел.
171
0
 
5
 
! Отговори
kanev преди 7 години
Истината е, бе и царство България и комунистическа България разчитаха в много голяма степен на българските въоръжени сили! Винаги! Те са били неотменим елемент от българската държава и никое правителство от 1878 г. до 1989 година не е скъпяло средства за въоръжаване на БА. Друг е въпрос за следвоенното положение след Ньой, но постепенно София отхвърля и тези изкуствени и насилствени ограничения на Великите сили за БА. Сега БА вече е само помен. Тъжно, братя българи, тъжно...
170
1
 
0
 
! Отговори
kanev преди 7 години
198 хващам се на бас, че не си служил в БНА,а примерно през 1999-2000 година, може и след това. Повярвай ми,не е едно и също. Но да приемем,че си Тома Неверни. Още древните са казали-историята е учителката на народите.Погледни историята.Виж какво прави българския войник по време на войните за Национално обединение, например в ПСВ,когато не е бил толкова добре материално и технически осигурен, както БНА по-късно! Мислиш ли,че БНА щеше да изложи предците си при по-доброто си тех. осигуряване даже?
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука някой се изказват пренебрежително към БНА,много се съмнявам да са служили по онова време,както те твърдят.Едно от малкото добри неща при управлението на държавния строй,наречен комунизъм ,беше армията ни.Рано или късно историците ще го признаят.
168
0
 
0
 
! Отговори
kanev преди 7 години
До Нека сме обективниДа, предвиждаше се части от Съветската армия да ни помогнат, срещу Турция и Гърция, естествено, но не това е залегнало в основата на българската военна доктрина тогава. Когато се удържи отбр. рубеж, да се КОНТРААТАКУВА и бие! Това не са мои думи, а на доцент Станчо Станчев, полковник от резерва на Българската армия и бившия началник на научната секция за военноисторическите изследвания към Института за перспективни изследвания за отбраната на военната академия "Г. Раковски
167
4
 
3
 
! Отговори
до Канев преди 7 години
Канев,бас хващам,че си бивша фуражка на която младините са минали в така наречената БНА.Затова и гледаш с носталгия онези времена.182 ри е много прав.Това ,с което съм запомнил БНА за простотии,извращения,остаряла техника,раздут щат и некомпетентно управление.Служих в бойно поделение 86-88г,когато би трябвало да е разцвета на т.н.БНА
166
2
 
4
 
! Отговори
Баладжия преди 7 години
Само пари са ви в устите, мързели безморални. До няколко години гърците ще получават и по-ниски заплати от нас, надявам се от вас вечно недоволните - не. Тогава какво, като вечния ви блян - пари, ще са им в по-малко? ИСКАМЕ ПРОМЯНА, РЕВОЛЮЦИЯ!СТИГА ГЛУПОСТИ!Искате само повече пари с по-малко работа и по-малко отговорности! Е, не става така! Нито законите, нито престъпността са ви проблем! Точно масовия българин, беден и обран, е първоизточник, защото само другите са виновни, ние - жертви!
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам болна майка,дали да не си взема,да я гледа някоя гъркиня срещу пенсията й от 236лв./има право и на добавки коледни и великденски/Само да не излезе,че написаното в статията е лъжа?Защото някой новини в,Днес"бг.ми звучат като клюки от седянките на бабите на село.
164
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ракетите , които имахме едва ли щяха да достигнат Анкара , но и Истанбул е достатъчен . Друг е въпроса 1е с конвенционалните бойни глави нямаше да сринат нищо , до. ССлри и ако случайно оцелят . След като има 7милиона българи , които искат грътско гражднство и никой не им го дава , дали че 14 гърци са взели българско е новина ? По-скоро куриоз
163
0
 
5
 
! Отговори
kanev преди 7 години
До Нека сме обективниДа бъдем. Наистина оперативно-тактическите комплекси СС-23 можеха да сринат Истанбул. Не знам дали знаеш, но СССР е продал единствено на БНР тези мощни ракети, свръхоръжието на армията ни. В другите страни от Варшавския д-ор също имаше от тях, но те не бяха собственост на ГДР, да речем,просто бяха дислоцирани там.Не се учудвай за насищането на БНА с въоръжение: това е най-добрия период за нея откъм въоръжаване за нея в новата ни история! Мобилизационна възможност огромна!