Европа: Различните скорости не са срещу вас

Не можем непрекъснато да се съобразяваме, че някъде има избори, казва Меркел
10 мар 2017 22:50,
300
Европа: Различните скорости не са срещу вас
Снимка: БТА
Европа на различни скорости не е сценарий срещу България и Румъния, те вече участват в такива по-тесни съюзи със стари и с нови членки.
 
Това коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешния лидерски дебат за бъдещето на Европа в Брюксел.
Още по темата
 Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим.
 
"Ние вече имаме тази Европа на две скорости", каза председателят Юнкер, като добави, че не бива да се водят безсмислени дебати.
 
Смисълът на Европа на разллични скорости е, че тези, които искат да вървят по-бързо, не бива да бъдат бавени от другите, които не желаят да полагат допълнителни усилия, каза той.
 
Юнкер посочи, че така нареченото "засилено сътрудничество", което беше въведено с Лисабонския договор през 2009 г., позволява на държавите, които не желаят да следват определени политики, да не участват в тях. Всички имат право да преговарят за условията и да преценят дали това работи за техния интерес, напомни той. 
 
България участва вече в 5 такива формата, сред тях за уреждане на имуществени спорове при разводи, за единното европейско патентно право и за патентния съд и е заявила желание и за европейската прокуратура. 10 от 19-те държави от еврозоната пък преговарят за въвеждане на данък върху финансовите транзакции.
 
По-рано президентът Радев е заявил пред останалите лидери, че "не може да има едно тяло на две скорости". Той съобщи, че е предложил от текста на декларацията от Рим да отпаднат "всички думи", които могат да се тълкуват като разделяне на скорости, както и че е поискал да бъде изрично написано, че парите за подпомагане на по-изостаналите членки на съюза ще продължат да се дават и след излизането на Великобритания от ЕС.
 
В отговор Юнкер посочи, че предложението на Комисията за Европа на скорости, няма отношение към образуването на европейския бюджет.
 
Съюзът, който европейските лидери днес са обсъждали, ще е по-свободен и никой няма да бъде изключен от него или наврян, в кръгове", обясни германският канцлер Ангела Меркел. Тя каза, че всичи държави ще имат достъп до общите проекти, но не не всички ще участват в тях, например ако нямат нужда.
 
Сред новите политики, които Меркел посочи, са отбранителният съюз, който досега беше блокиран от напускащата Великобритания, както и активизиране на отношенията с Африка. Акцент ще бъде поставен върху довършването на цифровия пазар, откъдето се очаква отварянето на нови работни места, на общия пазар и на свободната търговия.
 
"Европейският съюз трябва непрекъснато да се премоделира", заяви Меркел. Тя добави, че Европа иска активно да участва в глобализацията, а не да се крие от нея.
 
В същото време Радев изтъкна, че паневропейски проекти като търговското спорумение с Канада СЕТА са създадени в полза на силните икономики и ще навредят на слабите. Сред компромисите, които България трябва да прави, за да е член на ЕС, той посочи и плана "Юнкер" - най-важната инициатива на настоящата Европейска комисия, коята цели да стимулира частния бизнес за финансиране на проекти от общоевропейски интерес. Същото било положението и с качеството на храните, както и с цената на труда в България.
 
След срещата, като се позова на предстоящите избори в България и в Холандия, Меркел каза, че Европа не може да се съобразява с факта, че в някои държави предстои гласуване, защото избори в различни държави от ЕС има непрекъснато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
27
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
За всичко е виновен *** и неговите слуги от уикилийкс!
13
0
 
19
 
! Отговори
пери преди 7 години
Няма страшно. Нещата ще се обърнат, точно както ЕС не се е сетил да предвиди. Щото много от работещите там българи на стари години може да се върнат обратно в БГ и да получават пенсиите си от същите тези страни, ще си живеят добре и ще си ги харчат у нас. Тогава да видим дали на ЕС ще му хареса и на страните, чийто бюджет ще олеква към нашата страна.
12
10
 
13
 
! Отговори
Чилингиров преди 7 години
Да оставим настрана ползите и вредите от ВС, обаче българите по бит и душевност не принадлежат към западния свят, затова трябва по-скоро да напуснем ЕС дори с риск за затънем и да се обърнем на юг и изток.Така ще намерим естествената си среда.
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюкселските зелки страдат, че го няма нашето едро добиче, да го нахранят и да кротува. То нито ги чуваше, нито ги разбираше - потупат го, конграчулейшънс и то подписва като селски кмет.
10
25
 
11
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Поредния провал на България. И копнеещия за примитивна Русия народ.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Май началниците не са свикнали България да изказва становище и влязоха в обяснителен режим?"То поради това Юнкер се е изненадал, очаквал е просто да направим чупка в кръста и да подпишем всичко без възражения. Няма да му се получи номера, първо ще се дебатират сценариите и след това ще се вземе решение по кой от тях да се действа.
8
1
 
15
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Накъде са се забързали пък по-можещите ? Понякога е по-добре на заден ход, отколкото с пълен газ напред към пропаста.
7
22
 
7
 
! Отговори
Бордолезов преди 7 години
Най-ме кефят навиячите дето реват че сме миели *** и чинии на запад. Ами кой за каквото е учил бе драги!
6
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май началниците не са свикнали България да изказва становище и влязоха в обяснителен режим? За разлика от тях, аз изпитвам истинско удоволствие, че ни представлява човек прям и конкретен, за когото виеватите Брюкселски локуми не са приемливи. Браво! Само така, Президент Радев!
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Юнкер заяви, че е бил изненадан, че някои лидери са решили да коментират 5-те сценария на Еврокомисията, след като трябвало да обсъждат декларацията за бъдещето на ЕС, която трябва да приемат след 10 дни в Рим."Люксембурецът на *** ли се прави? Нали 5-те сценария очертават бъдещето на ЕС? Трябвало да обсъждат декларацията... абе пич, първо трябва да се обсъдят сценариите и след това да се начертае курса, който ще се следва.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая Ангелина съвсем се самозабрави. Това с изборите в държавите от ЕС ... да не намеква, че всички след нея, Оланд, Камерън, Плевела ... са и ще бъдат случайно попаднали на най-високите постове? Съвсем се е взела на велика и незаменима.
3
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanСтопанството и армията беше леш още доста преди да влезем в ЕС , ама като за късопаметни мнението ти е 6
2
28
 
12
 
! Отговори
Бай Брадван преди 7 години
Както винаги зеления чорап се изказа неподготвен , той веднага си представил как един самолет може да лети с две различни скорости едновременно и е стигнал до извода, че ще се разпадне. Абе много е умен спор няма.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не са срещу нас. Проникнаха в нас. Отзад. Сега вече сме разхлабени и не сме интересни. Получаваме мощен шyт в разработените задни карбуратори.