Москва притеснена от избора на Тръмп за посланик в Русия

Джон Хънтсман е смятан за "ястреб"
Обновена: 10 мар 2017 14:18 | 10 мар 2017 13:37, Елка Василева
66
Москва притеснена от избора на Тръмп за посланик в Русия
Джон Хънтсман. Снимка: БТА

Съобщенията, че Джон Хънтсман ще е следващият посланик на САЩ в Русия, предизвикаха притеснения в Москва, предаде Ройтерс.

Руски официални лица отбелязаха, че Хънтсман е "ястреб", а прокремълските медии припомниха, че той е известен с враждебната си риторика по адрес на Русия.

Служител от администрацията на президента Тръмп съобщи в сряда, че Хънтсман, който е бил кандидат за президент на републиканците и посланик в Китай и Сингапур, е приел предложението на президента да представлява САЩ в Москва. Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Руско-американските отношения в момента са в най-ниската си точка след Студената война след събитията в Украйна и обвиненията за хакерски атаки и руска намеса в изборите в САЩ и руските власти следят за признаци докъде може да се сринат, посочва Ройтерс.

"Изборът за посланик в Москва е много показателен", заяви руският сенатор Алексей Пушков, който преди е изразявал надежда, че при Тръмп отношенията между двете страни ще се подобрят.

"Хънтсман оглавяваше Атлантическия съвет, където острите критики срещу Русия са се превърнали в норма. Той определено не е гълъб", допълни Пушков.

Тръмп се обгради главно с хора, които не искат подобряване на отношенията, оплака се руският сенатор. "Това ще направи намирането на допирни точки изключително трудно."

Поредно разочарование за Москва вероятно е съобщението, ако бъде потвърдено, че Тръмп е предложил длъжността висш съветник по въпросите за Русия в Съвета за национална сигурност на Фиона Хил, учен и водеща критичка на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Комунистическият лидер Генадий Зюганов насочи вниманието на последователите си в социалните медии към статия, в която Хънтсман е описан като политик, мразещ Русия. В нея се припомнят негови думи, че изграждане на по-добри отношения с Москва би означавало Вашингтон да загърби липсата на демокрация и незачитането на човешките права в Русия. Цитиран е и негов коментар от 2012 г. по повод политиката на Обама за "рестартиране" на връзките с Москва, която Хънтсман оприличи на "Потьомкинско село".

Реакцията на Кремъл беше по-предпазлива. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия. Тази предпазливост показа колко Кремъл е снижил очакванията си за сближаване, откакто руският парламент избухна в бурни овации след новината за изборната победа на Доналд Тръмп, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
0
 
! Отговори
за 31 преди 7 години
Че той тъй се казва за туй мрази Русия.
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът не мрази Русия, а мрази диктатурите.
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до анонимния 22Много си прав!!!!!!!! ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ = ВЕРМАХТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИКАКВА РАЗЛИКА!!!!!!!!!!!!
29
17
 
16
 
! Отговори
до анонимния 22 преди 7 години
Я потърси в НЕТА снимки за БАБИЙ ЯР, за погромите в ЛВОВ, за коцлагерите в Полша и Германия, снимки на отрязани партизански глави, за убити деца в Ястребино и тогава дано ти просветне от какво е спасила света ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ. И нас. А това е 2 път да ни спасява 1 от ТУРСКО РОБСТВО. И досега можеше да се казваш Ибрахим с ***. Така, че БЪЛГАРИЯ е вечно БЛАГОДАРНА на РУСИЯ за съществуването си като 3 българска държава. За да могат такива не.годници да плюят храчки свободно
28
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУСКИ АГЕНТНе сте много, от шизофренията е!Щом спрат рублите, спира русофилската болест.
27
3
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До редник ПЕШКОВ,Такива сме си от Тръмп обществото - винаги на пост
26
9
 
12
 
! Отговори
КАКВИ ИЗНАСИЛВАНИЯ преди 7 години
какви мародерства бе мра.вояд. Много филми на Холивуд си гледал. То и Гьобелс би се засрамил от такива лъжи
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Как ти хрумватКъде сте БЪЛГАРИ!Братя и братушки = дост
24
6
 
2
 
! Отговори
редник ПЕШКОВ преди 7 години
от 3 стая на 2 етаж на АМБАСАДАТА е винаги на пост
23
11
 
11
 
! Отговори
Пешките напред преди 7 години
Жертва на пешка, за да спасиш царицата. ЕС жертва БЪЛГАРИЯ за да спаси ГЕРМАНИЯ. Такъв е плана, ама нашите ЕВРОШАРАНИ гузно мълчат
22
7
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Лош Тръмп, лош. Сега Светлето Шаренкова ще разтури Тръмп-обществото и ще налжи санкции
21
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУСКИ АГЕНТГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ го наложиха твоите колеги руски агенти. ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, която мародерства, изнасилва, ограбва, изколва. КГБ, което измисли МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ И ЕЗИК. ДС, която тормозеше българския народ: КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ, КАКВО ДА УЧИ, КАКВО ДА ЧЕТЕ, КАКВО ДА СЛУША, КАКВО ДА МИСЛИ.България МРАЗИ руснаците!!!!
20
15
 
8
 
! Отговори
РУСКИ АГЕНТ преди 7 години
Много сме тук такива. Почти 7 млн. Толкова останахме след ГЕНОЦИДА от 1989 насам
19
13
 
5
 
! Отговори
ТУРКИЯ КЕ ПАДНЕ преди 7 години
Анадън? За турчеещата се публика във форума
18
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братя освободители - само в промитите ви чугунени кратуни. братя поробители повече им подхожда...
17
13
 
9
 
! Отговори
Да бе ще го каже преди 7 години
публично навън, че българите мразят руснаците и ще се прибере с разбит нос
16
16
 
10
 
! Отговори
Как ти хрумват преди 7 години
такива мисли, че България мразела руснаците. Нещо се прегледай, момче. Ако беше тъй нямаше да им викаме БРАТЯ-ОСВОБОДИТЕЛИ
15
16
 
12
 
! Отговори
за 15 преди 7 години
Ха-ха излез да те видим кой си е аз един не видях на живо да каже България мрази руснаците нима си мислиш, че мнението на един анонимен платен *** има някакво значение.
14
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Не Крим , а ти си руски. Плащат ти да ги пишеш тия неща ама няма да стане тая работа. България мр***зи руснаците!!!
13
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е руски, а във ФАЩ дори нямат пари за бояришник. зелените пари са ударили дъното и падат като тоалетна хартия един биткойн е по-скъп вече от тройна унция злато края на ФАЩ се вижда. А за дълга им за да се върне трябва да се осекат горите колкото на 3 Нови Зенландии че няма толкоз хартия на земята